Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

30

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Υπεύθυνη στάση από τη ΝΔ, του Γιάννη Ντσούνου
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπεύθυνη στάση από τη ΝΔ, του Γιάννη Ντσούνου

Του Γιάννη Ντσούνου Ένα κόμμα και ένας ηγέτης κρίνονται όχι μόνο από τον τρόπο που κυβερνούν, αλλά και από τον τρόπο που αντιπολιτεύονται. Ένας ηγέτης και ένα κόμμα κρίνονται επίσης από την στάση που τηρούν σε μια εθνική καταστροφή, σε μια εθνική τραγωδία, όπως αυτή στο Μάτι, όπου η χώρα θρηνεί δεκάδες νεκρούς. Η ΝΔ […]

Γιάννης Ντσούνος

Του Γιάννη Ντσούνου

Ένα κόμμα και ένας ηγέτης κρίνονται όχι μόνο από τον τρόπο που κυβερνούν, αλλά και από τον τρόπο που αντιπολιτεύονται.

Ένας ηγέτης και ένα κόμμα κρίνονται επίσης από την στάση που τηρούν σε μια εθνική καταστροφή, σε μια εθνική τραγωδία, όπως αυτή στο Μάτι, όπου η χώρα θρηνεί δεκάδες νεκρούς.

Η ΝΔ και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξαν σε αυτήν την περίπτωση να κρατήσουν μια πραγματικά υπεύθυνη στάση απέναντι στους πολίτες και την χώρα.

Από την ώρα που άρχισαν να καταγράφονται οι πρώτοι νεκροί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από όλα τα στελέχη και τους βουλευτές του κόμματός του να μην κάνουν καμία δήλωση, γραπτή, τηλεοπτική ή ραδιοφωνική. Η απόφαση αφορούσε και τον ίδιο καθ όλη την διάρκεια της πυρκαγιάς και μέχρι να ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις των δυνάμεων της πυροσβεστικής, του λιμενικού και του στρατού.

Και η εντολή τηρήθηκε απαρέγκλιτα από όλους μέχρι και την Πέμπτη, οπότε και η φωτιά έσβησε και όλοι έπρεπε να στρέψουν το βλέμμα τους στην «επόμενη ημέρα».

Εκεί έκανε την εμφάνισή του ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ, που επισκέφθηκε το Μάτι και συνομίλησε με κατοίκους και εθελοντές. Λίγες ώρες νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί το κέντρο επιχειρήσεων και είχε συνεχή ενημέρωση από τους επιχειρησιακούς παράγοντες, που ήταν επιφορτισμένοι με το σβήσιμο της πυρκαγιάς. Και η υπεύθυνη αυτή στάση πιστοποιείται από το γεγονός ότι τον πρόεδρο της ΝΔ δεν ακολούθησε καμία τηλεοπτική κάμερα.

Ο ίδιος δε δεν προχώρησε σε καμία δήλωση που θα μπορούσε να εκληφθεί ως μικροπολιτική ή ως ευκαιρία εκμετάλλευσης των νεκρών για να αποκομίσει η ΝΔ μικροκομματικά συμφέροντα ή κάποια «ψηφαλάκια».

Η οποιαδήποτε πολιτική κίνηση θα κάνει η ΝΔ θα γίνει μετά το διάστημα του τριήμερου εθνικού πένθους και η κίνηση αυτή θα έχει απολύτως θεσμικό χαρακτήρα. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν αρχικά καταγράψει όλα τα γεγονότα στιγμή προς στιγμή και έχουν αρχειοθετήσει όλες τις δηλώσεις κυβερνητικών και μη παραγόντων καθ όλη την διάρκεια της εθνικής καταστροφής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Alpha freepress, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει σαφείς οδηγίες προς τους βουλευτές του κόμματός τους να θέσουν ως πρώτη προτεραιότητα τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν.

Η αμέσως επόμενη προτεραιότητα για την ΝΔ θα είναι σε πολιτικό επίπεδο η αναζήτηση ευθυνών. Ανεξάρτητα από τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν στο έπακρο, η ΝΔ θα ζητήσει εξηγήσεις σε ανώτατο επίπεδο, θα ζητήσει κοινοβουλευτικό έλεγχο, αλλά και την δικαστική διερεύνηση όλων των πιθανών παραλείψεων, καθώς και της ενδεχόμενης έλλειψης συντονισμού των υπηρεσιών και των τοπικών αρχόντων.

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει να γίνει πλήρης καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών που έχουν προκληθεί, ώστε η ΝΔ να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης τόσο του φυσικού περιβάλλοντος, όσο και των περιουσιών και των σπιτιών των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν.

Είναι προφανές ότι όταν η χώρα θρηνεί δεκάδες νεκρούς δεν μπορείς να κάνεις αντιπολίτευση «για την αντιπολίτευση» και αυτό δεν θα γίνει από την ΝΔ. Μικροπολιτική, παραπολιτική και παλαιοκομματικές αντιλήψεις δεν θα επικρατήσουν σε αυτήν την μάχη που θα δώσει η ΝΔ απέναντι σε μια κυβέρνηση, που οφείλει να απολογηθεί στον ελληνικό λαό και τους πολίτες για τον τρόπο που χειρίστηκε την πυρκαγιά.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν στην Alpha freepress συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη, ευθύνες υπάρχουν και σε πολιτικό και σε επιχειρησιακό επίπεδο και η ΝΔ θα αναζητήσει αυτές τις ευθύνες με όσα πολιτικά και κοινοβουλευτικά μέσα διαθέτει και της δίνει το Σύνταγμα.

Δείτε ακόμη: 

Οικονομία για νίκη στις εκλογές, του Γιάννη Ντσούνου

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις