alphafreepress.gr / PLUS / Η καλύτερη τσουρεκο… βασιλόπιτα, για να μην μείνει ψίχουλο
PLUS

Η καλύτερη τσουρεκο… βασιλόπιτα, για να μην μείνει ψίχουλο

Για τη ζύμη

3 1/2 κούπες αλεύρι σκληρό

1 1/2 κουταλιά μαγιά ξερή

1/3 κούπας ζάχαρη

1 κ.γλ. αλάτι

1 κούπα γάλα ζεστό (40 βαθμούς Κελσίου)

2 κ. λιωμένο βούτυρο

1 αυγό

1 κρόκο αυγού (φύλα το ασπράδι)

Για τη γέμιση

1/2 κούπα ζάχαρη

1κ. κανέλα

1/2 κούπα ψιλοκομμένα κερασάκια γλασέ

1/2 κούπα καρύδια χοντροαλεσμένα

1/3 κούπας βούτυρο

Πώς θα την παρασκευάσεις

Πρώτα θα φτιάξεις τη ζύμη

Ανακατεύεις σε ένα μπολ το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι

Ανοίγεις στη μέση ένα λάκκο και εκεί ρίχνεις το ζεστό γάλα, το βούτυρο, το αυγό και τον κρόκο

Ζυμώνεις παίρνοντας απαλά λίγο λίγο από το αλεύρι στα τοιχώματα. Συνεχίζεις μέχρι η ζύμη σου να μην κολλάει στα χέρια

Βουτυρώνεις τα χέρια σου και  τότε ζυμώνεις κανονικά μέχρι να γίνει λεία. Για περίπου 5′

Τη σκεπάζεις και την αφήνεις για 5′ να ξεκουραστεί

Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύεις τα υλικά της γέμισης εκτός του βουτυρου

Ξεσκεπάζεις τη ζύμη και τη χωρίζεις σε 3 ίσα κομμάτια

Ανοίγεις το πρώτο σε φύλλο με διάμετρο 30 εκ. όσο δηλαδή ένα ταψάκι πίτσας

Στρώνεις στο ταψί ένα αντικολλητικό χαρτί καλά βουτυρωμένο και εκεί στρώνεις όμορφα το φύλλο σου

Πάνω του απλώνεις το μισό βούτυρο, και το μισό μείγμα της γέμισης

Ανοίγεις το δεύτερο φύλλο και επαναλαμβάνεις τη διαδικασία

Ανοίγεις το τρίτο φύλλο και καλύπτεις με αυτό την βασιλόπιτα

Στο κέντρο βάζεις ένα τσέρκι ή κουπ πατ με διάμετρο 5 εκ.

Ξεκινώντας λοιπόν από το τσέρκι προς την περιφέρεια κόβεις 16 κομμάτια με κοφτερό μαχαίρι

Αμέσως μετά στρίβεις κάθε κομμάτι 3 φορές, κάνοντας ένα σπιράλ

Αφαιρείς το τσέρκι, βάζεις το φλουρί και σκεπάζεις με βουτυρωμένη μεμβράνη και από πάνω μια πετσέτα

Αφήνεις για 30-40′ να φουσκώσει. Μέχρι να 2πλασιαστεί!

Το ασπράδι που φύλαξες  χτύπησέ το λίγο με  1κ.γλ. ζάχαρη και άλειψε την πίτα

Βάλτην σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για περίπου 25′, μέχρι να ροδίσει

Την αφήνεις να κρυώσει

Στολίζεις το κέντρο της πίτας όπως προτιμάς. Το καλύτερο είναι να βάλεις μερέντα.

Tips:

Τα 16 κομμάτια βοηθούν να μη βγει μεγάλη κάθε μερίδα και να νιώθεις από άκρη σε άκρη την πλούσια γεύση της γέμισης.

Είναι ένα γλυκό ιδιαίτερα αρωματικό και ελαφρύ.