Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

21

Ιανουαρίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Λάδι στη φωτιά ρίχνει ο Τσαβούσογλου: Νέες δηλώσεις για το Αιγαίο
ΚΟΣΜΟΣ

Λάδι στη φωτιά ρίχνει ο Τσαβούσογλου: Νέες δηλώσεις για το Αιγαίο

Ενώ τα πράγματα μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας έχουν ξεφύγει τελείως, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου βρίσκει τρόπο να τα κάνει χειρότερα. Ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε ξανά ζήτημα για τα νησιά του Αιγαίου και ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι τα θαλάσσια σύνορα είναι ασαφή. Ο Τσαβούσογλου απάντησε σε ερώτηση που είχε δεχθεί τον Νοέμβριο, από τον βουλευτή Μουσταφά Μπαλμπάι […]

Ενώ τα πράγματα μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας έχουν ξεφύγει τελείως, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου βρίσκει τρόπο να τα κάνει χειρότερα.

Ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε ξανά ζήτημα για τα νησιά του Αιγαίου και ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι τα θαλάσσια σύνορα είναι ασαφή.

Ο Τσαβούσογλου απάντησε σε ερώτηση που είχε δεχθεί τον Νοέμβριο, από τον βουλευτή Μουσταφά Μπαλμπάι του CHP, για τα 18 νησιά του Αιγαίου που αμφισβητεί η τουρκική αξιωματική αντιπολίτευση.

«Το καθεστώς κυριαρχίας κάποιων νησιών και βραχονησίδων και τα θαλάσσια σύνορα σε σχέση με αυτά στο Αιγαίο δεν είναι καθορισμένα με κάποια ισχύουσα διεθνή συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας και είναι αλήθεια ότι εξαιτίας αυτού του γεγονότος δημιουργούνται μια σειρά από προβλήματα», επισήμανε στην απάντησή του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι υπάρχει διαρκής διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες και υπογράμμισε ότι τα βασικά σημεία για το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου καθορίζονται από τις Συνθήκες της Λωζάνης και του Παρισιού.

Άστραψε και βρόντηξε η Μέρκελ: Σφοδρή επίθεση σε Ερντογάν και Πούτιν

Ομως, συμπλήρωσε ότι το πρόβλημα προκύπτει από την ερμηνεία αυτών των Συνθηκών.

«Το υπουργείο μας, από το 1996 με ανακοινώσεις του έχει αναφέρει τις απόψεις του για τα προβλήματα του Αιγαίου και πως δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς που δεν έχει καθοριστεί το καθεστώς τους, όπως και πως οποιεσδήποτε ενέργειες δεν θα δημιουργήσουν κάποιο νομικό τετελεσμένο», ανέφερε ακόμη ο Τσαβούσογλου στην απάντησή του.

Ο Τσιτσέκ ζητά ενίσχυση των δυνάμεων στο Αιγαίο γιατί…οι Έλληνες είναι επιθετικοί

“Από την ημέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας το AKP, δεν έχει αλλάξει τίποτα στο καθεστώς του Αιγαίου”.

Πάντως, ο Μπαλμπάι δεν φάνηκε να καλύπτεται από την απάντηση του υπουργού Εξωτερικών και επέμεινε στις θέσεις του.

Υποστήριξε ότι 18 νησιά του Αιγαίου είναι υπό ελληνική κατοχή και κατηγόρησε την τουρκική κυβέρνηση για αδιαφορία για αυτά τα νησιά, καλώντας την να αναλάβει δράση για το θέμα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις