Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Nοvartis: Εισαγγελικό αίτημα να ανοίξουν λογαριασμοί- Τα ονόματα στα έγγραφα του FBI
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Nοvartis: Εισαγγελικό αίτημα να ανοίξουν λογαριασμοί- Τα ονόματα στα έγγραφα του FBI

Αιτήματα για άνοιγμα λογαριασμών σε ελβετικές και κυπριακές τράπεζες υπέβαλαν οι εισαγγελικές αρχές, σε μια προσπάθεια να βρεθούν στοιχεία για διακίνηση πολιτικού χρήματος, προκειμένου να στοιχειοθετηθούν οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis. Σύμφωνα με ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, η Εισαγγελία Διαφθοράς, που χειρίζεται την έρευνα, αναζητά, παράλληλα, εξωχώριες εταιρείες […]

Αιτήματα για άνοιγμα λογαριασμών σε ελβετικές και κυπριακές τράπεζες υπέβαλαν οι εισαγγελικές αρχές, σε μια προσπάθεια να βρεθούν στοιχεία για διακίνηση πολιτικού χρήματος, προκειμένου να στοιχειοθετηθούν οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, η Εισαγγελία Διαφθοράς, που χειρίζεται την έρευνα, αναζητά, παράλληλα, εξωχώριες εταιρείες και προσωπικά περιουσιακά στοιχεία εμπλεκόμενων στην υπόθεση.

Δικαστικές αρχές εκτιμούν ότι, λόγω της παραγραφής των αδικημάτων των πολιτικών, η δικογραφία θα επιστραφεί στη Δικαιοσύνη.

Τα έγγραφα του FBI

Στα πρώτα έγγραφα που έστειλε το FBI, με ημερομηνία 13 Δεκεμβρίου 2017, δεν γίνεται καμία αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα.

Εμφανίζονται τα ονόματα του ζεύγους Στουρνάρα, του Κωνσταντίνου Φρουζή και άλλων εμπλεκομένων, μη πολιτικών, ανάμεσα σε αυτά που απέστειλε το FBI, μετά από αίτημα της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη.

Με νέα παρότρυνση και αίτημα της Ελένης Τουλουπάκη, στις 23 Ιανουαρίου 2018, το FBI στέλνει νέα έγγραφα, εμπιστευτικά, τα οποία περιλαμβάνονται στη δικογραφία για τη Novartis. Στα έγγραφα αυτά, το FBI κάνει αναφορά σε επτά από τους δέκα συγκεκριμένους πολιτικούς που κατονομάζονται στην δικογραφία της υπόθεσης.

Οπως φαίνεται, πρόκειται για τους κ.κ. Λοβέρδο, Σαλμά, Γεωργιάδη, Λυκουρέντζο, Σαμαρά, Στουρνάρα και Αβραμόπουλο, ενώ δεν υπάρχουν τα ονόματα των κ.κ. Πικραμμένου, Βενιζέλου και Κουτρουμάνη.

Όπως αναφέρεται, πρόκειται για πληροφορίες, υλικό του FBI, το οποίο, όπως σημειώνεται στο έγγραφο, είναι για την εφαρμογή του νόμου και για αποδεικτικούς λόγους και τονίζουν ότι είναι μόνο για τα συγκεκριμένα πρόσωπα. Στο έγγραφο δεν γίνεται αναφορά σε χρηματισμό ενώ επισημαίνεται ότι αποτελεί πληροφόρηση κι όχι τελικό συμπέρασμα.

Στην αναφορά του FBI δεν υπάρχουν τα ονόματα των κκ Βενιζέλου, Κουτρουμάνη και Πικραμμένου, και μένει να διαλευκανθεί πώς και γιατί προστέθηκαν εκ των υστέρων στην δικογραφία της Novartis.

Συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά απέδωσαν, το βράδυ της Πέμπτης, 8 Φεβρουαρίου, την αναφορά στο όνομά του, σε απάντηση σχετικής ερώτησης που είχε υποβάλλει η Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, αναζητώντας στοιχεία για την υπόθεση και για την πιθανή εμπλοκή των επτά συγκεκριμένων πολιτικών.

Κατά τον πρώην πρωθυπουργό το έγγραφο του FBI αποδεικνύει ότι δεν έχει προκύψει το παραμικρό για τον πρώην πρωθυπουργό, αλλά αντίθετα επιβεβαιώνεται η διατεταγμένη μεθόδευση της κυβέρνησης και της κ. Τουλουπάκη να ενισχυθεί με δήθεν στοιχεία η σκευωρία, που καταρρέει, σύμφωνα με τους συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά σχολιάζοντας ρεπορτάζ για έγγραφο του FBI στη δικογραφία με αναφορά και στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού κάνουν λόγο για «σκευωρία» και «γελοιότητα» της κυβέρνησης και για «διατεταγμένη μεθόδευση».

Συγκεκριμένα οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου της ΝΔ δηλώνουν:

«Η σκευωρία και η γελοιότητα της κυβέρνησης και των συνεργών της αποκαλύπτεται καθημερινά.

Η εισαγγελέας Τουλουπάκη ζήτησε από το FBI να στείλει ό,τι στοιχεία είχε για την υπόθεση Novartis στην Ελλάδα. Το FBI έστειλε ό,τι στοιχεία γνώριζε από τη δική του έρευνα, στα οποία δεν υπάρχει καμία αναφορά στο όνομα του πρώην πρωθυπουργού.

Μετά από λίγες εβδομάδες η κ. Τουλουπάκη ζητάει και πάλι από το FBI αν θα μπορούσε τα στοιχεία που της είχαν ήδη στείλει, να τα συσχετίσει στην έρευνα για 7 πολιτικούς μεταξύ των οποίων και ο Αντώνης Σαμαράς. Το FBI της δίνει την άδεια να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία αυτά στα οποία εξακολουθεί και πάλι να μην υπάρχει καμία αναφορά, άμεση ή έμμεση, στον Αντώνη Σαμαρά.

Το μόνο που επιβεβαιώνει επομένως το έγγραφο του FBI, είναι ότι από την Αμερικανική έρευνα δεν έχει προκύψει το παραμικρό για τον πρώην πρωθυπουργό.

Επιβεβαιώνει όμως και την διατεταγμένη μεθόδευση της κυβέρνησης και της κας Τουλουπάκη να ενισχύσει με δήθεν στοιχεία των Αμερικανικών Αρχών την κυβερνητική σκευωρία που ήδη καταρρέει.

Όσα ψέματα και αν πουν οι σκευωροί δεν πρόκειται να γλυτώσουν

H δικογραφία που διαβίβασε ο Κοντονής στον Βούτση

Στη δημοσιότητα ήρθε η δικογραφία της υπόθεσης Novartis, η οποία εμπλέκει γιατρούς, πρώην στελέχη της εταιρείας και πολιτικά πρόσωπα στην Ελλάδα, με τις καταθέσεις τριών μαρτύρων με ψευδώνυμα.

Την δικογραφία διαβίβασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής προς τον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση, στις 6 Φεβρουαρίου.

Στις σελίδες περιγράφονται από τους μάρτυρες με τα ψευδώνυμα Αικατερίνη Κελέση, Μάξιμος Σαράφης και Ιωάννης Αναστασίου οι κατηγορίες για χρηματισμούς καθώς και τα έγγραφα από το FBI που παρασχέθηκαν μετά από αίτημα της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη.

Πρώτο μέρος

Δεύτερο μέρος

Τρίτο μέρος

Γιατί οι ΗΠΑ ερευνούν την υπόθεση

Η αμερικανική δικαιοσύνη ερευνά την ελβετική εταιρία Novartis για ενδεχόμενες πράξεις δωροδοκίας που φέρεται ότι διέπραξε η ελβετική εταιρεία στην Ελλάδα, γράφει η ελβετική εφημερίδα Le Temps. H έρευνα βασίζεται στον αμερικανικό νόμο περί διεφθαρμένων πρακτικών στο εξωτερικό (FCPA), που ψηφίστηκε το 1977 με στόχο την καταπολέμηση της δωροδοκίας δημόσιων υπαλλήλων στο εξωτερικό.

Το FCPA, όπως το αποκαλούν οι ειδήμονες, είναι ένας υπερπόντιος νόμος, δηλαδή έχει ισχύ και εκτός του αμερικανικού εδάφους.

Με την πρώτη ματιά, αυτό είναι λογικό για έναν νόμο που υποτίθεται ότι πρέπει να καταπολεμήσει τις διεφθαρμένες πρακτικές που διαπράττονται στο εξωτερικό. Αυτό σημαίνει ότι για παράδειγμα μια ελβετική εταιρεία που διαπράττει πράξεις διαφθοράς στη Λιθουανία μπορεί να διωχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και να καταδικαστεί να καταβάλει στις αμερικανικές αρχές ένα γερό πρόστιμο.

Το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης βασίζει την αρμοδιότητά του να διώκει πράξεις δωροδοκίας που διαπράττονται στο εξωτερικό με βάση κριτήρια που συχνά αγνοούνται ή ακόμα και είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτά για τους Ευρωπαίους.

Για παράδειγμα, η χρησιμοποίηση του αμερικανικού δολαρίου για μία δωροδοκία ή το γεγονός ότι ένα άτομο έχει εμπλακεί σε πράξη διαφθοράς μέσω μιας αμερικανικής υπηρεσίας όπως το Gmail ή το Facebook, δίνει τη δυνατότητα στις αμερικανικές αρχές να ασκήσουν δίωξη σε οποιοδήποτε άτομο ή εταιρεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανεξάρτητα από την ιθαγένειά του ή τον τόπο της έδρας της εταιρίας. Και αυτό ακόμα κι αν δεν εμπλέκεται αμερικανική εταιρεία.

Η ελβετική εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο νόμος αυτός αποτελεί «ένα οικονομικό όπλο πολέμου ,που μπορεί να προκαλέσει μαζική αποσταθεροποίηση».

Οι Γάλλοι -σημειώνει η Le Temps- κατάλαβαν τι πραγματικά είναι το FCPA το 2014 με το τεράστιο πρόστιμο που επιβλήθηκε στην BNP Paribas (8,9 δισ. δολάρια) αλλά και αυτό που επιβλήθηκε στην Alstom (772.000.000 δολάρια).

Από το τέλος του 2017, μάλιστα ο ευρωπαϊκός όμιλος Airbus, αιώνιος αντίπαλος της αμερικανικής Boeing, έχει εμπλακεί με την αμερικανική δικαιοσύνη με βάση το νόμο FCPA.

Η Novartis είχε ήδη καταβάλει πρόστιμο ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ το 2016 για να σταματήσει τη δίωξη για δωροδοκία στην Κίνα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις