Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Oι ιατρικές εξετάσεις που πρέπει να κάνεις στα 40, 50 και 60
ΥΓΕΙΑ

Oι ιατρικές εξετάσεις που πρέπει να κάνεις στα 40, 50 και 60

Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική και υπάρχουν κάποια ραντεβού στο γιατρό που δεν πρέπει να αμελεί κανείς μας. Διαγνωστικές εξετάσεις για όλες τις ηλικίες • Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). O ΔΜΣ, ένας πρόχειρος δείκτης του σωματικού λίπους, με βάση το ύψος και το βάρος σας, είναι ένα εξαιρετικό προληπτικό μέτρο έναντι καταστάσεων όπως είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, […]

Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική και υπάρχουν κάποια ραντεβού στο γιατρό που δεν πρέπει να αμελεί κανείς μας.

Διαγνωστικές εξετάσεις για όλες τις ηλικίες

• Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). O ΔΜΣ, ένας πρόχειρος δείκτης του σωματικού λίπους, με βάση το ύψος και το βάρος σας, είναι ένα εξαιρετικό προληπτικό μέτρο έναντι καταστάσεων όπως είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου, ακόμα και σε παιδιά.

Ινσουλίνη σε χάπι ή ένεση;

• Έλεγχος της πίεσης του αίματος. Θα πρέπει όλοι να ελέγχονται για υψηλή πίεση αίματος (HBP) σε ετήσια βάση. Η εξέταση αφορά και τα παιδιά, ειδικά αν είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

• Εξετάσεις καρκίνου του δέρματος. Σε ετήσια βάση, ο γιατρός σας θα πρέπει να ελέγχει ολόκληρο το σώμα σας για ανωμαλίες ή αλλαγές στις αλλοιώσεις του δέρματος και ελιές που θα μπορούσαν να αποτελούν σημάδια του καρκίνου του δέρματος.

Διαγνωστικές εξετάσεις στη δεκαετία των 40

• Γυναίκες: Μαστογραφία. Οι γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους για την έναρξη και τη συχνότητα της μαστογραφίας.

Επιπλέον, ο γιατρός σας θα πρέπει να διεξάγει κλινική εξέταση μαστού κατά τη διάρκεια της ετήσιας επίσκεψής σας. Αν δεν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, οι τακτικές μαστογραφίες πρέπει να αρχίζουν στα 40.

Μηνιγγίτιδα, ένα ύπουλο σημάδι στο δέρμα

Διαγνωστικές εξετάσεις στη δεκαετία των 50

• Άνδρες και γυναίκες: Θα πρέπει να αρχίσουν να ελέγχονται για καρκίνο του παχέος εντέρου με μία από τις διαθέσιμες μεθόδους κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από την ηλικία των 50 ετών (εκτός αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, οπότε ο έλεγχος ξεκινά από την ηλικία των 40).

• Άνδρες και γυναίκες: Ξεκινώντας από την ηλικία των 50 ετών, οι άνδρες και οι γυναίκες θα πρέπει να ελέγχονται για διαβήτη τύπου 2, σε ετήσια βάση. Αν ο ασθενής είναι παχύσαρκος, ακόμη και λίγο υπέρβαρος ή έχει οικογενειακό ιστορικό διαβήτη θα πρέπει να ελέγχεται σε οποιαδήποτε ηλικία.

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια χρόνια κατάσταση όπου το σώμα είναι ανθεκτικά στην ινσουλίνη ή δεν παράγει αρκετή για να διατηρήσει σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης.

Πώς επηρεάζει ο καιρός την ψυχολογία μας

• Άνδρες και γυναίκες: Τα επίπεδα χοληστερόλης πρέπει να ελέγχονται κάθε χρόνο  από την ηλικία των 50 ετών, ή σε οποιαδήποτε ηλικία όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό υψηλής χοληστερόλης, καρδιακή νόσος ή εάν το άτομο είναι υπέρβαρο.

• Άνδρες: Μετά τα 50, θα πρέπει να ελέγχονται για καρκίνο του προστάτη

Διαγνωστικές εξετάσεις αν είστε 60+

•  Άνδρες και γυναίκες: Δεν υπάρχουν καθορισμένα κριτήρια για την εξέταση για γλαύκωμα. μια πάθηση των ματιών που οδηγεί σε βλάβη του οπτικού νεύρου από αφύσικα υψηλή πίεση στο εσωτερικό των ματιών.

Συστήνεται μια πλήρης οφθαλμολογική εξέταση, κάθε δύο χρόνια, ειδικά αν ανήκετε στις ομάδες υψηλού κινδύνου για το γλαύκωμα  (οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος, διαβήτης, μειωμένη όραση κ.λπ.).

•  Άνδρες και γυναίκες: Όλοι πάνω από την ηλικία των 65 ετών θα πρέπει να εξετάζονται για οστεοπόρωση αλλά και πολύ νωρίτερα, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού τους, ειδικά αν είναι λιποβαρείς ή και καπνιστές.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις