Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Γιατροί Χωρίς Σύνορα για Μόρια: Σε εμπόλεμες ζώνες ζητάμε εκκένωση παιδιών
ΕΛΛΑΔΑ

Γιατροί Χωρίς Σύνορα για Μόρια: Σε εμπόλεμες ζώνες ζητάμε εκκένωση παιδιών

Έκκληση για άμεση μετακίνηση των παιδιών αλλά και του γυναικείου πληθυσμού από τη προσφυγική δομή στη Μόρια της Λέσβου, απεύθυνε μέσω του 105,5 Στο Κόκκινο ο Απόστολος Βεΐζης, διευθυντής Προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Όπως ανέφερε, οι συνθήκες που επικρατούν πλέον στον καταυλισμό σε ό,τι αφορά στη σίτιση, τη στέγαση και την υγιεινή, είναι απελπιστικές, ενώ […]

ΜΟΡΙΑ-ΠΑΙΔΙΑ.jpg
Έκκληση για άμεση μετακίνηση των παιδιών αλλά και του γυναικείου πληθυσμού από τη προσφυγική δομή στη Μόρια της Λέσβου, απεύθυνε μέσω του 105,5 Στο Κόκκινο ο Απόστολος Βεΐζης, διευθυντής Προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Όπως ανέφερε, οι συνθήκες που επικρατούν πλέον στον καταυλισμό σε ό,τι αφορά στη σίτιση, τη στέγαση και την υγιεινή, είναι απελπιστικές, ενώ από 1η Σεπτεμβρίου έχουν φτάσει στη Λέσβο περισσότεροι από 1.500 πρόσφυγες εκ των οποίων οι μισοί είναι παιδιά.

Όπως είπε «υπάρχει μία τουαλέτα για 70 άτομα, απαιτούνται 2-3 ώρες αναμονής για να λάβουν οι πρόσφυγες το συσσίτιο τους, ενώ η παιδιατρική τους κλινική που βρίσκεται έξω από τη δομή καθημερινά δέχεται 100 παιδιά που νοσούν από δερματικές ασθένειες, λοιμώξεις του αναπνευστικού και διάρροια, οι οποίες οφείλονται στις κακές συνθήκες διαβίωσης.

Επιπλέον ο κ. Βεΐζης ανέφερε ότι πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα, έχουν σημειωθεί απόπειρες αυτοκτονίας καθώς και κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης.

«Η έκκληση για εκκένωση του καταυλισμού από τα παιδιά και τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού θυμίζει εκκλήσεις σε εμπόλεμες ζώνες. Σε αυτές τις περιπτώσεις κάνουμε κάτι τέτοιο», σημείωσε ο διευθυντής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η κατάσταση στη Μόρια πλέον δεν περιγράφεται».

Στον καταυλισμό της Μόριας συνολικά διαμένουν περισσότερα από 9.000 άτομα εκ των οποίων το 50% είναι γυναίκες και παιδιά, όταν οι υποδομές είναι για 3.000 ανθρώπους.

Ο κ. Βεΐζης υποστήριξε ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο αδιαχώρητο γιατί δεν υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο διαχείρισης της κρίσης. Ό

πως επεσήμανε υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στις διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων για χορήγηση ασύλου από τις αρμόδιες υπηρεσίες. «Υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν να δώσουν την πρώτη προσωπική τους συνέντευξη για άσυλο τον Νοέμβριο 2019».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις