Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Δεκεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΕΝΦΙΑ: Με καθυστέρηση το χαράτσι, αλλά καμία αναβολή στις δόσεις
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Με καθυστέρηση το χαράτσι, αλλά καμία αναβολή στις δόσεις

Για αργότερα μετατίθεται ο ΕΝΦΙΑ μιας και η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αλλάξει την ατζέντα πρώτα με τον ανασχηματισμό και ύστερα με τις εξαγγελίες στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν τα εκκαθαριστικά να αρχίσουν να αποστέλλονται στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, όμως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αρχίσουν […]

Ακινητα Αθηνα γκραφιτι

Για αργότερα μετατίθεται ο ΕΝΦΙΑ μιας και η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αλλάξει την ατζέντα πρώτα με τον ανασχηματισμό και ύστερα με τις εξαγγελίες στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.

Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν τα εκκαθαριστικά να αρχίσουν να αποστέλλονται στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, όμως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αρχίσουν να λαμβάνουν τα εκκαθαριστικά το δεύτερο δεκαπενθήμερο, και πιθανότατα το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα και κάπως έτσι θα έχουν στη διάθεσή τους μερικές μόνο ημέρες για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου.

Το χαράτσι καίει φέτος περίπου 1.000.000 ιδιοκτήτες με μεσαία κυρίως περιουσία λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών.

Η κυβέρνηση θα δώσει βάρος στο γεγονός ότι για την πλειοψηφία των ιδιοκτητών ο ΕΝΦΙΑ μένει παγωμένος στα περυσινά επίπεδα, ενώ για σχεδόν 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτήτες θα υπάρξει μείωση.

Ωστόσο το χαράτσι αναμένεται να είναι μεγαλύτερο φέτος ως και 50 ευρώ για σχεδόν 740.000 άτομα, ενώ η αύξηση θα είναι ως και 200 ευρώ για ακόμη 160.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.

Όσοι έχουν μεγάλη περιουσία, δηλαδή αρκετά πάνω από τα 300.000 ευρώ θα δουν αυξήσεις άνω των 200 ευρώ.

Σε πολλά προάστια του Λεκανοπεδίου, όπου οι τιμές ζώνης κινούνται μεταξύ 1.100 έως 2.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, οι αντικειμενικές έκαναν άλμα κατά 200, 300 και 550 ευρώ το τετραγωνικό. Αυξήσεις, που θα ανεβάσουν σημαντικά τη λυπητερή του ΕΝΦΙΑ. Υπολογίζοντας τον φόρο ανά τετραγωνικό μέτρο με βάση τις νέες αξίες προκύπτουν αυξήσεις που φθάνουν στα 1,9 ακόμη και στα 3,2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο διαμερίσματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μόνο για ένα διαμέρισμα επιφάνειας 100 τ.μ. θα προκύψει πρόσθετος φόρος 190 ή 320 ευρώ.

Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει στην κατοχή του και άλλα περιουσιακά στοιχεία ή αν πιάνεται στον συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος θα ανέβει ακόμη περισσότερο λόγω αύξησης της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας, τότε το φετινό ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ θα είναι καυτό.

Ο φόρος που πληρώνουν για την ακίνητη περιουσία τους οι ιδιοκτήτες, θα αλλάξει δύο ακόμη φορές. Μία το 2019 και μία το 2020 λόγω των δύο ακόμη αναπροσαρμογών που θα γίνουν στις αντικειμενικές αξίες. Μάλιστα, το επόμενο έτος σχεδιάζεται να υπαχθούν στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ και τα αγροτεμάχια. Αυτό σημαίνει ότι θα φουσκώσει ακόμη περισσότερο ο φόρος που ήδη πληρώνουν περισσότεροι από 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι πιάνονται στην παγίδα του συμπληρωματικού φόρου.

Δείτε ακόμη:  

Ακινητα Γκραφιτι

Ακίνητα SOS: Οι κινήσεις που πρέπει να ξέρουν οι ιδιοκτήτες για να μην επιβαρυνθούν

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις