Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

18

Ιανουαρίου 2021

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Οι Έλληνες επιστρέφουν στη… μασέλα!
ΥΓΕΙΑ

Οι Έλληνες επιστρέφουν στη… μασέλα!

Παραμελούν τη δική τους στοματική υγεία οι Έλληνες γονείς, προκειμένου να παρέχουν πρόληψη και φροντίδα στα παιδιά τους, σύμφωνα με έρευνα. Το υψηλό κόστος των οδοντιατρικών εργασιών και η ανεπάρκεια των δημόσιων δομών -μόνο 650 οδοντίατροι εργάζονται στο Δημόσιο- έχει ως αποτέλεσμα, η οδοντιατρική φροντίδα να περιορίζεται κυρίως στην αποκατάσταση και σπανίως στην πρόληψη. Επιπλέον ακριβές […]

Παραμελούν τη δική τους στοματική υγεία οι Έλληνες γονείς, προκειμένου να παρέχουν πρόληψη και φροντίδα στα παιδιά τους, σύμφωνα με έρευνα.

Το υψηλό κόστος των οδοντιατρικών εργασιών και η ανεπάρκεια των δημόσιων δομών -μόνο 650 οδοντίατροι εργάζονται στο Δημόσιο- έχει ως αποτέλεσμα, η οδοντιατρική φροντίδα να περιορίζεται κυρίως στην αποκατάσταση και σπανίως στην πρόληψη.

Επιπλέον ακριβές εργασίες (εμφυτεύματα) «εξαφανίζονται και επιστρέφουμε στη μασέλα», ενώ λόγω των πολλών εξαγωγών δοντιών δίνουμε τεχνογνωσία σε οδοντιάτρους χωρών που εφαρμόζουν προληπτικά συστήματα και δεν γνωρίζουν από εξαγωγές.

Διαβάστε ακόμα:

Μπορεί η χρήση λάπτοπ να προκαλέσει στειρότητα;

Τα παραπάνω ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας που εορτάζεται στις 20 Μαρτίου, με σύνθημα «Κάνε Ααα! Σκέψου το στόμα σου. Σκέψου την υγεία σου».

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα εστιάζει στο ότι «το στόμα είναι ο καθρέφτης της υγείας μας» και -όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΟΟ, Αθανάσιος Κατσίκης- ένα υγιές στόμα και ένα υγιές σώμα είναι αλληλένδετα.

«Οι οδοντίατροι μπορούν να προλάβουν, να διαγνώσουν και να θεραπεύσουν σε συνεργασία με πολλές άλλες ειδικότητες των επιστημών υγείας, διάφορα νοσήματα τα οποία, ενώ υφίστανται από καιρό, η μόνη κλινική εκδήλωση τους είναι μέσα στη στοματική κοιλότητα».

Ο πρόεδρος της ΕΟΟ επισήμανε την έλλειψη προγραμμάτων πρόληψης και οδοντιατρικής φροντίδας στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι ο μικρός αριθμός οδοντιάτρων που στελεχώνει το δημόσιο σύστημα δεν επαρκεί για τις ανάγκες του πληθυσμού, ενώ η συζήτηση με τον ΕΟΠΥΥ για τη σύναψη συμβάσεων προχωρά αργά. Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΕΟΟ, καθηγητής της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών Ιωάννης Τζούτζας, αναφέρθηκε στο κοινωνικό έργο του διδακτικού προσωπικού της Σχολής.

Δέχεται ετησίως περισσότερους από 13.500 ασθενείς, προσφέροντας οδοντιατρικές εργασίες έναντι συμβολικού αντιτίμου, τη στγμή μάλιστα, όπως είπε ο κ. Τζούτζας, που από την Πολιτεία «δεν έχει λάβει από το 2014 ούτε ένα ευρώ επιχορήγηση».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις