Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

30

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / «Καμπανάκι» κινδύνου για τη σύνδεση γρίπης – εμφράγματος
ΥΓΕΙΑ

«Καμπανάκι» κινδύνου για τη σύνδεση γρίπης – εμφράγματος

Εξαπλάσιες είναι πιθανότητες ενός εμφράγματος κατά την πρώτη εβδομάδα μετά την έναρξη της γρίπης. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μεταξύ άλλων μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζέφρι Κουόνγκ του Ινστιτούτου Κλινικών Επιστημών του Τορόντο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό New England Journal of Medicine, ανέλυσαν σχεδόν […]

Εξαπλάσιες είναι πιθανότητες ενός εμφράγματος κατά την πρώτη εβδομάδα μετά την έναρξη της γρίπης. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μεταξύ άλλων μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζέφρι Κουόνγκ του Ινστιτούτου Κλινικών Επιστημών του Τορόντο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό New England Journal of Medicine, ανέλυσαν σχεδόν 20.000 περιστατικά -διαγνωσμένης εργαστηριακά- γρίπης, εκ των οποίων τα 332 είχαν συνδυασθεί με έμφραγμα.

«Τα ευρήματά μας είναι σημαντικά, επειδή δείχνουν μια σχέση ανάμεσα στη γρίπη και στο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, πράγμα που ενισχύει τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού και του καλού πλυσίματος των χεριών» δήλωσε ο Κουόνγκ.

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι και άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος, αλλά όχι τόσο όσο η γρίπη.

Όπως είπε ο Κουόννγκ: «δεν βλέπεις κάθε μέρα έναν εξαπλασιασμό του κινδύνου κατά την πρώτη εβδομάδα της γρίπης. Η γρίπη ‘στρεσάρει’ όλο το σύστημα του οργανισμού. Μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή, να κάνει την καρδιά να χτυπά πιο γρήγορα και να ενεργοποιήσει τα αιμοπετάλια, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα σχηματισμού θρόμβου στις αρτηρίες της καρδιάς. Όλα αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις