Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

17

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Μια νέα εποχή για την Ελλάδα – Το βίντεο της Κομισιόν
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια νέα εποχή για την Ελλάδα – Το βίντεο της Κομισιόν

Βίντεο για το τέλος του τρίτου μνημονίου ανάρτησε στον λογαριασμό της στο Twitter η Κομισιόν, που κάνει λόγο για «ένα νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα». «Μετά από 8 χρόνια προγραμμάτων, η Ελλάδα είναι στο δρόμο της ανάκαμψης, της ανάπτυξης, ενώ οι δουλειές επιστρέφουν και η Ελλάδα θα μπορέσει σύντομα να σταθεί πάλι στα δυο της πόδια. Σήμερα, το #Eurogroup αξιολογεί την επιτευχθείσα πρόοδο», […]

Βίντεο για το τέλος του τρίτου μνημονίου ανάρτησε στον λογαριασμό της στο Twitter η Κομισιόν, που κάνει λόγο για «ένα νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα».

«Μετά από 8 χρόνια προγραμμάτων, η Ελλάδα είναι στο δρόμο της ανάκαμψης, της ανάπτυξης, ενώ οι δουλειές επιστρέφουν και η Ελλάδα θα μπορέσει σύντομα να σταθεί πάλι στα δυο της πόδια. Σήμερα, το #Eurogroup αξιολογεί την επιτευχθείσα πρόοδο», γράφει το κείμενο του tweet που συνοδεύει το βίντεο.

Η Αθήνα αναμένεται να λάβει σήμερα το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης.

Σύμφωνα με το κείμενο συμμόρφωσης των θεσμών που δημοσιεύτηκε, όλα τα προαπαιτούμενα της δ’ αξιολόγησης έχουν ολοκληρωθεί, ανοίγοντας το δρόμο για την έγκριση της τελευταίας δόσης του προγράμματος.

Ο  Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκε με τους υπουργούς Γαλλίας και Γερμανίας στο περιθώριο του Eurogroup. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε, μεταξύ άλλων, το ύψος της τελικής δόσης των δανείων προς την Ελλάδα αλλά και ο χρόνος επιμήκυνσης των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF.

Το προσχέδιο της απόφασης

Στο προσχέδιο απόφασης που συμφωνήθηκε στο Euroworking Group σημειώνεται, μεταξύ άλλων,  ότι η Ελλάδα δεσμεύεται να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2022 και από εκεί και πέρα να διασφαλίσει ότι οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις είναι σύμφωνες με το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο.

Η ανάλυση της Ε.Ε. υποδεικνύει ότι αυτό σημαίνει πρωτογενές πλεόνασμα [2,2% του ΑΕΠ] κατά μέσο όρο για την περίοδο 2023-2060.

«Σήμερα είναι η ιδανική ημέρα για να γιορτάσουμε τα 20 χρόνια του Eurogroup. Μπορεί να σημάνει μία νέα φάση για την Ελλάδα και το ευρώ», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο στους δημοσιογράφους πριν από την σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο. «Θα φθάσουμε σήμερα σε μια συμφωνία. Είμαι αισιόδοξος», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Σολτς: Πιθανή σήμερα η συμφωνία για το μέλλον της Ελλάδας

Θετικά ήταν και τα σχόλια του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς, ο οποίος προσερχόμενος στη συνεδρίαση είπε πως η Ελλάδα -άνθρωποι και κυβέρνηση- έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά.

Εξέφρασε δε, την αισιοδοξία του ότι σήμερα θα βρεθεί μια λύση ώστε η «χώρα να μπορεί να εξέλθειαπό το μνημόνιο και να βγει στις αγορές».

Λεμέρ: Η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της, οι υπόλοιπες πλευρές πρέπει να κάνουν το ίδιο

Τη θέση ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της και πως έχει έρθει η ώρα να τηρήσουντις δεσμεύσεις τους και οι υπόλοιπες πλευρές εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ.

Προσερχόμενος στο Eurogroup, ο Γάλλος υπουργός τόνισε, επίσης, ότι «πρέπει να προσπαθήσουμε και να βρούμε την καλύτερη λύση».

Ιστορική ημέρα για την Ελλάδα χαρακτήρισε τη σημερινή ο Πιερ Μοσκοβίσι

«Σήμερα θα ζήσουμε μία ιστορική ημέρα. Μετά από τόσες ημέρες προσπάθειας, συγκρούσεων, διαπραγματεύσεων, σήμερα είναι μία ιστορική ημέρα για την Ελλάδα, καθώς μετά από τόσα χρόνια υπό προγράμματα στήριξης θα σταθεί εκ νέου στα πόδια της» ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει λύση σήμερα. Έχουν γίνει και τα 88 προαπαιτούμενα, ενώ η Ελλάδα ψήφισε όλους τους νόμους που έπρεπε. Η 21η Ιουνίου 2018 θα είναι μία πολύ σημαντική ημέρα για όλους μας» κατέληξε.

Μόλις τελειώσει το ελληνικό, δεν θα υπάρχει άλλο ενεργό πρόγραμμα, για πρώτη φορά από τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας , επεσήμανε ο Κλάους Ρέγκλινγκ

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) υπενθύμισε, επίσης, ότι – μέχρι στιγμής – ο ESM έχει δώσει στην Ελλάδα περισσότερα από 44 δισ. ευρώ μέσω του τρίτου προγράμματος.

Στο μεταξύ, στην ετήσια έκθεση του Μηχανισμού για το 2017, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρει ότι «η Eλλάδα μπορεί να γίνει άλλο ένα success story, αν συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις και μετά το τέλος του προγράμματος»

«Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης αποτελεί πλέον μόνιμο παράγοντα της νομισματικής ένωσης και του παγκόσμιου δικτύου χρηματοοικονομικής ασφάλειας. Λειτουργεί ως σύστημα έκτακτης ανάγκης, το οποίο συνέβαλε στη διατήρηση του ευρώ», καταλήγει.

Σεντένο για Eurogroup: «Ξεκινά νέα φάση για την Ελλάδα»
Die Zeit: Λύση στο χρέος, με πολύ σκληρό αντάλλαγμα
Αξιωματούχος: Μετά τη συμφωνία, οι συζητήσεις για το χρέος θα γίνουν σε άλλο κλίμα
Μια πρόταση «έκπληξη» για το ελληνικό χρέος

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις