Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / «Μαγειρεύουν» τον προϋπολογισμό για να βγει το πλεόνασμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μαγειρεύουν» τον προϋπολογισμό για να βγει το πλεόνασμα

Στο μεγάλο μαχαίρι -679 εκατ. ευρώ ως τον Ιούνιο- που μπαίνει και φέτος στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) στηρίζεται το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 635 εκατ. ευρώ για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2018, που ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης η κυβέρνηση. Κάπως έτσι, το πρωτογενές πλεόνασμα βρίσκεται λίγο πάνω από το στόχο των 465 εκατ. ευρώ, αλλά […]

Στο μεγάλο μαχαίρι -679 εκατ. ευρώ ως τον Ιούνιο- που μπαίνει και φέτος στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) στηρίζεται το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 635 εκατ. ευρώ για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2018, που ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης η κυβέρνηση.

Κάπως έτσι, το πρωτογενές πλεόνασμα βρίσκεται λίγο πάνω από το στόχο των 465 εκατ. ευρώ, αλλά και κάτω από τον περυσινό, που, την ίδια περίοδο, έφτανε το 1,94 δισ. ευρώ, καθώς τα έσοδα υπερβαίνουν ελάχιστα το στόχο (0,7%).

Handelsblatt: Ελλάδα, μια χώρα που ματώνει

Όπως δέιχνουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, το πρωτογενές πλεόνασμα των 635 εκατ. ευρώ στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι υπο-εκτελείται το ΠΔΕ.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώθηκαν σε 956 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου, παρουσιάζοντας μείωση έναντι του στόχου κατά 679 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, στην υπηρεσία της επίτευξης υπερπλεονάσματος, μειωμένες κατά 165 εκατ. ευρώ εμφανίζονται το ίδιο διάστημα και οι δαπάνες για τις επιχορηγήσεις νοσοκομείων (ΥΠΕ-ΠΕΔΥ).

Παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις

Στο σκέλος των εσόδων, οι θετικές εκπλήξεις που αναμένει και φέτος η κυβέρνηση για να μοιράσει μέρισμα δεν έχουν κάνει ακόμη την εμφάνισή τους, εν αναμονή των δόσεων του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ. Ως το τέλος Ιουνίου το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 21,98 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 150 εκατ. ευρώ ή 0,7% έναντι του στόχου.

Ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη άνω των 50.000 ευρώ

Μειωμένα κατά 164 εκατ. ευρώ ήταν τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων λόγω του γεγονότος ότι o ΕΦΚΑ απέδωσε οφειλόμενο ποσό από παρακρατούμενο φόρο μισθών και συντάξεων αρχές Ιουλίου, αντί για τον Ιούνιο που είχε αρχικώς προβλεφθεί. Μειωμένα κατά 128 εκατ. ευρώ ήταν και τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων «λόγω της παράτασης που δόθηκε στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων», όπως αναφέρει το ΥΠΟΙΚ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις