Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

30

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Ο χειμώνας ήρθε, με άγριες διαθέσεις: Tips για ζεστό και χουχουλιάρικο σπίτι
PLUS

Ο χειμώνας ήρθε, με άγριες διαθέσεις: Tips για ζεστό και χουχουλιάρικο σπίτι

  Τα κρύα ήρθαν από νωρίς και όπως φαίνεται η κλιματική αλλαγή θα μας παγώσει φέτος… Λεφτά δεν υπάρχουν και το καλοριφέρ ανάβει για λίγο τη νύχτα. Υπάρχουν όμως κάποια μυστικά, που κάνουν το σπίτι σας πιο ζεστό και παράλληλα θα εξοικονομήσετε και χρήματα. Κλείστε τα δωμάτια που δεν χρησιμοποιείτε Εάν υπάρχουν κάποια δωμάτια στο […]

cozy house

 

Τα κρύα ήρθαν από νωρίς και όπως φαίνεται η κλιματική αλλαγή θα μας παγώσει φέτος… Λεφτά δεν υπάρχουν και το καλοριφέρ ανάβει για λίγο τη νύχτα.

Υπάρχουν όμως κάποια μυστικά, που κάνουν το σπίτι σας πιο ζεστό και παράλληλα θα εξοικονομήσετε και χρήματα.

Κλείστε τα δωμάτια που δεν χρησιμοποιείτε

Εάν υπάρχουν κάποια δωμάτια στο σπίτι σας τα οποία δεν χρησιμοποιείτε και τόσο συχνά, κλείστε τα. Οι κλειστές πόρτες εμποδίζουν τον κρύο αέρα από το να κυκλοφορεί στο υπόλοιπο σπίτι και κρατάνε τη θερμότητα από τα καλοριφέρ και το τζάκι στα δωμάτια που χρησιμοποιείτε.

DIY με αλουμινόχαρτο

Για να μην χάνετε θερμότητα από τα καλοριφέρ που βρίσκονται σε εξωτερικούς τοίχους βάλτε αλουμινόχαρτο πίσω από τα σώματα αυτά. Το αλουμινόχαρτο εμποδίζει τη ζέστη να περάσει από τον τοίχο και την ανακλά πίσω στο δωμάτιο. Το αλουμινόχαρτο που έχετε στη κουζίνα σας αρκεί αλλά μπορείτε να προμηθευτείτε και το ειδικό μονωτικό αλουμινίου που βλέπετε στη φωτογραφία.

Επενδύστε σε ένα ειδικό μπαλόνι καμινάδας

Ένα σημαντικό μέρος της θερμότητας χάνεται από την καμινάδα. Μπορείτε να εμποδίσετε τον κρύο αέρα να μπαίνει στο σπίτι σας από την καμινάδα είτε κλείνοντας το ειδικό τάμπερ είτε αγοράζοντας ένα ειδικό μπαλόνι για καμινάδες. Το μπαλόνι το οποίο τοποθετείται μέσα στην καμινάδα εμποδίζει τον κρύο αέρα να μπαίνει στο σπίτι. Το μπαλόνι αυτό θα πρέπει να το βγάζετε όταν ανάβετε το τζάκι.

Ηλιακό φως

Εκμεταλλευτείτε το φως και τη θερμότητα του ήλιου. Τις χειμωνιάτικες εκείνες μέρες που ο ήλιος λάμπει και δεν φυσάει, ανοίξτε τις κουρτίνες και αφήστε το φως να σας ζεστάνει.

Αποτέλεσμα εικόνας για warm home

Τοποθετήστε κι άλλα χάλια

Εκτός από το ότι ομορφαίνουν το σπίτι σας, τα χαλιά εμποδίζουν τον κρύο αέρα να ανεβαίνει από το πάτωμα στο δωμάτιο. Ειδικότερα εάν το δάπεδο δεν είναι μονωμένο, μπορεί να έχετε μέχρι και 10% απώλεια της θερμότητας. Τα χαλιά και οι μοκέτες είναι άριστα μονωτικά υλικά και θα σας ζεσταίνουν και τα πόδια.

Όσο πιο χοντρές τόσο πιο καλές

Για να μειώσετε τις απώλειες της θερμότητας από τα παράθυρα βάλτε κουρτίνες με θερμαντική επένδυση ή κουρτίνες μπάνιου από PVC οι οποίες είναι και οικονομικότερες. Επίσης, οι  κουρτίνες μπροστά από την πόρτα σας βοηθούν να κρατάτε το σπίτι σας ζεστό.

Τι να κάνετε με τους παγωμένους σωλήνες

Φροντίστε να μονώσετε σωστά όλους τους εξωτερικούς σωλήνες του σπιτιού σας. Σε περίπτωση που κάποιος σπάσει από τον πάγο, μπορείτε να βάλετε ένα σφικτήρα στο σημείο που χάνει.

Καλύψτε τους τοίχους

Η απώλεια θερμότητας από τον τοίχο μπορεί να μειωθεί καλύπτοντας τους με καθρέπτες και πίνακες. Ακόμη κι ένα χοντρό πόστερ θα κάνει διαφορά, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία μέσα στο σπίτι κατά έναν ή δυο βαθμούς.

Ελευθερώστε τους αεραγωγούς και τα καλοριφέρ

Εάν έχετε μπλοκάρει με έπιπλα τους αεραγωγούς ή τα καλοριφέρ ήρθε η ώρα να τα μετακινήσετε γιατί έτσι εμποδίζετε την κίνηση της θερμότητας στα δωμάτια.

Αποτέλεσμα εικόνας για warm home

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις