Νεκρή εντοπίστηκε μια αρκούδα περίπου 7 ετών στο Βροντερό Φλώρινας. Η σορός της βρέθηκε από συνεργάτη της περιβαλλοντικής οργάνωσης “Καλλιστώ” και μέλος της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης (ΟΑΕ) για τη διαχείριση όλων των περιστατικών προσέγγισης αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές. Όπως διαπιστώθηκε, η αρκούδα, ηλικίας επτά έως οκτώ ετών, είχε πεθάνει πριν από 15 με 20 μέρες. […]
Νεκρή εντοπίστηκε μια αρκούδα περίπου 7 ετών στο Βροντερό Φλώρινας.
Η σορός της βρέθηκε από συνεργάτη της περιβαλλοντικής οργάνωσης “Καλλιστώ” και μέλος της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης (ΟΑΕ) για τη διαχείριση όλων των περιστατικών προσέγγισης αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές.
Όπως διαπιστώθηκε, η αρκούδα, ηλικίας επτά έως οκτώ ετών, είχε πεθάνει πριν από 15 με 20 μέρες.
Η “Καλλιστώ” και ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, σε ανακοίνωσή τους, τονίζουν ότι η θανάτωση αρκούδας αποτελεί παράνομη πράξη ενώ η θανάτωση οποιουδήποτε άγριου ζώου, δεν αποτελεί λύση αποφυγής ζημιών σε παραγωγικές μονάδες (κτηνοτροφία, μελισσοκομία, καλλιέργειες).
Το πιθανότερο, μάλιστα, είναι πως τη θέση ενός ζώου που θανατώνεται, παίρνουν άλλα ζώα, που θα συνεχίσουν να προκαλούν ζημιές. Παράλληλα, η ολέθρια και παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, είναι πολύ πιθανόν να σκοτώσει και άλλα είδη εκτός από αυτά που αποτελούν το στόχο τους, όπως είδη σπάνιων αρπακτικών πουλιών αλλά και οικόσιτων ζώων (τσοπανόσκυλα, κυνηγόσκυλα, ζώα συντροφιάς).
Σε αντίθεση με τη θανάτωση, τα μέτρα πρόληψης που ενδείκνυνται ως αποτελεσματικά είναι η χρήση ηλεκτροφόρων περιφράξεων και σκύλων φύλαξης κοπαδιών, καθώς μπορούν να αποτρέψουν τις επιθέσεις των σαρκοφάγων ζώων σε παραγωγικές μονάδες και σε βάθος χρόνου να ελαχιστοποιήσουν τις ζημιές.
Διαβάστε ακόμα: