Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

06

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / “Πόλεμος” στην Τουρκία για τα νησιά μας- Ερντογάν: Ετοιμάζω φάκελο για τη Συνθήκη της Λωζάνης (vid)
ΚΟΣΜΟΣ

“Πόλεμος” στην Τουρκία για τα νησιά μας- Ερντογάν: Ετοιμάζω φάκελο για τη Συνθήκη της Λωζάνης (vid)

Tη συνθήκη της Λωζάνης και τα ελληνικά νησιά θυμήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να απαντήσει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος κάθε τόσο τον εγκαλεί να δώσει απαντήσεις για τα «υπό ελληνική κατοχή» νησιά του Αιγαίου. «Αν ρωτήσετε τον Κιλιτσντάρογλου, θα σας πει ότι στη Λωζάνη νικήσαμε. Μετά προσπαθεί να χρεώσει […]

Tη συνθήκη της Λωζάνης και τα ελληνικά νησιά θυμήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να απαντήσει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος κάθε τόσο τον εγκαλεί να δώσει απαντήσεις για τα «υπό ελληνική κατοχή» νησιά του Αιγαίου.

«Αν ρωτήσετε τον Κιλιτσντάρογλου, θα σας πει ότι στη Λωζάνη νικήσαμε. Μετά προσπαθεί να χρεώσει τον “λογαριασμό” για τα νησιά στο ΑΚΡ. Τα νησιά εσείς τα δώσατε! Εσείς! Οι αρχηγοί του δικού σας κόμματος τα έδωσαν! Τώρα σου ετοιμάζω τα ιστορικά αρχεία. Και αυτά τα αρχεία θα περιέχουν και τη Λωζάνη. Και τότε θα τους τα φέρω μπροστά τους και ενώπιον του έθνους και θα τους τα εξηγήσουμε. Και τότε θα δουν, ποιος, πού και τι έδωσε!», δήλωσε σε έντονο ύφος Τούρκος πρόεδρος.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ζητά συνεχώς από την κυβέρνηση να απαντήσει για τα νησιά, τα οποία εκείνος ισχυρίζεται ότι είναι ελληνικά.

«Όσον αφορά στα νησιά του Αιγαίου: Έχω κάνει του κόσμου τις ερωτήσεις. Κάθε φορά ρωτάω! Αυτά τα νησιά σε εμάς ανήκουν ή στην Ελλάδα, σύντροφοι; Απαντάει σε κάθε ερώτηση που βγαίνει από το στόμα μου, αλλά όταν ερχόμαστε σε αυτή την ερώτηση σιωπά ο ευλογημένος. Κιχ δεν βγάζει! Τίνος είναι αυτά τα νησιά, σύντροφοι;», είπε αναφερόμενος στον Ερντογάν.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ του απάντησε προτρέποντάς τον να ρωτήσει εκείνους που τα παραχώρησαν.

«Από το να κάνεις σε εμάς αυτή την ερώτηση, ρώτα εκείνους που παρέδωσαν αυτά τα νησιά τότε. Πότε παραδόθηκαν τα νησιά εκεί; Πήγαινε και ζήτα το λογαριασμό από εκείνους που παρέδωσαν τα νησιά», είπε πρόσφατα σε ομιλία του ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Έθεσε ευθέως θέμα για την Ψέριμο

Μιλώντας σε κομματικό συνέδριο του κατηγόρησε πάλι εμμέσως τον Ταγίπ Ερντογάν, που επέτρεψε να καταληφθούν από την Ελλάδα τα υποτιθέμενα 18 νησιά και νησίδες στο Αιγαίο Πέλαγος, που ανήκουν στην γειτονική χώρα.

Ο Κιλιτσντάρογλου μάλιστα έθεσε ευθέως θέμα Ψερίμου στην κυβέρνηση Γιλντιρίμ, ζητώντας να του απαντήσουν επίσημα εάν το νησί είναι «τουρκικό» ή «ελληνικό».

Στο βίντεο ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης, επιτίθεται σφοδρά στον πρόεδρο Ερντογάν και στην κυβέρνηση Γιλντιρίμ, που δεν απαντάει στα ερωτήματα που τους έχει θέσει εδώ και καιρό για την κυριότητα νησιών, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο Πέλαγος, που ο αριθμός τους ενίοτε αυξομειώνεται από 18 έως 152.

Σύμφωνα με τον Κιλιτσντάρογλου η παραχώρηση τους στην Ελλάδα, δεν αναφέρονται σε καμία συνθήκη μετά το 1913.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις