Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Η Μέρκελ στέλνει τα τέλεια όπλα στον Ερντογάν
ΚΟΣΜΟΣ

Η Μέρκελ στέλνει τα τέλεια όπλα στον Ερντογάν

Στον Ερντογάν τα τέλεια όπλα της Μέρκελ Η γερμανική ThyssenKrupp Marine Systems ετοιμάζεται να παραδώσει στην Τουρκία έξι υποβρύχια. «Τον Φεβρουάριο ένα περιστατικό στη Μεσόγειο κατέστησε γι’ άλλη μια φορά σαφές πόσο τεταμένη είναι η κατάσταση εκεί: ένα πλοίο της τουρκικής ακτοφυλακής εμβόλισε ελληνικό περιπολικό σκάφος», σημειώνει το γερμανικό δίκτυο. «Σ’ αυτή την περιοχή της […]

Στον Ερντογάν τα τέλεια όπλα της Μέρκελ

Η γερμανική ThyssenKrupp Marine Systems ετοιμάζεται να παραδώσει στην Τουρκία έξι υποβρύχια.

«Τον Φεβρουάριο ένα περιστατικό στη Μεσόγειο κατέστησε γι’ άλλη μια φορά σαφές πόσο τεταμένη είναι η κατάσταση εκεί: ένα πλοίο της τουρκικής ακτοφυλακής εμβόλισε ελληνικό περιπολικό σκάφος», σημειώνει το γερμανικό δίκτυο.

«Σ’ αυτή την περιοχή της έντασης παραδίδει η γερμανική επιχείρηση TKMS υποβρύχια στο τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό. Έξι υποβρύχια συμπαραγωγής με τουρκική επιχείρηση».

Ανά τον κόσμο υπηρετούν 4 υποβρύχια τύπου 214 στην Ελλάδα, 7 στη Νότια Κορέα και 2 στην Πορτογαλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ARD τα έτη 2015, 2016 και 2017 -δηλαδή και μετά το πογκρόμ διώξεων που εξαπέλυσε η κυβέρνηση Ερντογάν κατά αντιφρονούντων στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος- ξεκίνησε η ναυπήγηση τριών υποβρυχίων.

Άστραψε και βρόντηξε η Μέρκελ: Σφοδρή επίθεση σε Ερντογάν και Πούτιν

«Τα υποβρύχια που εξάγονται από τη Γερμανία και συναρμολογούνται στην Τουρκία είναι σχεδόν τέλεια επιθετικά όπλα για την τουρκική επιθετική πολιτική στη Μεσόγειο», επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του Αριστερού Κόμματος Σεβίμ Ντάγκντελεν.

Σύμφωνα με διάφορα ρεπορτάζ  η TKMS σχεδιάζει την ναυπήγηση υποβρυχίων μαζί με τουρκική επιχείρηση για το Πολεμικό Ναυτικό της Ινδονησίας. H ThyssenKrupp Marine Systems δεν επιβεβαιώνει την πληροφορία.

Στην απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης υπογραμμίζεται ότι η Άγκυρα επιδιώκει μακροπρόθεσμα μια «αυτονομία στην εξοπλιστική τεχνολογία».

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, πάντως, προσπαθεί να ρίξει τους τόνους.

Νεύρα στην Άγκυρα για τις «ατυχείς δηλώσεις» της Μέρκελ

Εκπρόσωπός του είπε ότι «η γερμανική κυβέρνηση περιμένει από τους δύο Νατοϊκούς εταίρους, Ελλάδα και Τουρκία, να διατηρήσουν μια εποικοδομητική συνεργασία στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας και με σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου».

Μόλις πριν από μερικούς μήνες έγινε γνωστό ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας είχε εγκρίνει σημαντικές εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία ήδη στις αρχές του έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Spiegel», το Βερολίνο είχε εγκρίνει μεταξύ της 31ης Ιουλίου του περασμένου έτους και της 15ης Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού συνολικής αξίας περίπου 14 εκατομμυρίων ευρώ.

Μέρκελ: Δεν θα πάρουμε μέρος σε ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση

Οι εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία προκάλεσαν έντονες συζητήσεις μετά τη δημοσίευση φωτογραφιών με τανκς Leopard γερμανικής παραγωγής κατά την επίθεση εναντίον κουρδικών στρατιωτικών ομάδων στη Συρία.

Στη συνέχεια, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ απέσυρε την προσφορά του για αναβάθμιση των τουρκικών τανκς τύπου Leopard.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις