Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Εν αναμονή του μεσογειακού κυκλώνα η χώρα – Μεγάλα προβλήματα, δεμένα πλοία και σχολεία κλειστά
ΕΛΛΑΔΑ

Εν αναμονή του μεσογειακού κυκλώνα η χώρα – Μεγάλα προβλήματα, δεμένα πλοία και σχολεία κλειστά

Εν αναμονή του μεσογειακού κυκλώνα, ενός σπάνιου φαινομένου, που πρόκειται να μας επηρεάσει τις επόμενες μέρες βρίσκεται η χώρα Η κακοκαιρία έχει κάνει ήδη την εμφάνισή της στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με τις ριπές των θυελλωδών ανέμων του «Ξενοφώντα» να έχουν δημιουργήσει σειρά προβλημάτων. Το φαινόμενο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και βάσει των τελευταίων […]

ΠΛΟΙΑ-ΜΠΟΦΟΡ.jpg

Εν αναμονή του μεσογειακού κυκλώνα, ενός σπάνιου φαινομένου, που πρόκειται να μας επηρεάσει τις επόμενες μέρες βρίσκεται η χώρα

Η κακοκαιρία έχει κάνει ήδη την εμφάνισή της στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με τις ριπές των θυελλωδών ανέμων του «Ξενοφώντα» να έχουν δημιουργήσει σειρά προβλημάτων.

Το φαινόμενο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και βάσει των τελευταίων προγνωστικών στοιχείων δεν έχει οριστικοποιηθεί η ακριβής πορεία του επικείμενου μεσογειακού κυκλώνα.

Μιλώντας στο protothema.gr ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος αναφέρει ότι «το ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό, που θα δημιουργηθεί την Παρασκευή, δεν έχει αποφασίσει ακόμα προς τα πού θα κινηθεί μιας και η προγνωσιμότητα σε τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι τόσο ασφαλής. Ο μεσογειακός κυκλώνας, που θα έχει κάποια χαρακτηριστικά τροπικού κυκλώνα, έχει αποφασίσει να μείνει σταθερός ολόκληρη την Παρασκευή στο σημείο, που θα γεννηθεί, ενώ τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία αρχίζουν να συγκλίνουν στο γεγονός ότι θα επισκεφθεί και τις περιοχές μας.

Αν διατηρηθούν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία φαίνεται ότι θα κινηθεί από τα δυτικά προς τα ανατολικά στις νοτιότερες περιοχές της χώρας μας περνώντας από τα νότια τμήματα της Πελοποννήσου, πάνω από την Κρήτη επηρεάζοντας και περιοχές των Κυκλάδων και καταλήγοντας την Κυριακή σε τμήματα των Δωδεκανήσων».

Όπως σημειώνει ο κ. Καλλιάνος, «είναι προφανές πως αν τελικά ο μεσογειακός αυτός κυκλώνας κινηθεί πάνω στη συγκεκριμένη πορεία πέρα από τους ισχυρούς ανέμους, που θα δώσει με ριπές που θα φτάνουν ακόμα και τα 12 μποφόρ θα εκδηλωθούν και ισχυρές βροχές και καταιγίδες σχεδόν στο σύνολο της επικράτειας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Αποτέλεσμα εικόνας για ξενοφων

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι αυτή την ώρα επικρατεί μία σχετική διχογνωμία μεταξύ των βασικών μοντέλων πρόγνωσης καιρού με αποτέλεσμα να μην μπορεί να είναι σαφής ακόμα η πορεία που θα ακολουθήσει ο κυκλώνας. Μέσα στον χρόνο συμβαίνει σπάνιες φορές να επικρατήσουν τόσο χαμηλές βαρομετρικές πιέσεις κατά τη διάρκεια του περάσματος χαμηλού από τον ελλαδικό χώρο για αυτό λοιπόν αν τελικά μέσα στο Σαββατοκύριακο μας απασχολήσει ο μεσογειακός κυκλώνας οι μπόρες, οι βροχές και οι καταιγίδες ή πιθανότατα και οι τοπικές χαλαζοπτώσεις ενδέχεται να έχουν σε τοπικό επίπεδο έντονο χαρακτήρα. Εκτιμώ ότι μέσα στην Παρασκευή θα έχει πια ‘κλειδώσει’ η πορεία αυτού του ισχυρού βαρομετρικού χαμηλού για να μπορέσουμε να μιλήσουμε με λεπτομέρειες για τις περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο».

Σε ότι αφορά δε στον «Ξενοφώντα», που έριξε τη θερμοκρασία κατά 13-15 βαθμούς με ριπές ανέμων 10-11 μποφόρ «φαίνεται ότι οι ισχυροί άνεμοι θα εξασθενήσουν από την Παρασκευή το μεσημέρι ωστόσο οι βροχοπτώσεις θα επιμείνουν σε αρκετές περιοχές της χώρας μέχρι και τη Δευτέρα».

Την ίδια ώρα τα προβλήματα από το πέρασμα του «Ξενοφώντα» είναι πολλά, κυρίως στην ακτοπλοΐα με τα πλοία να είναι δεμένα στα λιμάνια, ενώ και σε πολλές περιοχές τα σχολεία παραμένουν κλειστά ώστε να μην κινδυνεύσουν οι μαθητές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί, από χθες το πρωί έως αυτή την ώρα, περισσότερες από 350 κλήσεις, από την περιοχή της Αττικής, για πτώσεις δένδρων ή απομακρύνσεις διαφόρων αντικειμένων, λόγω των δυνατών ανέμων στο λεκανοπέδιο.

Ξημερώματα Πέμπτης, λίγα λεπτά πριν τις 6 το πρωί, η Πυροσβεστική έλαβε κλήση για πτώση δέντρων στην Αγία Φιλοθέη. Επί της οδού Νίκης 15, δύο μεγάλα δέντρα καταπλάκωσαν, όπως μαρτυρούν οι παρακάτω φωτογραφίες,  δύο αυτοκίνητα.

Σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου

Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων που πνέουν στα πελάγη και φθάνουν κατά τόπους τα 9 με 10 μποφόρ.

filothei_dedra

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο, ενώ δεν εκτελείται κανένα δρομολόγιο για τον Αργοσαρωνικό.

Κλειστές είναι οι γραμμές Ρίο-Αντίρριο, Γλύφα Φθιώτιδας-Αγιόκαμπος, Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Αρκίτσα- Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνος, Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη,Κέρκυρα-Λευκίμμη. Ανοιχτή είναι η γραμμή Κεραμωτή Λιμένας Θάσου.

Στο μεταξύ στο λιμάνι της Αίγινας με τη βοήθεια ρυμουλκού, οδηγήθηκε χθες ιστιοφόρο σκάφος με δύο αλλοδαπούς επιβαίνοντες που έμεινε ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης και κοπής του ιστίου του στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αίγινας και Σαλαμίνας. Στο σημείο όπου έπνεαν άνεμοι έντασης 7 μποφόρ έσπευσε ρυμουλκό, φορτηγό πλοίο και πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού.

4563521 4563538

Ζάκυνθος: Κλειστά τα σχολεία του νησιού λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας 

Ειδοποίηση προς όλους τους πολίτες της Ζακύνθου, εξέδωσε το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, το βράδυ της Τετάρτης λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας.

Αναλυτικότερα, κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις δεδομένου ότι τις επόμενες ώρες οι άνεμοι που θα πνέουν στο νησί θα είναι πολύ ισχυροί.

Η ισχυρή καταιγίδα που θα πλήξει το νησί μπορεί να προκαλέσει πτώση δέντρων γι αυτό οι οδηγοί πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί.

Με απόφαση του δημάρχου Ζακύνθου Παύλου Κολοκοτσά κλειστά θα μείνουν σήμερα τα σχολεία όλου του νησιού.

Κλειστά τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί και του δήμου Σαρωνικού

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και όλοι οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Σαρωνικού.

Αυτό, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου, αποφασίστηκε με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών και κατόπιν επικοινωνίας με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη, λόγω των έντονων ανέμων και των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Λόγω των ισχυρών ανέμων η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Αττική έχει δεχθεί περισσότερες από 85 κλήσεις για κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων, ενώ άλλες 20 δέχθηκε στην υπόλοιπη επικράτεια.

Ένα πελώριο δέντρο έπεσε στον δρόμο έξω από τον σταθμό του ηλεκτρικού στην Κηφισιά, με συνέπεια να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ κλήθηκε η πυροσβεστική για να το απομακρύνει από το οδόστρωμα.

Το πρωί της Τετάρτης αποκολλήθηκε στέγη στο 2ο δημοτικό σχολείο Καματερού, χωρίς, ευτυχώς, να τραυματιστεί κάποιος μαθητής.

Στη Θεσσαλονίκη οι θυελλώδεις άνεμοι ξερίζωσαν δέντρα, κυρίως στο κέντρο της πόλης, με την Πυροσβεστική να προχωρά σε έξι κοπές.

4563528 4563539

Οι άνεμοι έσκισαν τα πανιά ιστιοφόρου στην Πάτρα

Θυελλώδεις άνεμοι πνέουν και την Πάτρα, όπου υπάρχουν αναφορές για πτώσεις δέντρων και κλαδιών στην ευρύτερη περιοχή, με την Πυροσβεστική ήδη να έχει παρέμβει σε δύο περιπτώσεις.

Παράλληλα, στον Πατραϊκό Κόλπο ένα ιστιοφόρο έπλεε με σκισμένα πανιά, προσπαθώντας να πιάσει λιμάνι.

Στους ισχυρούς ανέμους έχει παραδοθεί και η λίμνη Παμβώτιδα στα Ιωάννινα. 

Τα κύματα της λίμνης, παρότι η στάθμη είναι πεσμένη, βγαίνουν στη στεριά και τα νερά φτάνουν μέχρι την πλατεία Μαβίλη και τον δρόμο.

4563507

Συνεχίζεται και σήμερα η κακοκαιρία

Οι θυελλώδεις άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν και σήμερα δημιουργώντας προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Συγκεκριμένα, αναμένονται νεφώσεις, αρχικά στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά, το Νότιο Ιόνιο, και το Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο, που σταδιακά έως το τέλος του εικοσιτετραώρου θα επεκταθούν σε ολόκληρη τη χώρα.

Βροχές θα σημειωθούν έως τις μεσημεριανές ώρες κυρίως στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο, την Κρήτη, και το Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο. Από το απόγευμα, οι βροχές θα επεκταθούν στη Θεσσαλία, την υπόλοιπη Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα, και το Κεντρικό και Νότιο Ιόνιο. Παράλληλα θα ενισχυθούν και θα συνοδευτούν από σποραδικές καταιγίδες στην Ανατολική Πελοπόννησο και την Κεντρική και Ανατολική Στερεά Ελλάδα, και προς το βράδυ στη Δυτική Κρήτη. Λίγες χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά της Κεντρικής Ελλάδας με υψόμετρο άνω των 1800 μέτρων.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 7 έως 9 και τοπικά 10 μποφόρ, με εξασθένηση κατά 1 έως 2 μποφόρ από το μεσημέρι. Εξαίρεση αποτελεί το Νοτιοανατολικό Αιγαίο, όπου οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ, και από αργά το απόγευμα από ανατολικές και νοτιοανατολικές διευθύνσεις ίδιας έντασης. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές και βορειοανατολικές διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ, ενώ προς το βράδυ θα φτάνουν τοπικά και τα 9 μποφόρ.

4563532
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις