Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κορυφώνεται η αγωνία για τους Έλληνες στρατιωτικούς- Τα τρία σενάρια
ΕΛΛΑΔΑ

Κορυφώνεται η αγωνία για τους Έλληνες στρατιωτικούς- Τα τρία σενάρια

Αγωνία και έντονος προβληματισμός επικρατεί για τους Έλληνες στρατιωτικούς  που συνελήφθησαν την Πέμπτη στον Έβρο, καθώς στο δικαστήριο της Αδριανούπολης θα κριθούν οι προθέσεις της Τουρκίας και ο χρόνος επιστροφής τους. Ο 25χρονος υπολοχαγός του Μηχανικού Άγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας Μηχανικού Δημήτρης Κουκλατζής που υπηρετούν στην 3η Μηχανοκίνητη Ορεινή Ταξιαρχία «Ρίμινι», βρίσκονται προφυλακισμένοι στην Αδριανούπολη […]

Αγωνία και έντονος προβληματισμός επικρατεί για τους Έλληνες στρατιωτικούς  που συνελήφθησαν την Πέμπτη στον Έβρο, καθώς στο δικαστήριο της Αδριανούπολης θα κριθούν οι προθέσεις της Τουρκίας και ο χρόνος επιστροφής τους.

Ο 25χρονος υπολοχαγός του Μηχανικού Άγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας Μηχανικού Δημήτρης Κουκλατζής που υπηρετούν στην 3η Μηχανοκίνητη Ορεινή Ταξιαρχία «Ρίμινι», βρίσκονται προφυλακισμένοι στην Αδριανούπολη και η τύχη τους θα κριθεί σήμερα στο δικαστήριο. Οι οικογένειες των δύο Ελλήνων μάλιστα θα παραστούν στη δικαστική αίθουσα.

Τα σενάρια

Το καλύτερο σενάριο είναι πως το κατηγορητήριο δεν θα επεκταθεί και οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα δικαστούν μονάχα για «παραβίαση πρωτοβάθμιας απαγορευμένης στρατιωτικής ζώνης και υποψία καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων». Με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης κάποιων μηνών με αναστολή και αμέσως θα επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Το δυσμενέστερο είναι μία πιθανή παρέμβαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε μία προσπάθεια επίδειξη ισχύος θα δυσκολέψει τις κατηγορίες. Κάτι που μεταφράζεται εκτός από την παραβίαση πρώτου βαθμού απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής, να θα προστεθεί και η κατηγορία για κατασκοπεία. Μάλιστα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αναμένεται να ξεκινήσει ακόμα ένας διπλωματικός πυρετός διαπραγματεύσεων, προκειμένου να ξεπεραστεί ο εκβιασμός εκ μέρους της Άγκυρας, η οποία το πιθανότερο είναι να θέσει στο τραπέζι και το ζήτημα της επιστροφής των «8» Τούρκων στρατιωτικών που βρίσκονται στην Αθήνα και έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα.

Τέλος υπάρχει και ένα τρίτο σενάριο, που έχει να κάνει με μία ενδεχόμενη προσπάθεια των Τούρκων να εξαντλήσουν κάθε δικονομικό και γραφειοκρατικό εργαλείο, έτσι ώστε να καθυστερήσει όσο περισσότερο γίνεται την τελεσίδικη απόφαση για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και φυσικά να πάρει παράταση και η επιστροφή τους στη χώρα.

Ο τουρκικός Τύπος πάντως επιμένει πως ενδεχομένως ο Ερντογάν θελήσει να εκμεταλλευθεί το θέμα για να «πάρει πίσω» τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς.

Χαρακτηριστικό δημοσίευμα της Haber Turk, όπου ο αρθρογράφος μιλάει ανοικτά για ανταλλαγή με τους 8. «Για ποιο λόγο να πέρασαν αυτοί; Είναι χρήσιμοι για τους νέους κανόνες των διεθνών σχέσεών μας. Δεν έχω καμία αμφιβολία πως θα μείνουν εδώ μέχρι να γίνει η ανταλλαγή με τους 8 Τούρκους, μέλη των γκιουλενιστών που διέφυγαν στην Ελλάδα» γράφει μεταξύ άλλων. Επιμένουν επίσης ότι οι δυο Ελληνες προφυλακίστηκαν με την κατηγορία της στρατιωτικής κατασκοπείας.

Πάντως, κυβερνητικά στελέχη με δηλώσεις τους από τη στιγμή που συνελήφθησαν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί απορρίπτουν κάθε σενάριο ανταλλαγής τους με τους 8 Τούρκους, ή σύνδεσης των δύο υποθέσεων.

Από την ελληνική πλευρά η εικόνα είναι πως στο επίσημο κατηγορητήριο δεν υπάρχει αναφορά σε κατασκοπεία. Οι δύο Έλληνες δεν αποδέχθηκαν την κατηγορία για κατασκοπεία. «Αυτός που κάνει κατασκοπεία επιλέγει ο καιρός να είναι με χιόνια; Άλλωστε στο χιόνι φαίνονται τα ίχνη μας. Δεν καταλάβαμε καν πως περάσαμε στην τουρκική πλευρά», ανέφερε μεταξύ άλλων στην κατάθεσή του ο Αγγελος Μητρετώδης.

Οι γονείς του Ανθυπολοχαγού και του Λοχία πέρασαν τα σύνορα σε συνεννόηση με τις ελληνικές αρχές ώστε να παραβρεθούν στη δίκη.

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο πατέρας του Ανθυπολοχαγού, μιλώντας στην εφημερίδα «Το Έθνος» το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να γυρίσουν πίσω καλά τα παιδιά.

«Από αυτά που είμαι σε θέση να ξέρω είναι ότι μέχρι λίγες ώρες μετά τη σύλληψή τους τους φέρθηκαν άψογα. Τι έγινε μετά τη μεταγωγή δεν ξέρω… Να τελειώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αυτή είναι η αγωνία μου πλέον, γιατί γνωρίζω πως τα δικονομικά θέματα έχουν μια σειρά και δεν μπορούν να επηρεαστούν από παρεμβάσεις», λέει ο πατέρας του Ανθυπολοχαγού που βρίσκεται τον τελευταίο χρόνο στην περιοχή του Έβρου.

Την ίδια ώρα οι γονείς του Δημήτρη Κούκλατζη όπως λένε άνθρωποι που βρίσκονται κοντά τους «δεν μπορούν να πιστέψουν αυτό που έχει συμβεί, προσπαθούν να κρατήσουν την ψυχραιμία τους. Αυτό που θέλουν είναι τα δυο παιδιά να είναι καλά στην υγεία τους και να επιστρέψουν γρήγορα».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις