Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Έκτακτο περιστατικό- Πώς να το διαχειριστείς
ΥΓΕΙΑ

Έκτακτο περιστατικό- Πώς να το διαχειριστείς

Δεν χρειάζεται να σκεφτόμαστε αρνητικά, απλώς είναι πολύ καλύτερο να είσαι πανέτοιμος σε περίπτωση που σε χρειαστεί κάποιος δίπλα σου, πριν φτάσει στα χέρια μιας επαγγελματικής βοήθειας. Οι παρακάτω οδηγίες μπορεί να σου φανούν πολύ χρήσιμες. Σε ποιους μπορείς να δώσεις αίμα (pics) Πρώτα, κάλεσε ασθενοφόρο Τηλεφώνησε στο 166 και ακολούθησε τις βασικές οδηγίες που […]

Δεν χρειάζεται να σκεφτόμαστε αρνητικά, απλώς είναι πολύ καλύτερο να είσαι πανέτοιμος σε περίπτωση που σε χρειαστεί κάποιος δίπλα σου, πριν φτάσει στα χέρια μιας επαγγελματικής βοήθειας.

Οι παρακάτω οδηγίες μπορεί να σου φανούν πολύ χρήσιμες.

Σε ποιους μπορείς να δώσεις αίμα (pics)

Πρώτα, κάλεσε ασθενοφόρο

Τηλεφώνησε στο 166 και ακολούθησε τις βασικές οδηγίες που θα σου δοθούν μέχρι να έρθει ασθενοφόρο. Επίσης, ρώτησε αν υπάρχει γιατρός ή νοσοκόμα τριγύρω.

Μοίρασε τη βοήθεια

Ανάθεσε καθήκοντα στους παρευρισκομένους ακόμα κι αν δεν τους γνωρίζεις και μη φοβάσαι ότι φέρεσαι αυταρχικά. Θα χρειαστεί ενδεχομένως να φέρει κάποιος νερό, μία καραμέλα για την περίπτωση υπογλυκαιμίας, μια κουβέρτα ή ένα παλτό, να καθησυχάσει κάποιος άλλος ένα μικρό παιδί ή έναν ηλικιωμένο.

Στα έκτακτα περιστατικά αναζητάμε έναν ηγέτη και ρόλους. Ανάθεσε στους γύρω σου καθήκοντα χωρίς να περιμένεις να προσφερθούν εθελοντικά.

Μίλα σιγά

Ειδικά σε δύσκολες καταστάσεις, οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από ψυχραιμία και η δική σου ήρεμη συμπεριφορά μπορεί να βοηθήσει σημαντικά. Μείωσε την ένταση μιλώντας σταθερά και με ελεγχόμενο τόνο φωνής. Αυτό θα επιτρέψει να πάρεις καλύτερες αποφάσεις και θα βοηθήσει τους γύρω σου να νιώθουν πιο επαρκείς για να συμμετέχουν και να βοηθήσουν.

Προσπάθησε να κατανοήσεις τι συμβαίνει

Το να μπορείς να εξηγήσεις με δυο λόγια στους γιατρούς στο τηλέφωνο τι συμβαίνει θα βοηθήσει να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος. Ρώτησε τον τραυματία αν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας, όπως διαβήτη ή καρδιά. Μάθε την ηλικία του, αν πονάει κάπου και αν θυμάται τι συνέβη και ενημέρωσε την ομάδα του 166 ή τους αστυνομικούς όταν φτάσουν στη σκηνή.

Κάνε ό,τι μπορείς

Μη φοβάσαι να εμπλακείς επειδή «δεν ξέρεις» τι να κάνεις. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε όλοι: Μείνε δίπλα στον άνθρωπο που έχει το πρόβλημα, βεβαιώσου ότι δε θα μετακινηθεί και μίλα του καθησυχαστικά εφόσον έχει τις αισθήσεις του.

Σκέπασέ τον με ένα παλτό ή ένα μπουφάν αν κάνει κρύο και, αν βρίσκεστε στο δρόμο, βάλε τρίγωνο ή κάποιο άλλο μέσο προειδοποίησης για τα αυτοκίνητα που έρχονται.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις