Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

16

Ιουνίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μειωμένο κόμιστρο: Τι αλλάζει από την 1η Οκτωβρίου στις συγκοινωνίες της Αθήνας
ΕΛΛΑΔΑ

Μειωμένο κόμιστρο: Τι αλλάζει από την 1η Οκτωβρίου στις συγκοινωνίες της Αθήνας

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε από τον Ιούλιο ο ΟΑΣΑ, από την 1η Οκτωβρίου θα καταργηθεί το μειωμένο πολλαπλό εισιτήριο Ath.ena Ticket. Έτσι η μόνη επιλογή για τους δικαιούχους μειωμένου εισιτηρίου θα είναι η χρήση της προσωποποιημένης κάρτας Ath.ena Card, όπως ακριβώς συμβαίνει ήδη για τους δικαιούχους δωρεάν μετακίνησης. Παρακάτω παρατίθενται πληροφορίες σχετικά με […]

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε από τον Ιούλιο ο ΟΑΣΑ, από την 1η Οκτωβρίου θα καταργηθεί το μειωμένο πολλαπλό εισιτήριο Ath.ena Ticket. Έτσι η μόνη επιλογή για τους δικαιούχους μειωμένου εισιτηρίου θα είναι η χρήση της προσωποποιημένης κάρτας Ath.ena Card, όπως ακριβώς συμβαίνει ήδη για τους δικαιούχους δωρεάν μετακίνησης.

Παρακάτω παρατίθενται πληροφορίες σχετικά με τις επικείμενες αλλαγές:

Δικαιούχοι μειωμένου κομίστρου

  • Ανήλικοι από 7 έως 18 ετών
  • Άτομα άνω των 65 ετών
  • Φοιτητές-σπουδαστές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με ακαδημαϊκή ταυτότητα με ένδειξη «δελτίο ειδικού εισιτηρίου»
  • Σπουδαστές δημοσίων και ιδιωτικών Ι.Ε.Κ. και Ε.Ε.Σ., εφόσον υπάρχει σύμβαση με τον ΟΑΣΑ
  • Φοιτητές σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και Πανεπιστημίων του εξωτερικού, έως 25 ετών, κάτοχοι «Student Card-University ID»
  • Πολύτεκνοι (από 4 παιδιά και άνω) γονείς και μέλη των οικογενειών τους, κάτοχοι βιβλιαρίου πολυτέκνων

Έκδοση προσωποποιημένης κάρτας Ath.ena Card

Αν οι παραπάνω κατηγορίες επιβατών δεν είναι κάτοχοι προσωποποιημένης κάρτας Ath.ena Card, θα πρέπει να προχωρήσουν σε έκδοση προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιήσουν μειωμένα εισιτήρια από την 1η Οκτωβρίου.

Α. Έκδοση μέσω διαδικτύου και ταχυδρομική παραλαβή

Αν είστε δικαιούχος μειωμένου κομίστρου λόγω ηλικίας (κάτω των 18/άνω των 65), μπορείτε να προχωρήσετε σε έκδοση προσωποποιημένης κάρτας Ath.ena Card διαδικτυακά και να την παραλάβετε μέσω κούριερ, συμπληρώνοντας την αίτηση.

Β. Έκδοση σε εκδοτήριο εισιτηρίων

Αν ανήκετε σε κάποια άλλη κατηγορία όσων δικαιούνται μειωμένο κόμιστρο ή θέλετε να παραλάβετε την κάρτα σας άμεσα, μπορείτε να την εκδώσετε σε ένα από τα ανοικτά εκδοτήρια εισιτηρίων του Μετρό. (Προαιρετική αίτηση για συντόμευση της διαδικασίας)

Απαραίτητα δικαιολογητικά: 1. Ταυτότητα ή διαβατήριο, 2. κάποιο έγγραφο που να αναγράφει το ΑΜΚΑ (για τους Έλληνες πολίτες), είτε έντυπο είτε στο κινητό (π.χ. βιβλιάριο υγείας, εκτύπωση από το amka.gr) και 3. το απαραίτητο πιστοποιητικό που αποδεικνύει ότι δικαιούστε μειωμένο κόμιστρο (π.χ. ακαδημαϊκή ταυτότητα, βιβλιάριο πολυτέκνων)

 

Αγορά μεμονωμένων μειωμένων ενιαίων εισιτήριων από την 1η Οκτωβρίου

Από την 1η Οκτωβρίου η αγορά οποιουδήποτε προϊόντος μειωμένου κομίστρου (από 1 εισιτήριο 90 λεπτών έως και μίας ετήσιας κάρτας θα είναι δυνατή με τη χρήση της προσωποποιημένης κάρτας Ath.ena Card. Η φόρτιση και επαναφόρτιση των καρτών θα μπορεί να γίνει και στα αυτόματα μηχανήματα, κάτι το οποίο δεν ήταν δυνατό για τα μειωμένα πολλαπλά εισιτήρια Ath.ena Ticket.

Σταματά η πώληση μειωμένων εισιτηρίων στα περίπτερα

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, θα σταματήσει η πώληση μειωμένων πολλαπλών εισιτηρίων Ath.ena Ticket στα εκδοτήρια εισιτηρίων, τα περίπτερα και τα υπόλοιπα σημεία πώλησης. Στα σημεία πώλησης όμως που έχουν μηχάνημα POS για φόρτιση καρτών, οι δικαιούχοι μειωμένου κομίστρου θα μπορούν να φορτίζουν τις προσωποποιημένες κάρτες Ath.ena Card με μειωμένα εισιτήρια.

Ανήλικοι χωρίς ταυτότητα

Όσοι είναι μεταξύ 7-18 ετών θα πρέπει να εκδώσουν προσωποποιημένη κάρτα Ath.ena Card προκειμένου να μετακινούνται με μειωμένο κόμιστρο. Το σημαντικό δεν είναι η ταυτότητα (εκδίδεται από 12 ετών) αλλά να υπάρχει αριθμός ΑΜΚΑ (ή εναλλακτικά διαβατήριο). Από εκεί και πέρα η ταυτοποίηση μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε έγγραφο αναφέρει την ημερομηνία γέννησης όπως βιβλιάριο υγείας, πιστοποιητικό γέννησης κλπ.

Χρήση ήδη αγορασμένων εισιτηρίων

Στην ανακοίνωση του ΟΑΣΑ στις 20 Ιουλίου αναφέρεται πως θα σταματήσει η δυνατότητα προμήθειας μειωμένων εισιτηρίων Ath.ena Ticket από την 1η Οκτωβρίου. Η λογική λέει πως εισιτήρια που έχουν ήδη αγοραστεί θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα το εισιτήριο να καταστεί άκυρο εξ αποστάσεως (θεωρητικά όμως θα μπορούσε το σύστημα να μην τα κάνει δεκτά μετά από κάποια ημερομηνία).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στα δύο κομμένη η Αθηνών – Λαμίας: Εξαγριωμένοι μετανάστες έκαναν μπλόκο! (vids)

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις