Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

17

Μαΐου 2021

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Άγριες κόντρες σήμερα στην Ολομέλεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άγριες κόντρες σήμερα στην Ολομέλεια

Στις 10:00 ξεκινάει η συνεδρίαση της Ολομέλειας στη Βουλή επί του πορίσματος για την υπόθεση NOVARTIS. Για ακόμα μία φορά θα στηθούν δέκα κάλπες. Οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν προκειμένου να αποφασιστεί η άσκηση ή η μη άσκηση δίωξης κατά των πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένου και κατά των πρώην υπουργών Δημήτρη […]

Στις 10:00 ξεκινάει η συνεδρίαση της Ολομέλειας στη Βουλή επί του πορίσματος για την υπόθεση NOVARTIS.

Για ακόμα μία φορά θα στηθούν δέκα κάλπες.

Οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν προκειμένου να αποφασιστεί η άσκηση ή η μη άσκηση δίωξης κατά των πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένου και κατά των πρώην υπουργών Δημήτρη Αβραμόπουλου, Ανδρέα Λοβέρδου, Ανδρέα Λυκουρέντζου, Μάριου Σαλμά, Σπυρίδωνος-‘Αδωνι Γεωργιάδη, Ιωάννη Στουρνάρα, Ευάγγελου Βενιζέλου, Γεωργίου Κουτρουμάνη, για την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της δωροληψίας πολιτικών αξιωματούχων, της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Το λόγο αναμένεται να λάβουν τα εννέα από τα δέκα αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα καθώς ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων θα απουσιάζει και γι αυτό θα αποστείλει υπόμνημα.

Η πρόταση που θα γίνει από το προεδρείο είναι να μιλήσουν επίσης 15 βουλευτές που θα οριστούν από τα κόμματα κατ΄ αναλογία της δύναμης τους, οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Υγείας και οι δύο αναπληρωτές υπουργοί. Το απόγευμα αναμένεται να ξεκινήσει και ο «γύρος» των τοποθετήσεων των πολιτικών αρχηγών.

Σαμαράς για Novartis: Επιμένω και στα δύο σκέλη της μήνυσης

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η μυστική ψηφοφορία για την πρόταση της επιτροπής και χωριστά για κάθε καταγγελλόμενη πράξη ή παράλειψη, για την οποία ζητείται άσκηση δίωξης.

Ωστόσο είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο τα κόμματα της μειοψηφίας να αποχωρήσουν.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι η Ειδική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης για την υπόθεση NOVARTIS προτείνει στην Ολομέλεια να μην ασκήσει ποινική δίωξη η Βουλή, λόγω αναρμοδιότητάς της, για τις πράξεις της δωροληψίας, της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα.

Προτείνει επίσης, διαπιστώνοντας η Βουλή την αναρμοδιότητά της, να διαβιβάσει, δια του υπουργού Δικαιοσύνης, το Πόρισμα της Επιτροπής και οποιοδήποτε πρωτότυπο έγγραφο κατέχει σχετικό με τις αναφερόμενες πράξεις και πρόσωπα, στην Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών, δια της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, για την άσκηση των κατά νόμο πράξεων.

Το σίγουρο είναι πως το κλίμα θα είναι ιδιαίτερα εκρηκτικό. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πιθανό να επαναφέρει το αίτημα του για εκλογές.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις