Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

06

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης, το ισχυρό χαρτί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης, το ισχυρό χαρτί

Μετά και τις πληροφορίες και τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι στο Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζονται την σκέψη των εκλογών τον Φεβρουάριο, στη ΝΔ ενισχύουν ακόμη περισσότερο το προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη, που αποτελεί και το ισχυρότερο χαρτί του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι του Αλέξη Τσίπρα. Αφορμή για πιθανό αιφνιδιασμό από τον […]

Μετά και τις πληροφορίες και τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι στο Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζονται την σκέψη των εκλογών τον Φεβρουάριο, στη ΝΔ ενισχύουν ακόμη περισσότερο το προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη, που αποτελεί και το ισχυρότερο χαρτί του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι του Αλέξη Τσίπρα. Αφορμή για πιθανό αιφνιδιασμό από τον πρωθυπουργό και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μπορεί να είναι είτε οι αποφάσεις για τις συντάξεις (που θα ληφθούν οριστικά στην συνεδρίαση του Eurogroup στις αρχές Δεκεμβρίου), είτε οι εξελίξεις μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος στα Σκόπια.

από τον Γιάννη Ντσούνο

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι οι επόμενες εβδομάδες είναι πολύ κρίσιμες και δεν αποκλείουν «εκπλήξεις», που μπορεί να οδηγήσουν τον Αλέξη Τσίπρα σε μια τέτοια απόφαση. Γι’ αυτόν τον λόγο και ξεκινούν ήδη την ευθεία αντιπαράθεση των δύο πρωταγωνιστών των εκλογών που είναι οι Μητσοτάκης-Τσίπρας.

Σε κάθε περίπτωση στην ΝΔ ενισχύουν μέσω δηλώσεων, τηλεοπτικών εμφανίσεων, αρθρογραφίας, αλλά κυρίως μέσω περιοδειών και επαφής με τον κόσμο, την υπεροχή του κ. Μητσοτάκη έναντι του πρωθυπουργού. Η υπεροχή του προέδρου της ΝΔ, όπως επιθυμούν τα στελέχη της Πειραιώς, θα φανεί σε όλα τα επίπεδα, δηλαδή ιδεολογικό, επικοινωνιακό, εμπιστοσύνης με τους πολίτες  σε επίπεδο σοβαρότητας και διεθνών σχέσεων.

Ιδεολογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερτερεί του Αλέξη Τσίπρα, αφού παραμένει σταθερός στις θέσεις του για την οικονομία, την εξωτερική πολιτική και την διακυβέρνηση του κράτους, πολύ πριν αναλάβει τα ηνία της ΝΔ, ενώ αντίθετα ο Αλέξης Τσίπρας μετατόπισε τον ιδεολογικό του προσανατολισμό σε περισσότερο κεντρώες ή ακόμη και φιλελεύθερες πολιτικές από την αριστερή ιδεολογία, με την οποία συστήθηκε στην πολιτική ζωή της χώρας.

Στον τομέα της σοβαρότητας των λόγων του Κυριάκου Μητσοτάκη, που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τον λαϊκισμό, που σύμφωνα με τους επιτελείς της ΝΔ υπηρετεί ο Αλέξης Τσίπρας, επενδύουν πολλά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όλες οι τοποθετήσεις του προέδρου της ΝΔ αναφορικά με τον τρόπο που θα κυβερνήσει την χώρα είναι κοστολογημένες, δεν ευνοούν τους πάντες, δεν «χαϊδεύουν αυτιά» και δεν κλονίζουν την εικόνα της χώρας σε διεθνές επίπεδο. Στον αντίποδα ο πρωθυπουργός έχει επενδύσει στον λαϊκισμό, έχει αποδείξει ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του, π.χ. κατάργηση μνημονίων, κατάργηση φόρων όπως ο ΕΝΦΙΑ, πλειστηριασμοί, υπερφορολόγηση και υψηλά πλεονάσματα, που κάποτε τα χαρακτήριζε «ματωμένα».

Σε επίπεδο επικοινωνίας η υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι προφανής, αφού έχει πραγματοποιήσει διπλάσιες περιοδείες από τον πρωθυπουργό και σε κάθε μια από αυτές έχει συναντήσεις και επαφές με φορείς της περιφέρειας, αλλά και απλούς πολίτες . Ο ίδιος επέλεξε από την αρχή της θητείας του να βρίσκεται στους χώρους εργασίας των πολιτών και να περπατά μαζί τους στους δρόμους και τις πλατείες των πόλεων που επισκέφθηκε. Προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θα συνεχίσει να υφίσταται και τους επόμενους μήνες, είναι οι ομιλίες εκτός κομματικού ακροατηρίου και οι συγκεντρώσεις σε αίθουσες με χειροκροτητές και κλακαδόρους που παραπέμπουν σε παλαιοκομματικές πρακτικές. Από την άλλη πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας έχει χάσει την επαφή του με την κοινωνία και τους πολίτες και δεν είναι λίγες οι φορές που χρειάστηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για να πραγματοποιήσει ομιλίες σε πόλεις της επαρχίας. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η παρουσία του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Στα συν του προέδρου της ΝΔ έναντι του Αλέξη Τσίπρα είναι και ο τρόπος διακυβέρνησης, εκεί όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει μετακινηθεί ούτε εκατοστό από την πάγια άποψή του για μικρό και λειτουργικό κράτος σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό που ασκεί μια πολιτική που ευνοεί τις αθρόες προσλήψεις και το πελατειακό κράτος. Τεράστια είναι και η διαφορά στον τρόπο άσκησης της οικονομικής πολιτικής, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επενδύει στην μείωση της φορολογίας και τις ιδιωτικοποιήσεις και τον Αλέξη Τσίπρα να επιμένει στην πολιτική των επιδομάτων.

Αυτές οι διαφορές ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές της εκλογικής μάχης που επίκειται θα αποτελέσουν «κλειδί» στην τελική επιλογή των ψηφοφόρων. Γι’ αυτόν τον λόγο στη ΝΔ έχουν ήδη αναπτύξει μια στρατηγική που θα ξεδιπλωθεί τις επόμενες εβδομάδες και θα καταδεικνύει ότι ο ένας πολιτικός αρχηγός έχει όραμα για την χώρα, ενώ ο άλλος μετρήθηκε και κρίθηκε ανεπαρκής…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΛΕΒΕΝΤΗΣ-1.jpg

Ο… Μητσοτάκης πίσω (και) από το σχέδιο για διάλυση της Ένωσης Κεντρώων!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις