Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Υπόθεση Αμίρ: O διερμηνέας καταγγέλλει πως τον πίεσαν να πει άλλα στην κατάθεσή του
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Αμίρ: O διερμηνέας καταγγέλλει πως τον πίεσαν να πει άλλα στην κατάθεσή του

Σε επώνυμη καταγγελία προχώρησε ο Ρασόλ Σουλεϊμάν, διερμηνέας μεταξύ της οικογένειας του 11χρονου Αμίρ Χουσέιν Ιμέντια από το Αφγανιστάν και του προγράμματος Προσωρινής Στέγασης για Αιτούντες Άσυλο του Δήμου Αθηναίων, με αφορμή τη μη ανανέωση της σύμβασής του με το πρόγραμμα που ολοκληρωνόταν στις 31 Δεκεμβρίου 2017. Όπως υποστηρίζει ο Σουλεϊμάν, ο οποίος εκτελούσε χρέη […]

Σε επώνυμη καταγγελία προχώρησε ο Ρασόλ Σουλεϊμάν, διερμηνέας μεταξύ της οικογένειας του 11χρονου Αμίρ Χουσέιν Ιμέντια από το Αφγανιστάν και του προγράμματος Προσωρινής Στέγασης για Αιτούντες Άσυλο του Δήμου Αθηναίων, με αφορμή τη μη ανανέωση της σύμβασής του με το πρόγραμμα που ολοκληρωνόταν στις 31 Δεκεμβρίου 2017.

Όπως υποστηρίζει ο Σουλεϊμάν, ο οποίος εκτελούσε χρέη διερμηνέα καθ’ όλη τη διάρκεια της περιβόητης υπόθεσης με τη σχολική παρέλαση, την κλήρωση και τη σημαία, η σύμβασή του δεν πρόκειται να ανανεωθεί, παρότι τον είχαν διαβεβαιώσει προφορικά για το αντίθετο. Ο ίδιος συσχετίζει τη συγκεκριμένη απόφαση με το θέμα του Αμίρ.

«Ενδιαμέσως, με είχαν καλέσει ξανά στο γραφείο του προγράμματος. Εκεί είχαμε μια συζήτηση με τη συντονίστρια του προγράμματος και τη δικηγόρο σχετικά με την κατάθεσή μου. Μου είπαν ξεκάθαρα να δηλώσω στην επιτροπή που θα εξέταζε τη μαρτυρία μου ότι η μητέρα του Αμίρ δεν αντέδρασε μετά τη δεύτερη κλήρωση και συμφώνησε το παιδί της να κρατήσει την ταμπέλα του σχολείου», λέει μιλώντας στη Lifo.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, πριν από μερικές μέρες τον κάλεσαν «στο γραφείο του προγράμματος Προσωρινής Στέγασης για Αιτούντες Άσυλο του Δήμου Αθηναίων και με ενημέρωσαν ότι δεν θα ανανεωθεί η σύμβασή μου, παρότι μου είχαν πει προφορικά ότι θα ανανεωνόταν. Δεν μου ανακοίνωσαν τον λόγο, μου είπαν απλώς ότι ήταν απόφαση της διοίκησης. Όμως, λιγότερο από 15 ώρες αργότερα, την επόμενη μέρα το πρωί, με πήραν τηλέφωνο από το υπουργείο Παιδείας –έτσι συστήθηκαν– κάποιοι εκπαιδευτικοί που είχαν εντολή από το υπουργείο για προκαταρκτική εξέταση και με κάλεσαν να πάω να καταθέσω ως βασικός μάρτυρας. Τότε υπέπεσε στην αντίληψή μου ότι γι’ αυτόν το λόγο δεν ανανεώθηκε η σύμβασή μου».

Όταν του ζητάω να γίνει πιο σαφής, λέει: «Μου ζήτησαν να πάω στις 22 του Νοέμβρη να καταθέσω στην επιτροπή.

Πήγα εκεί και ζήτησα αναβολή επειδή είχα ένα ιατρικό θέμα. Ενδιαμέσως, με είχαν καλέσει ξανά στο γραφείο του προγράμματος. Εκεί είχαμε μια συζήτηση με τη συντονίστρια του προγράμματος και τη δικηγόρο σχετικά με την κατάθεσή μου. Μου είπαν ξεκάθαρα να δηλώσω στην επιτροπή που θα εξέταζε τη μαρτυρία μου ότι η μητέρα του Αμίρ δεν αντέδρασε μετά τη δεύτερη κλήρωση και συμφώνησε το παιδί της να κρατήσει την ταμπέλα του σχολείου, κάτι που δεν έχει γίνει. Όταν αρνήθηκα να καταθέσω αυτό που ήθελαν, με πίεσαν, κατά κάποιον τρόπο, και μου είπαν ότι δεν μετέφερα την αντίδραση της μάνας στον κοινωνικό λειτουργό. Μου είπαν ότι αν το ήξεραν θα είχαν κάνει πολλά πράγματα».

Ο Ρασόλ Σουλεϊμάν επιμένει ότι μετέφερε με σαφήνεια την αντίδραση της μητέρας του Αμίρ στον κοινωνικό λειτουργό και υποστηρίζει πως αυτό είναι κάτι που μπορεί να επιβεβαιώσει και η ίδια. Επιπλέον, σκοπεύει να υποβάλλει την παραίτησή του από το Πρόγραμμα Προσωρινής Στέγασης για Αιτούντες Άσυλο πριν τη λήξη της σύμβασής του.

Στη συνέχεια της συνομιλίας μας του ζητάω να προβεί σε μια εξιστόρηση των γεγονότων που προηγήθηκαν της παρέλασης, από τη δική του σκοπιά.

«Στις 5 Οκτωβρίου, στις 14:00 το μεσημέρι, βρισκόμουν στο γραφείο της κοινωνικής λειτουργού. Ενημερώθηκε για το αποτέλεσμα της κλήρωσης από το σχολείο κι εγώ πήρα στη συνέχεια τηλέφωνο τη μητέρα του Αμίρ και της είπα ότι ο γιος της θα ήταν σημαιοφόρος. Ενθουσιάστηκε. Στη συνέχεια τη ρωτήσαμε αν έχει πρόβλημα να πάει το παιδί της στην εκκλησία και είπε ότι δεν έχει απολύτως κανένα. Μέσα σε δέκα λεπτά, όμως, ο διευθυντής είχε προχωρήσει σε δεύτερη κλήρωση. Εγώ επέμεινα ότι είναι νόμος του κράτους και δεν μπορεί να γίνει άλλη κλήρωση».

Όπως εξηγεί, αφότου έγινε η δεύτερη κλήρωση, αποφασίστηκε ο μικρός Αμίρ να πάρει την ταμπέλα. Ο ίδιος λέει ότι δεν ξέρει ποιος έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση.

Συνεχίζοντας την αφήγησή του, τονίζει: «Πήρα ξανά τηλέφωνο τη μητέρα του Αμίρ και της είπα ότι του αφαιρέθηκε η σημαία. Αντέδρασε πολύ άσχημα και μας είπε ότι δεν θέλει το παιδί να κρατήσει την ταμπέλα. Την ίδια μέρα, στις 4 το μεσημέρι, βρεθήκαμε στο διαμέρισμα όπου μένει η οικογένεια. Δεν αναφέραμε καν την υπόθεση, όμως η μητέρα μάς ρώτησε πώς έγινε και μέσα σε δέκα λεπτά τού πήραν πίσω τη σημαία και του έδωσαν την ταμπέλα. Ο κοινωνικός λειτουργός της είπε “θα σας απαντήσουμε τις επόμενες μέρες”.

Στις 11 Οκτωβρίου ξαναπήγαμε γι’ ακόμα μία φορά στο σπίτι της οικογένειας του Αμίρ. Ο κοινωνικός λειτουργός την ενημέρωσε ότι το παιδί θα κρατούσε τελικά την ταμπέλα του σχολείου. Πάλι η μαμά αντέδρασε, όμως η απάντηση του κοινωνικού λειτουργού ήταν ότι ο διευθυντής έχει ευθύνη για τη δεύτερη κλήρωση και πως δεν είναι στα χέρια του Δήμου Αθηναίων. Η μαμά κράτησε το αποτέλεσμα της πρώτης κλήρωσης. Ήταν σίγουρη και επέμενε ότι είναι νόμος του κράτους και ότι δεν μπορεί να τον αλλάξει κανείς μέχρι την τελευταία μέρα των παρελάσεων. Στη συνέχεια έδωσε το θέμα στη δημοσιότητα».

Σήμερα η μητέρα του Αμίρ καταθέτει στην προκαταρκτική εξέταση, ενώ αύριο, Τρίτη, αναμένεται να καταθέσει και ο κ.Ρασόλ Σουλεϊμάν.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις