Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / “Ημέρα της Νίκης”: Οι Τούρκοι προκαλούν ξανά την Ελλάδα (pics)
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

“Ημέρα της Νίκης”: Οι Τούρκοι προκαλούν ξανά την Ελλάδα (pics)

Με αφορμή τη συμπλήρωση 96 ετών, φέτος, από τη νίκη του τουρκικού στρατού, η οποία οδήγησε λίγες ημέρες αργότερα στην Μικρασιατική Καταστροφή, η ατμόσφαιρα που επικρατεί στη γειτονική χώρα είναι εορταστική. Στις 30 Αυγούστου οι Τουρκία γιορτάζει την “Ημέρα της Νίκης”, τη νίκη του Κεμάλ Αττατούρκ επί του ελληνικού στρατού και των Βρετανών και Γάλλων […]

tourkia

Με αφορμή τη συμπλήρωση 96 ετών, φέτος, από τη νίκη του τουρκικού στρατού, η οποία οδήγησε λίγες ημέρες αργότερα στην Μικρασιατική Καταστροφή, η ατμόσφαιρα που επικρατεί στη γειτονική χώρα είναι εορταστική.

Στις 30 Αυγούστου οι Τουρκία γιορτάζει την “Ημέρα της Νίκης”, τη νίκη του Κεμάλ Αττατούρκ επί του ελληνικού στρατού και των Βρετανών και Γάλλων συμμάχων του, το 1922 κοντά στο Αφιόν Καραχισάρ.

Όποιος έκανε μια βόλτα στα Άδανα και πιο συγκεκριμένα στο δήμο Σεϊχάν, θα έπεφτε πάνω σε πανό που είναι γραμμένα στα ελληνικά, τα γαλλικά και τα αγγλικά.

«Αν η Ελλάδα είχε κερδίσει στις 30 Αυγούστου, αυτή η δήλωση θα είχε βγει» γράφει το ένα από τα γιγάντια πανό στην πόλη.

Ένα άλλο στα αγγλικά γράφει: «Αν η Αγγλία είχε κερδίσει στις 30 Αυγούστου, αυτή η ανακοίνωση θα είχε βγει έτσι».

Και στα γαλλικά: «Αν η Γαλλία είχε κερδίσει στις 30 Αυγούστου, αυτή η ανακοίνωση θα είχε βγει έτσι».

Φυσικά, υπάρχει και ένα πανό στα τουρκικά. «Ευτυχώς, νικήσαμε και μπορούμε να γιορτάσουμε την 30η Αυγούστου στην πατρίδα μας με τη μητρική μας γλώσσα».

Η 30ή  Αυγούστου θεωρείται εθνική γιορτή στην Τουρκία. Στις 26 Αυγούστου ο Μουσταφά Κεμάλ αυτοπροσώπως είχε ηγηθεί των στρατευμάτων του στην κοιλάδα του Αφιόν Καραχισάρ με το περιώνυμο παράγγελμα «Στόχος μας είναι η Μεσόγειος! Εφοδος».

Στις 30 ο ελληνικός στρατός ηττήθηκε στο Ντουμλούπιναρ και η υποχώρησή του συνεχίστηκε ως τις 9 Σεπτεμβρίου, ημέρα της άλωσης της Σμύρνης από τους Τούρκους.

Δείτε ακόμη:

Η άνοδος και η παρακμή ενός σουλτάνου

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις