Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / «Ώρα μηδέν» για το Σκοπιανό – Κρίσιμη η συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ώρα μηδέν» για το Σκοπιανό – Κρίσιμη η συνάντηση

Κρίσιμη αναμένεται η σημερινή (17/5) συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ στη Σόφια της Βουλγαρίας. Στις 10:15 αναμένεται το ραντεβού των δύο πρωθυπουργών με τη διαπραγμάτευση για την ονομασία της πΓΔΜ να είναι σε σημείο καμπής. Στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ και Δυτικών Βαλκανίων θα γίνει η συνάντηση των δύο ισχυρών πολιτικών ανδρών. H Αθήνα […]

Κρίσιμη αναμένεται η σημερινή (17/5) συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ στη Σόφια της Βουλγαρίας.

Στις 10:15 αναμένεται το ραντεβού των δύο πρωθυπουργών με τη διαπραγμάτευση για την ονομασία της πΓΔΜ να είναι σε σημείο καμπής.

Στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ και Δυτικών Βαλκανίων θα γίνει η συνάντηση των δύο ισχυρών πολιτικών ανδρών.

H Αθήνα έχει επανειλημμένα διαμηνύσει πως οι «πόρτες» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ θα ανοίξουν μόνο αν ικανοποιηθεί το αίτημα για ονομασία με τις απαραίτητες αλλαγές στο Σύνταγμα.

Μάλιστα, έχει καταστήσει σαφές ότι επιδιώκει να γίνει το μεγάλο βήμα και πως εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Διαβάστε ακόμα

Βούτσης: Η Τουρκία εκτίθεται κάθε μέρα που περνάει

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη (16/05), ο κος Τσίπρας είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας – Σκοπίων για το ονοματολογικό έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, μιλώντας από το βήμα της προπαρασκευαστικής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) που πραγματοποιήθηκε στη βουλγαρική πρωτεύουσα.

Εξάλλου, τις μέχρι τώρα προσπάθειες Τσίπρα-Ζάεφ για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό, επικρότησαν οι σοσιαλιστές ηγέτες στην προσύνοδο του ΕΣΚ, επισημαίνοντας ότι μόνο προοδευτικοί ηγέτες θα μπορούσαν να το καταφέρουν.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «έχουμε κάνει πολλά βήματα προόδου, αλλά χρειάζεται ακόμη απόσταση να διανυθεί» και πως «τα τελευταία μέτρα είναι πάντα τα πιο δύσκολα».

Τα ονόματα που «ψηφίζουν» και οι δύο πλευρές είναι τα Gorna Makedonjia ή Nova Makedonjia, με τη γειτονική χώρα φέρεται να ζητά «συμφωνία τώρα και ολοκλήρωση σταδιακή μέσα σε δύο χρόνια».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις