Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

27

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Ο Σεντένο “βάζει” τέλος στην κοροϊδία με τις συντάξεις
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Σεντένο “βάζει” τέλος στην κοροϊδία με τις συντάξεις

Τι γίνεται τελικά με τις συντάξεις; Ο Πιερ Μοσκοβισί μοιράζει ελπίδες… αλά ΣΥΡΙΖΑ, όμως ο πρόεδρος του Εurogroup, Μάριο Σεντένο σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική» βάζει “πάγο” στα σενάρια για μη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019. Όπως είπε, «αναμένω ότι η χώρα δεν θα παρεκκλίνει από τις δεσμεύσεις της». Ο κ. Σεντένο απαντώντας […]

Τι γίνεται τελικά με τις συντάξεις; Ο Πιερ Μοσκοβισί μοιράζει ελπίδες… αλά ΣΥΡΙΖΑ, όμως ο πρόεδρος του Εurogroup, Μάριο Σεντένο σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική» βάζει “πάγο” στα σενάρια για μη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Όπως είπε, «αναμένω ότι η χώρα δεν θα παρεκκλίνει από τις δεσμεύσεις της».

Ο κ. Σεντένο απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει το ύψος των περικοπών στις συντάξεις, να επαναφέρει τους ευνοϊκούς όρους στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να αυξήσει τον κατώτατο μισθό σημειώσε:

«Δεν θα κρίνω εδώ προθέσεις πολιτικής. Αναμένω ότι η Ελλάδα δεν θα παρεκκλίνει από τις προηγούμενες δεσμεύσεις της και, ταυτόχρονα, θα χρησιμοποιήσει το φάσμα των πολιτικών επιλογών που ανακύπτουν από την έξοδο του προγράμματος με έξυπνο και υπεύθυνο τρόπο. Το πισωγύρισμα δεν είναι πραγματικά μια επιλογή.»

Ένα βρώμικο «παιχνίδι» στις πλάτες των συνταξιούχων

Πάντως ο πρόεδρος του Eurogroup βλέπει περισσότερο χώρο για ευελιξία στις πολιτικές που θα χαραχθούν μετά τον Αύγουστο. Επιπλέον αρνείται το επιχείρημα ότι τα υπερπλεονάσματα δυσχεραίνουν την ανάπτυξη και αντικρούει την επισήμανση ότι το ελληνικό 10ετές διατηρεί με μεγάλη διαφορά την υψηλότερη απόδοση στην Ευρωζώνη.

Παρά το γεγονός ότι το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε χώρα – μέλος της Ευρωζώνης, προβλέποντας τριμηνιαίους ελέγχους από το σύνολο των θεσμών, ο πρόεδρος του Eurogroup παρομοιάζει την ελληνική έξοδο από το πρόγραμμα με τις αντίστοιχες των υπόλοιπων χωρών.

Ο ίδιος προσεγγίζει ως «μη ζήτημα» το γεγονός ότι το ΔΝΤ δεν ενεργοποίησε το χρηματοδοτικό του πρόγραμμα στην Ελλάδα. Εξάλλου, «θα συνεχίσει να εμπλέκεται και αυτό είναι το πιο σημαντικό».

Ειδικότερα, ως προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι οι αγορές την αξιολογούν θετικά για το «προσεχές μέλλον». Μακροπρόθεσμα; «Υπάρχει δέσμευση των Ευρωπαίων να εξετάσουν περαιτέρω ελάφρυνση χρέους, εάν χρειαστεί».

Για τη μείωση της φορολόγησης στην Ελλάδα, ο κ. Σεντένο χαρακτηρίζει κλειδί την απόδοση των μεταρρυθμίσεων, με την πάροδο του χρόνου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις