Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

03

Δεκεμβρίου 2023

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Επιμένει ο Κατρούγκαλος για τις περικοπές συντάξεων
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιμένει ο Κατρούγκαλος για τις περικοπές συντάξεων

Μπορεί οι περικοπές συντάξεων να έχουν ψηφιστεί, αλλά ο Κατρούγκαλος το θεωρεί μια… μικρή λεπτομέρεια! Μετά τις δηλώσεις πως «ας μην βάζουν και στοίχημα για τις συντάξεις», επανέρχεται στο θέμα και επιμένει πως οι μειώσεις δεν είναι αναγκαίες. «Δεν υπάρχει λόγος να περικοπούν οι συντάξεις» υποστήριξε μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 επειδή, όπως είπε, «ο ΕΦΚΑ […]

Μπορεί οι περικοπές συντάξεων να έχουν ψηφιστεί, αλλά ο Κατρούγκαλος το θεωρεί μια… μικρή λεπτομέρεια!

Μετά τις δηλώσεις πως «ας μην βάζουν και στοίχημα για τις συντάξεις», επανέρχεται στο θέμα και επιμένει πως οι μειώσεις δεν είναι αναγκαίες.

«Δεν υπάρχει λόγος να περικοπούν οι συντάξεις» υποστήριξε μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 επειδή, όπως είπε, «ο ΕΦΚΑ είναι πλεονασματικός και πετυχαίνουμε τους στόχους των πλεονασμάτων.

Κατρούγκαλος: Θα παραιτηθώ αν υπάρχει στο νομοσχέδιο μία φράση για περικοπές

«Ο ασφαλιστικός νόμος προέβλεπε ότι η προσωπική διαφορά θα παραμείνει. Ενα χρόνο μετά το ΔΝΤ ήρθε με εκβιασμό λέγοντας ότι επειδή ο ΕΦΚΑ θα είναι ελλειμματικός και δεν θα πιάσετε τα πλεονάσματα πρέπει να κόψετε τη διαφορά.

Αυτά τα δύο διαψεύστηκαν. Δεν υπάρχει λόγος να περικοπούν οι συντάξεις ούτε μέσα στη συμφωνία υπάρχει δέσμευση για αυτό. Υπάρχει δέσμευση να μην υπαναχωρήσουμε στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις» υποστήριξε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Κανείς δεν δικαιούται να είναι υπερήφανος με το ύψος των συντάξεων σήμερα αλλά αυτό αντανακλά την πραγματική οικονομία. Αυτό για το οποίο είμαστε υπερήφανοι είναι ότι αλλάξαμε ένα τοπίο άναρχο με κανόνες που ευνοούσαν τους ευνοημένους» πρόσθεσε.

Όλες οι περικοπές στις συντάξεις που φέρνει η συμφωνία

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι «δεν θα έκανα κάτι διαφορετικό στο ασφαλιστικό. Το θεσμικό κομμάτι θα μείνει γιατί έγινε με δική μας πρωτοβουλία. Δεν εννοώ τις περικοπές του ΕΚΑΣ, αυτές ήταν κακές, αλλά τις ψήφισε και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι».

Ερωτηθείς γιατί η κυβέρνηση επιμένει να κάνει αναφορές στο τι έκαναν οι προηγούμενοι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «είναι λογικό να συγκρίνονται οι πολιτικές θέσεις. Το πέρασμα στην αντιπολίτευση δεν είναι «παρθενοραφή». Δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που δημιούργησε επί 40 χρόνια το σύστημα της διαπλοκής, το χρεωκοπημένο σύστημα του δανεισμού».

Κληθείς να τοποθετηθεί για τους χειρισμούς του α΄ εξαμήνου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2015, ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι «τότε κάναμε ότι μπορούσαμε για να έχουμε μια οικονομική ανάπτυξη έξω από τη λιτότητα και το θέμα του χρέους.

Κατρούγκαλος – Παπαχριστόπουλος: «Μπορεί και να μην μειωθούν οι συντάξεις»

Δεν τα καταφέραμε γιατί οι συσχετισμοί ήταν συντριπτικά αντίθετοι. Έπρεπε να δώσουμε μια μάχη ακριβώς γιατί η κατάσταση της διαιώνισης της λιτότητας ήταν κακή και για την Ευρώπη όχι μόνο για την Ελλάδα.

Άλλωστε πήγαμε σε εκλογές γιατί όλα έπρεπε να κριθούν εκ του αποτελέσματος και εκεί ο λαός κατάλαβε τι κάναμε. Ήταν μια μάχη που έπρεπε να δοθεί αλλά δεν κερδίζονται όλες οι μάχες».

Ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε «καλύτερη δυνατή συμφωνία υπό τις παρούσες συνθήκες» τη συμφωνία του Eurogroup της περασμένης Πέμπτης «καθώς η φιλελεύθερη λιτότητα εξακολουθεί να ισχύει.

Για το «πάρτι» στο Ζάππειο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για «εύλογο εορτασμό του γεγονότος ότι απαλλασσόμαστε από τα Μνημόνια που έχουν κυρίως πολιτική διάσταση και όχι οικονομική».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις