alphafreepress.gr / PLUS / Tips: Βάψε τα αυγουλάκια, χωρίς να σου σπάσουν!
PLUS

Tips: Βάψε τα αυγουλάκια, χωρίς να σου σπάσουν!

Ετοιμαζόμαστε για το Πάσχα!

Το πασχαλινό τραπέζι πρέπει να είναι όπως πρέπει και τα κατακόκκινα αυγουλάκια δεν γίνεται να λείπουν με τίποτα. Βέβαια, το βάψιμο έχει και τοις δυσκολίες του.

Δες μικρά τιπς για να μην σου σπάσει ούτε ένα!

Βασικός κανόνας είναι τα αυγά να έχουν θερμοκρασία δωματίου, όταν θα τα βάλετε για βράσιμο.

Όταν θα έρθουν σε επαφή τα κρύα αυγά με το καυτό νερό, θα προκληθεί απότομη συστολή ή διαστολή στο τσόφλι, με αποτέλεσμα να ραγίσει ή να σπάσει.

Γι’ αυτό, βγάλτε τα λίγες ώρες πριν από το ψυγείο, να πάρουν θερμοκρασία δωματίου.

Μην μπουκώνετε την κατσαρόλα με πολλά αυγά.

Μόλις ρίξετε τα αυγά στο βραστό νερό, χαμηλώστε τη φωτιά.

Ένα άλλο κόλπο είναι να σβήσετε το μάτι και να αφήσετε να βράσουν τα αυγά. Θα σας πάρει περισσότερη ώρα, υπολογίστε περίπου 20 λεπτά όμως, θα πετύχετε ένα τέλειο αποτέλεσμα άθικτων και σφιχτά βρασμένων αυγών.

Ρίξτε στο νερό που βράζει λίγο ξύδι και αλάτι.

Ακόμη και αν ραγίσει κάποιο αυγό, οι πόροι του τσοφλιού θα έχουν διασταλεί, λειτουργώντας σαν ασπίδα προστασίας οπότε ασπράδι και κρόκος δεν θα χυθούν μέσα στο νερό.

Τέλος, για να σιγουρευτείτε ότι τα αυγά έβρασαν σωστά, κάνετε το εξής: Παίρνετε ένα αυγό και το τοποθετείτε πλαγιαστά στο τραπέζι κρατώντας το με τον αντίχειρα και το δείκτη. Το γυρίζετε σαν να είναι σβούρα και το αφήνετε να περιστραφεί μόνο του.

Καθώς το αυγό περιστρέφεται, το σταματάτε με το δάχτυλό σας και το αφήνετε αμέσως.

Αν συνεχίσει να περιστρέφεται, σημαίνει ότι δεν έχει βράσει. Αν παραμείνει σταματημένο, τότε είναι εντάξει.

Πάσχα στην Ελλάδα: Οι πιο «καυτοί» προορισμοί