Αθήνα

°C

Δευτέρα

18

Οκτωβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Ο Καμμένος παραιτείται από την προστασία του νόμου περί ευθύνης υπουργών
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Καμμένος παραιτείται από την προστασία του νόμου περί ευθύνης υπουργών

Την πρόθεσή του να απεκδυθεί της προστασίας που του παρέχει το άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών διατύπωσε με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ο Πάνος Καμμένος. Μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας για την υπόθεση πώλησης πυρομαχικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, ο Νίκος Βούτσης έκανε γνωστό ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επικοινώνησε μαζί του προκειμένου να επαναλάβει το […]

Την πρόθεσή του να απεκδυθεί της προστασίας που του παρέχει το άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών διατύπωσε με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ο Πάνος Καμμένος.

Μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας για την υπόθεση πώλησης πυρομαχικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, ο Νίκος Βούτσης έκανε γνωστό ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επικοινώνησε μαζί του προκειμένου να επαναλάβει το αίτημα που έχει ήδη διατυπώσει προς την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, να καταθέσει ως απλός πολίτης.

«Είναι μια πολιτική κίνηση που θα προσμετρηθεί, ένα σήμα προς τη Δικαιοσύνη ότι θέλει να ξεκαθαρίσει όσον το δυνατόν πιο γρήγορα για αυτή την υπόθεση».

Σε ερώτηση δημοσιογράφων πώς μπορεί να γίνει αυτό, ο κ. Βούτσης τόνισε ότι είναι δικό του θέμα να το προσδιορίσει αλλά και ότι «Δεν θα γίνει η Βουλή Εφετείο της πολιτικής ζωής του τόπου».

Ολόκληρη η επιστολή

Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2018

Κύριο
Νικόλαο Βούτση
Πρόεδρο της Βουλής
των Ελλήνων

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Όπως έχω ήδη δηλώσει και προς την Εισαγγελέα Διαφθοράς κ. Ελένη Τουλουπάκη, μετά τη διαβίβαση προς Υμάς, της Δικογραφίας για την υπόθεση της πώλησης πυρομαχικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, και παρ’ ότι δεν υπάρχει κατηγορία για οποιοδήποτε αδίκημα, σας δηλώνω ότι, απεκδύομαι κάθε προστασίας που μου παρέχει το άρθρο 86 του Συντάγματος ως Υπουργού και ζητώ να επιστραφεί η δικογραφία προς την Τακτική Δικαιοσύνη, προκειμένου να καταθέσω ως απλός πολίτης και να συμβάλλω στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, χωρίς καμία καθυστέρηση.

Παναγιωτόπουλος: Υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες από πολύ σοβαρούς ανθρώπους

Η Νέα Δημοκρατία με τη σειρά της χαιρετίζει τη δήλωση του Πάνου Καμμένου να μην υπαχθεί στην προστασία του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών.

Ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Παναγιωτόπουλος σχολίασε πως «είναι καλό αυτό που είπε ο κ. Καμμένος, αλλά υπάρχουν τα θεσμικά όργανα και το Σύνταγμα που ορίζουν πως θα κριθεί μια υπόθεση».

Σε ότι αφορά στη θέση της ΝΔ, είπε πως δεν έχουν ακόμη αποφασίσει εάν θα ζητήσουν τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής και πρόσθεσε πως στην υπόθεση αυτή «υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες από πολύ σοβαρούς ανθρώπους. Σε αντίθεση με όσα ισχυρίστηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας για έναν μάρτυρα, υποστήριξε πως είναι πολλοί.

Στη Βουλή η δικογραφία 

Η δικογραφία διαβιβάστηκε από την εισαγγελία Διαφθοράς αμελλητί στη Βουλή βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο τέλεσης του αδικήματος της απιστίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σχηματίστηκε από την εισαγγελία Διαφθοράς μετά από δημοσιεύματα και έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας, η Βουλή θα αποφασίσει είτε τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει ενδεχόμενες πολιτικές ευθύνες του κ. Καμμένου, είτε τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.Το αίτημα για εξεταστική θα πρέπει να υπογράφεται από 60 βουλευτές, ενώ για προανακριτική από 30 βουλευτές.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Εξοπλισμών είχε ανακαλέσει τη θετική της γνώμη για την πώληση πυρομαχικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, μετά τον θόρυβο που είχε ξεσπάσει.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις