Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

17

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Ανοίγει “μέτωπα” ο Φίλης – “Δεν πάμε πουθενά έτσι”
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανοίγει “μέτωπα” ο Φίλης – “Δεν πάμε πουθενά έτσι”

«Δεν αρκεί η ανάγνωση των αριθμών και των μεγεθών για να υποστηρίξει κανείς ότι η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια και τη λιτότητα», είπε ο Νίκος Φίλης προκαλώντας αίσθηση. Ο πρώην Υπουργός εμφανίστηκε στη Βουλή προβληματισμένος για το θέμα της απομείωσης του χρέους. Μιλώντας σε μία παρουσίαση μελέτης που έκανε το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, […]

«Δεν αρκεί η ανάγνωση των αριθμών και των μεγεθών για να υποστηρίξει κανείς ότι η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια και τη λιτότητα», είπε ο Νίκος Φίλης προκαλώντας αίσθηση.

Ο πρώην Υπουργός εμφανίστηκε στη Βουλή προβληματισμένος για το θέμα της απομείωσης του χρέους.

Μιλώντας σε μία παρουσίαση μελέτης που έκανε το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, σε δύο επιτροπές της Βουλής, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε εντελώς διαφορετική γραμμή και άκρως επικριτικός ουσιαστικά προς το οικονομικό επιτελείο, μεταξύ άλλων υποστήριξε:

«Δεν είναι έξοδος αν κουβεντιάσουμε πως δεν θα αυξηθεί η απόκλιση από την Ευρώπη, η καθαρή έξοδος θα πρέπει να έχει δύο προαπαιτούμενα: Η πορεία εξόδου από την κρίση πρέπει να συνοδευτεί από  σύγκλιση της οικονομίας με ευρωπαϊκές οικονομίες. Και με πολιτικές που πρέπει να κλείνουν τις κοινωνικές ανισότητες και όχι να τις ανοίγουν».

Έχουμε πάει πίσω στο 1970, με το κατά κεφαλήν εισόδημα να είναι το 67% του μέσου όρου των ευρωπαϊκών χωρών. Αυτό δε μπορεί να συνεχιστεί με πολιτικές οι οποίες λένε ότι το 2050 θα φτάσουμε να έχουμε το βιοτικό επίπεδο του 2009.

Ομιλία Τσίπρα στο Καστελόριζο: Μετά από χίλια κύματα, βρήκαμε λιμάνι (vid)

Και θα πρέπει, η γερασμένη Ελλάδα του 2050 να εξοφλήσει το χρέος που έχει δημιουργηθεί. Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα, δεν πάμε πουθενά με 3,5% πρωτογενή πλεονάσματα.

Δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική έξοδος από την κρίση αν δεν σχεδιάσουμε απ;o τώρα τις πολιτικές που θα μειώσουν τις ανισότητες μεταξύ των πλουσιότερων τμημάτων του πληθυσμού και των φτωχότερων. Ανισότητες που επιδεινώθηκαν και διευρύνθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης».

Επίθεση σε Τσακαλώτο

«Δεν γνωριζω το ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης. Μόνο το EuroWorking Group το γνωρίζει. Εμείς δεν το ξέρουμε», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνοντας βέλη στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος σχεδιάζει αυτό το πρόγραμμα, τις βασικές αρχές του οποίου παρουσίασε στους εκπροσώπους των θεσμών.

Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, ο κ. Φίλης υποστήριξε ακόμα ότι δεν συμμερίζεται το success story και οτι συνιστά λάθος να δημιουργείται η αντίληψη ότι καλώς βαδίζουμε.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις