Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Ποιά είναι τα συμπτώματα της νόσου των σπηλαίων;
ΥΓΕΙΑ

Ποιά είναι τα συμπτώματα της νόσου των σπηλαίων;

γράφει η Κατερίνα Ζαγοραίου   Από τι προκαλείται η νόσος; Η νόσος των σπηλαίων, από την οποία κινδυνεύουν τα αγόρια που έχουν εγκλωβιστεί σε σπήλαιο στη Ταϊλάνδη, προκαλείται από σπόρους που βρίσκονται στις εκκρίσεις των νυχτερίδων και εντοπίζονται πολύ συχνά μέσα σε σπηλιές. Πρόκειται για τον μύκητα Histoplasma capsulatum. Η εισπνοή αυτών των σπόρων σε […]

γράφει η Κατερίνα Ζαγοραίου

 

Από τι προκαλείται η νόσος;

Η νόσος των σπηλαίων, από την οποία κινδυνεύουν τα αγόρια που έχουν εγκλωβιστεί σε σπήλαιο στη Ταϊλάνδη, προκαλείται από σπόρους που βρίσκονται στις εκκρίσεις των νυχτερίδων και εντοπίζονται πολύ συχνά μέσα σε σπηλιές. Πρόκειται για τον μύκητα Histoplasma capsulatum. Η εισπνοή αυτών των σπόρων σε ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή χρόνια αναπνευστικά προβλήματα αλλά ακόμη και σε νεαρά ή ηλικιωμένα άτομα προκαλεί ιστοπλάσμωση.

Τί είναι η ιστοπλάσμωση;

Η ιστοπλάσμωση επηρεάζει τους πνεύμονες, όμως στη πλειοψηφία των περιπτώσεων οι ασθενείς δεν το γνωρίζουν καν ότι πάσχουν. Παρουσιάζουν κάποια συμπτώματα ,τα οποία υποχωρούν γρήγορα. Στις περιπτώσεις όμως, όπως αυτές που αναφέραμε παραπάνω δηλαδή με εξασθενημένο ανοσοποιητικό και αναπνευστικά προβλήματα, μπορεί να εξελιχτεί σε μία σοβαρή ασθένεια.

Ποιά είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα εμφανίζονται σε διάστημα τριών έως 17 ημερών μετά την έκθεση στον ιό και είναι:

  • Πυρετός
  • Ρίγη
  • Πονοκέφαλος
  • Βήχας
  • Μυικοί πόνοι
  • Δυσφορία

Οι σπηλαιολόγοι λένε

Οι σπηλαιολόγοι όμως λένε ότι όταν στο σπήλαιο υπάρχει νερό τότε ο μύκητας δεν υπάρχει, άρα δεν γίνεται να νοσήσει κάποιος ακόμη και με βεβαρημένο αναπνευστικό ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις