Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Ο Κοντονής απαντά για την χάρη σε καταδικασθέντα
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κοντονής απαντά για την χάρη σε καταδικασθέντα

«Δημιουργούνται ψευδείς ειδήσεις ανθρωποφαγίας για έναν άνθρωπο που θέλει να ανοίξει νέους δρόμους και ορίζοντες στη ζωή του» δήλωσε ο Σταύρος Κοντονής. Ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε στην κριτική που δέχτηκε από ρεπορτάζ εφημερίδων όσον αφορά την χάρη που έδωσε σε καταδικασθέντα το 2009 σε κάθειρξη 10 ετών για «αγορά και κατοχή ουσιών από μη τοξικομανή […]

«Δημιουργούνται ψευδείς ειδήσεις ανθρωποφαγίας για έναν άνθρωπο που θέλει να ανοίξει νέους δρόμους και ορίζοντες στη ζωή του» δήλωσε ο Σταύρος Κοντονής.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε στην κριτική που δέχτηκε από ρεπορτάζ εφημερίδων όσον αφορά την χάρη που έδωσε σε καταδικασθέντα το 2009 σε κάθειρξη 10 ετών για «αγορά και κατοχή ουσιών από μη τοξικομανή κατ’ εξακολούθηση, με σκοπό την εμπορία καθώς και πώληση ναρκωτικών ουσιών κατ’ εξακολούθηση.

Ο κ. Κοντονής ανέφερε ότι την χάρη την έδωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά από γνωμοδότηση του συμβουλίου χαρίτων αλλά και του ίδιου και μίλησε με ιδιαιτέρως κολακευτικά λόγια για τον συγκεκριμένο κρατούμενο που όπως είπε έχει εκτίσει πλήρως την ποινή του.

 Διευκρίνισε δε ότι με τη χάρη που του δόθηκε, διαγράφτηκε μόνο το χρηματικό ποσό που του είχε επιβληθεί.

«Την χάρη την παρέχει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ποιον αφορούσε η υπόθεση; Έναν συνάνθρωπό μας που είχε υποπέσει στο αδίκημα το οποίο περιγράφεται σε ηλικία 22 ετών, εξέτισε την ποινή του αποφυλακίστηκε με βάση το σχετικό άρθρο του Ποινικού Κώδικα», είπε ο κ. Κοντονής και συνέχισε: «Κατά τη διάρκεια της κράτησής του, κατόρθωσε να τελειώσει το τμήμα μηχανολογίας που ΤΕΙ Χαλκίδας με άριστα.

«Το ποτήρι ξεχείλισε» (vid)

Κατόπιν έδωσε εξετάσεις στο Μετσόβιο και πέτυχε πρώτος και αποφοίτησε με άριστα 9,38. Έγινε στη συνέχεια δεκτός από το Κέμπριτζ για την εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής».

Όπως είπε ο υπ. Δικαιοσύνης «αυτός ο άνθρωπος είναι η επιτομή του ότι με όλες τις ελλείψεις με όλες τις αδυναμίες που ο καθένας μπορεί να πει για το σωφρονιστικό σύστημα, κάτι παράγεται.

Και όχι μόνο αυτό αλλά υποβάλει τα χαρτιά του για να συνεχίσει ανώτατες σπουδές και στην Αμερική που εκεί η ύπαρξη της ποινής του έχει καταγραφεί και δεν του δίνεται η δυνατότητα να πάρει βίζα για αμερικανικό πανεπιστήμιο.

Σε αυτή την περίπτωση γνωμοδοτεί θετικά το συμβούλιο χαρίτων κάνω και εγώ κάνω την ίδια πρόταση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος αποφαίνεται ότι πρέπει να του δοθεί χάρη».

Για να καταλήξει ο Στ. Κοντονής: «Ένας άνθρωπος που υπέπεσε σε ένα σοβαρό αδίκημα σε νεαρή ηλικία αλλά η πορεία του η διαδρομή του δείχνουν ότι έχει πάρει άλλο δρόμο και επιπλέον έχει εκτίσει και την ποινή του. Καμία ποινή δε χαρίστηκε ,ο συγκεκριμένος κρατούμενος την εξέτισε κανονικά, αυτό που του χαρίστηκε ήταν το ποσό που του είχε επιβληθεί γιατί δεν είχε τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει».

Τόσκας: Αν κάποιος ξέρει έναν αγγελικά πλασμένο κόσμο να μας τον πει

Ο κ. Κοντονής με παρέμβασή του στην Βουλή αναφέρθηκε μόνο στην περίπτωση του ενός κατάδικου που όπως έγραψε το protothema.gr έχει καταδικαστεί το 2009 σε κάθειρξη 10 ετών και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ για «αγορά και κατοχή ουσιών από μη τοξικομανή κατ’ εξακολούθηση, με σκοπό την εμπορία καθώς και πώληση ναρκωτικών ουσιών κατ’ εξακολούθηση».

Η χρηματική ποινή των 50.000 ευρώ του χαρίστηκε, και ήρθησαν οι συνέπειες από την καταδικαστική απόφαση σε βάρος του, προκειμένου να «δύναται να εργασθεί στο Δημόσιο, ευρύτερο Δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, να συνεχίσει τις σπουδές του ως διδακτορικός φοιτητής και να λάβει κάρτα διαμονής σε χώρα της αλλοδαπής».

Αλβανός καταδικάστηκε σε 108 χρόνια φυλακή, αλλά κυκλοφορεί… ελεύθερος

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις