Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Ξεφλούδισμα μετά τον ήλιο; Αντιμετώπισέ το!
ΥΓΕΙΑ

Ξεφλούδισμα μετά τον ήλιο; Αντιμετώπισέ το!

Μερικά tips και «σπιτικά» υλικά κατά του ξεφλουδίσματος και του κνησμού Κάντε 2-3 ντους με δροσερό νερό Το ζεστό νερό θα ερεθίσει ακόμα παραπάνω την επιδερμίδα. Προσπαθήστε να σκουπιστείτε ταμποναριστά με μια απαλή πετσέτα και να μην τρίψετε το σημείο του εγκαύματος, ώστε να μην «προχωρήσει» το ξεφλούδισμα στο σώμα σας. Παράλληλα, μην ξεχάσετε να απλώσετε […]

kopela-kanei-ntouz

Μερικά tips και «σπιτικά» υλικά κατά του ξεφλουδίσματος και του κνησμού

Κάντε 2-3 ντους με δροσερό νερό

Το ζεστό νερό θα ερεθίσει ακόμα παραπάνω την επιδερμίδα. Προσπαθήστε να σκουπιστείτε ταμποναριστά με μια απαλή πετσέτα και να μην τρίψετε το σημείο του εγκαύματος, ώστε να μην «προχωρήσει» το ξεφλούδισμα στο σώμα σας. Παράλληλα, μην ξεχάσετε να απλώσετε ενυδατική κρέμα με αλόη βέρα στην περιοχή και να κάνετε 2-3 ντους μέσα στο 24ωρο.

Μειώστε τη φαγούρα με παγάκια

Δεν υπάρχει χειρότερη κίνηση από το να τρίβετε ή να ξύνετε το δέρμα σας, όταν ξεφλουδίζει, καθώς μπορεί να δημιουργήσετε σοβαρή ζημιά και να προκαλέσετε ουλές στο σώμα σας. Σε περίπτωση που η φαγούρα είναι ανυπόφορη, ακουμπήστε μια κρύα κομπρέσα ή μια πετσέτα με δυο παγάκια στην περιοχή για να σταματήσει η αίσθηση του κνησμού.

Μην χρησιμοποιήσετε σκληρό σφουγγάρι στο ντους

Αποφύγετε τα σκληρά σφουγγάρια στο ντους, αφού θα επεκτείνουν το ξεφλούδισμα. Μια εναλλακτική λύση είναι να χρησιμοποιήσετε ένα καθαρό πανί και να σκουπίσετε απαλά την περιοχή. Έτσι, θα αφαιρεθούν όσα κομμάτια προεξέχουν χωρίς να καταστραφεί το επόμενο στρώμα του δέρματος.

Καταναλώστε τουλάχιστον 8-10 ποτήρια νερό

Κρατήστε δίπλα σας ένα μπουκαλάκι με νερό και πίνετε μερικές γουλιές κάθε 30 λεπτά. Μετά το ηλιακό έγκαυμα, ο οργανισμός έχει χάσει μεγάλο ποσοστό υγρασίας και χρειάζεται ενυδάτωση για να μπορέσει να επουλώσει τις πληγές του δέρματος.

Μην πειράζετε τα ξεφλουδισμένα τμήματα του δέρματος

Μην αγγίζετε! Κόψτε τα κομμάτια προσεκτικά με ένα ψαλίδι και τοποθετήστε μια αντιβακτηριακή αλοιφή στην περιοχή. Έτσι, θα αποφύγετε τον κίνδυνο της μόλυνσης.

«Σπιτικά» υλικά κατά του ξεφλουδίσματος

Γάλα: Οι πρωτεΐνες και το γαλακτικό οξύ του γάλατος οδηγεί στην απολέπιση της επιδερμίδας. Ρίξτε γάλα πάνω σε μια πετσέτα και τοποθετήστε την για 10 λεπτά πάνω στην περιοχή που «κάηκε» από τον ήλιο. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε το σημείο με δροσερό νερό. Επαναλάβετε τη διαδικασία ακόμα δυο φορές μέσα στο 24ωρο.

Ελαιόλαδο: Περιέχει λιπαρά οξέα που θρέφουν και ενυδατώνουν το ξηρό δέρμα. Καλό είναι να ζεστάνετε λίγο ελαιόλαδο και όταν είναι χλιαρό, να κάνετε απαλό μασάζ πάνω στους ώμους και την πλάτη σας. Με αυτόν τον τρόπο θα «φυλακίσετε» την υγρασία στο δέρμα και η επούλωση θα γίνει πιο γρήγορη.

Μέλι: Το μέλι αποτελεί ένα φυσικό ενυδατικό προϊόν που αναζωογονεί το ερεθισμένο δέρμα. Τρίψτε μέλι πάνω στην περιοχή ή συνδυάστε το με σκόνη κουρκούμης και σανταλόξυλου.

Δείτε ακόμη:

Tips για να είσαι μαυρισμένη όλο το φθινόπωρο

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις