Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Πώς ο ναρκισσισμός «φέρνει» καλύτερους βαθμούς
ΥΓΕΙΑ

Πώς ο ναρκισσισμός «φέρνει» καλύτερους βαθμούς

Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι ναρκισσιστές έφηβοι παίρνουν καλύτερους βαθμούς στο σχολείο. Λόγω του συναισθήματος ανωτερότητας που βιώνουν, μπορούν να τα καταφέρουν καλύτερα στο σχολικό περιβάλλον και, κατ’ επέκταση, στη σύγχρονη κοινωνία. «Ο ναρκισσισμός θεωρείται ένα κοινωνικά κακόβουλο χαρακτηριστικό και αποτελεί μέρος της σκοτεινής τριάδας των γνωρισμάτων της προσωπικότητας, μαζί με την ψυχοπάθεια και τον […]

Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι ναρκισσιστές έφηβοι παίρνουν καλύτερους βαθμούς στο σχολείο.

Λόγω του συναισθήματος ανωτερότητας που βιώνουν, μπορούν να τα καταφέρουν καλύτερα στο σχολικό περιβάλλον και, κατ’ επέκταση, στη σύγχρονη κοινωνία.

«Ο ναρκισσισμός θεωρείται ένα κοινωνικά κακόβουλο χαρακτηριστικό και αποτελεί μέρος της σκοτεινής τριάδας των γνωρισμάτων της προσωπικότητας, μαζί με την ψυχοπάθεια και τον μακιαβελισμό», εξηγεί ο επικεφαλής.

«Αν είσαι ναρκισσιστής, πιστεύεις έντονα ότι είσαι καλύτερος από οποιονδήποτε άλλο και ότι αξίζεις να επιβραβευτείς. Η εμπιστοσύνη στις ικανότητές σου είναι ένα από τα βασικά σημάδια του μεγαλεπήβολου ναρκισσισμού, αλλά βρίσκεται επίσης στον πυρήνα της διανοητικής ανθεκτικότητας».

Και συνεχίζει: «Oι άνθρωποι με υψηλή βαθμολογία στον υποκλινικό ναρκισσισμό μπορεί να πλεονεκτούν, επειδή η αυξημένη αυτοπεποίθησή τους τούς δίνει κίνητρα και τους κάνει πιο αποφασιστικούς και επιτυχημένους σε ορισμένες περιστάσεις».

Οι ερευνητές από βρετανικά, αμερικανικά και ρωσικά πανεπιστήμια, με επικεφαλής τον λέκτορα αναπτυξιακής ψυχοπαθολογίας Κώστα Παπαγεωργίου, δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο περιοδικό ψυχολογίας Personality and Individual Differences.

Διαβάστε ακόμα: Πότε είναι επικίνδυνο ένα τσίμπημα κουνουπιού

Προσοχή με τις μπατονέτες – Καθαρίστε τα αυτιά σας με ασφάλεια

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις