Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Νίμιτς για Σκοπιανό: 25 χρόνια το συζητάμε, είναι ώρα αποφάσεων (vid)
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίμιτς για Σκοπιανό: 25 χρόνια το συζητάμε, είναι ώρα αποφάσεων (vid)

«Πρέπει να το δούμε ως ευκαιρία, να ακούσουμε τις δύο πλευρές, το ζήτημα το συζητάμε 25 χρόνια τώρα, όλοι ξέρουν ποια είναι τα ζητήματα. Είναι ώρα αποφάσεων. Δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε και να χρονοτριβούμε» ανάφερε σε δήλωσή του ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων Μαθιου Νίμιτς μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης […]

«Πρέπει να το δούμε ως ευκαιρία, να ακούσουμε τις δύο πλευρές, το ζήτημα το συζητάμε 25 χρόνια τώρα, όλοι ξέρουν ποια είναι τα ζητήματα. Είναι ώρα αποφάσεων. Δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε και να χρονοτριβούμε» ανάφερε σε δήλωσή του ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων Μαθιου Νίμιτς μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

O κ. Κοτζιάς τον υποδέχθηκε με αναφορά για τις Αλκυονίδες ημέρες. «Πόσο χαίρομαι που σας βλέπω. Είστε τυχερός γιατί έτυχε να μας επισκεφτείτε σε τόσο ηλιόλουστες ημέρες, υπέροχος καιρός. Ξέρετε αυτές οι καλοκαιρινές ημέρες εν μέσω χειμώνα ονομάζονται Αλκυονίδες ημέρες» είπε ο κ. Κοτζιάς, έχοντας δίπλα του τον διπλωμάτη Αδαμάντιο Βασιλάκη. «Αυτές οι Αλκυονίδες ημέρες ισχύουν και για τις διαπραγματεύσεις;» ρωτήσαμε τον υπουργό μόνο και μόνο για να λάβουμε την απάντηση: «και με κακό καιρό εμείς πάντα κάνουμε καλές συζητήσεις».

Ο Μαθιου Νιμιτς επανέλαβε ότι «είναι στιγμή αποφάσεων», εξηγώντας ότι μετά από λίγες εβδομάδες συζητήσεων ακόμα «πρέπει να έχουμε αποτελέσματα διότι δεν πρέπει να καθυστερήσουμε ή να φρενάρουμε».

Ξεκαθάρισε ότι συζήτησαν τις προτάσεις του, αλλά είπε ότι «είμαι διαμεσολαβητής και όχι δικαστής». Συνέχισε λέγοντας ότι «υπάρχει διάθεση και από τις δυο πλευρές. Η ελληνική κυβέρνηση είναι σοβαρή και έχει ενεργοποιηθεί στη λύση του προβλήματος».

Κουμουτσάκος: Δεν αμβλύνονται οι ανησυχίες μας

«Η ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Νίμιτς, δυστυχώς, δεν αμβλύνει τις ανησυχίες μας. Γι’ αυτό και κρίνουμε σκόπιμο να επαναλάβουμε την ξεκάθαρη θέση της Νέας Δημοκρατίας» δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος τις αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Κουμουτσάκος, μετά τη συνάντησή του με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ.

Ο βουλευτής της ΝΔ τόνισε πως η λύση πρέπει να είναι ενιαία και αδιαίρετη και να προβλέπει: Πρώτον την εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού από τη γειτονική χώρα, δεύτερον αποδεκτή από τους Έλληνες ονομασία και τρίτον, την υιοθέτησή της για όλες τις χρήσεις και από όλους.

«Είναι προφανές ότι μόνη εγγύηση για όλα αυτά είναι η αλλαγή του Σκοπιανού Συντάγματος» υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις