Το σχόλιο Κοτζιά για την Τουρκία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το σχόλιο Κοτζιά για την Τουρκία

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: l.a.ntokas

Τις σχέσεις με την Τουρκία σχολιάζει ο Νίκος Κοτζιάς. «Θα ήμασταν το ευτυχέστερο έθνος στην Ευρώπη, εάν η Τουρκία ήταν μια δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα. Εξακολουθούμε να στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της και τον αγώνα της Ευρώπης προκειμένου να την κερδίσει», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας σε εκδήλωση στο Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής στο Βερολίνο. Ο κος Κοτζιάς ανέφερε ακόμη […]

30.05.2018 | 10:00

Τις σχέσεις με την Τουρκία σχολιάζει ο Νίκος Κοτζιάς.

«Θα ήμασταν το ευτυχέστερο έθνος στην Ευρώπη, εάν η Τουρκία ήταν μια δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα. Εξακολουθούμε να στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της και τον αγώνα της Ευρώπης προκειμένου να την κερδίσει», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας σε εκδήλωση στο Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής στο Βερολίνο.

Ο κος Κοτζιάς ανέφερε ακόμη ότι δεν πρέπει να τίθεται το ερώτημα εάν θέλουμε ή όχι την Τουρκία: απεναντίας, «η ίδια η Τουρκία θα πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα αν θέλει να εξευρωπαϊστεί ή όχι».

Αναφερόμενος στις σχέσεις της Άγκυρας με τη Μόσχα, σημείωσε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει στον νου του να απομακρύνει την Τουρκία από την Δύση, ακολουθώντας μια πολιτική που άσκησε η Σοβιετική Ένωση την δεκαετία του 1920.

Διαβάστε ακόμα: «Βέλη» κατά της κυβέρνησης για το Σκοπιανό (vid)

«Αυτό που είναι καινούργιο είναι ότι η Ρωσία διαθέτει στους Τούρκους όπλα, τα οποία, όπως υποστηρίζουν οι Τούρκοι και δημοσίως, θα χρησιμοποιήσουν εναντίον μας», ανέφερε προσθέτοντας ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή εξοπλίζεται με ρωσικούς πυραύλους S-400.

Το ερώτημα είναι, όπως συνέχισε, τι τα θέλουν αυτά τα τρία σύγχρονα όπλα και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να σκεφτούν οι ίδιες οι χώρες που διαθέτουν αυτά τα όπλα στην Τουρκία.

«Πρέπει να συνυπολογίσει κανείς τις καλές σχέσεις της Τουρκίας με το Πακιστάν και το γεγονός ότι το Πακιστάν συμβουλεύει περισσότερες χώρες σε τεχνολογία πυρηνικής ενέργειας. Η προσωπική μου ιδιαίτερη ανησυχία είναι ότι αυτοί οι 600 ειδικοί, μαζί με τους ειδικούς από το Πακιστάν, αποτελούν μέρος του ονείρου του Ερντογάν, να ηγηθεί του ισλαμικού κόσμου. Αυτό το στρατηγικό σκεπτικό της Ρωσίας, το οποίο ως καθηγητής εξωτερικής πολιτικής μπορώ να καταλάβω, αλλά με το οποίο δεν μπορώ να συμφωνήσω, θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να δημιουργήσει προβλήματα για τη χώρα μου», κατέληξε ο κος Κοτζιάς.

Exit mobile version