Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Γιατί η “αρρώστια” με τις selfies και τα φίλτρα, είναι τόσο επικίνδυνη
ΥΓΕΙΑ

Γιατί η “αρρώστια” με τις selfies και τα φίλτρα, είναι τόσο επικίνδυνη

Οι selfies και ειδικά αυτές που υφίστανται επεξεργασία είναι η μεγαλύτερη τάση. Οι ειδικοί προειδοποιούν ωστόσο, ότι τα προγράμματα επεξεργασίας των φωτογραφιών μπορούν να οδηγήσουν το άτομο να χάσει την επαφή με την πραγματικότητα, καλλιεργώντας υπερβολικές προσδοκίες. Ερευνητές με επικεφαλής την Δρ Νιλαμ Βασι, διευθύντρια του Δερματολογικού Κέντρου του Ιατρικού Κέντρου της Βοστόνης και της Ιατρικής Σχολής […]

Σελφι στο κρεβατι

Οι selfies και ειδικά αυτές που υφίστανται επεξεργασία είναι η μεγαλύτερη τάση.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ωστόσο, ότι τα προγράμματα επεξεργασίας των φωτογραφιών μπορούν να οδηγήσουν το άτομο να χάσει την επαφή με την πραγματικότητα, καλλιεργώντας υπερβολικές προσδοκίες.

Ερευνητές με επικεφαλής την Δρ Νιλαμ Βασι, διευθύντρια του Δερματολογικού Κέντρου του Ιατρικού Κέντρου της Βοστόνης και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, προειδοποιούν ότι οι φωτογραφίες που υφίστανται βελτίωση για να ανέβουν στα κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook και το Instagram, αλλάζουν την αντίληψη των ανθρώπων για την ομορφιά.

Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική ανησυχία για την εξωτερική τους εμφάνιση, οδηγώντας σε επικίνδυνες προσπάθειες να κρύψουν τις ατέλειές τους μέσω πλαστικών επεμβάσεων και άλλων τεχνικών.

Η κατάσταση αυτή ονομάζεται ιατρικά σωματική δυσμορφική διαταραχή και αφορά στο 2% των ανθρώπων.

«Ένα νέο φαινόμενο, η λεγόμενη δυσμορφία snapchat, έχει ανακύψει όταν ασθενείς μας ζητούν να τους κάνουμε επεμβάσεις με μόνο στόχο να φαίνονται όπως όταν χρησιμοποιούν φωτογραφικά φίλτρα για να φωτογραφηθούν», εξηγεί η Δρ Βασι.

Οι συγγραφείς της μελέτης προειδοποιούν ότι η πλαστική χειρουργική μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση και όχι απαραίτητα βελτίωση της σωματικής δυσμορφικής διαταραχής και συμβουλεύουν τους ασθενείς να αναζητούν ψυχολογική υποστήριξη.

«Οι φιλτραρισμένες selfies μπορεί να κάνουν το άτομο να χάσει την επαφή με την πραγματικότητα και να έχει προσδοκίες, όπως το να δείχνει πάντα τέλειο. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαιτέρως επιβλαβές για τους εφήβους και όσους έχουν σωματική δυσμορφική διαταραχή και είναι σημαντικό να μπορούμε πάντα να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις που έχουν τα κοινωνικά δίκτυα στη σωματική μας εικόνα», καταλήγει η ερευνήτρια.

Δείτε ακόμη:

Σελφίτιδα, μια ψυχική διαταραχή κατά τους ειδικούς

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις