Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

28

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Εκκρεμούν 133.998 αιτήσεις συνταξιοδότησης
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκκρεμούν 133.998 αιτήσεις συνταξιοδότησης

Με ανοικτά μέτωπα τόσο σε σχέση με τα προαπαιτούμενα, όσο και με τις επιδιώξεις για βελτίωση συγκεκριμένων διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου, αναμένεται να προσέλθει στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Η πιθανή αίσια έκβαση όσον αφορά την έκδοση των απαιτούμενων εκκρεμών συντάξεων από τον ΕΦΚΑ και το πράσινο φως για την […]

Με ανοικτά μέτωπα τόσο σε σχέση με τα προαπαιτούμενα, όσο και με τις επιδιώξεις για βελτίωση συγκεκριμένων διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου, αναμένεται να προσέλθει στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Η πιθανή αίσια έκβαση όσον αφορά την έκδοση των απαιτούμενων εκκρεμών συντάξεων από τον ΕΦΚΑ και το πράσινο φως για την εκταμίευση των 800 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα των ληξιπρόθεσμων δίνουν απλώς μια μικρή ανάσα στο υπουργείο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η «Κ», στη λίστα με τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, στις 30 Σεπτεμβρίου 2017, για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί οριστικές αποφάσεις, βρίσκονται 133.998 αιτήσεις. Σε αυτές συγκαταλέγονται 42.707 αιτήσεις για τις οποίες δίνεται προσωρινή σύνταξη. Μάλιστα, το συνολικό τους κόστος, παρά τις αρχικές προβλέψεις των συναρμόδιων υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών για 860 εκατ. ευρώ, εκτιμάται πλέον σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ελέγχονται από τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, αλλά και το Ελεγκτικό Συνέδριο, σε 597,86 εκατ. ευρώ.

Το σύνολο των αιτήσεων θα πρέπει να έχει πληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2018. Είναι ενδεικτικό ότι, από την αρχή του 2017 έως τις 10 Οκτωβρίου, εκδόθηκαν 78.274 αποφάσεις. Από αυτές, οι 61.979 ήταν εγκριτικές, ενώ υπήρχαν και 16.295 απορριπτικές αιτήσεις, όπως αποδείχθηκε μετά την εκκαθάριση του μητρώου των αιτήσεων, κάτι που αποφάσισε η διοίκηση του ΕΦΚΑ.

Συντάξεις χηρείας

Καθοριστικό ρόλο στην αύξηση του ρυθμού των εκκαθαρίσεων εκτιμάται ότι θα διαδραματίσει το αίτημα της ελληνικής πλευράς προς τους δανειστές για αύξηση στο κατώτερο ποσό των συντάξεων χηρείας. Το υπουργείο Εργασίας, διαπιστώνοντας ότι με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου οι νέες συντάξεις χηρείας είναι σημαντικά μειωμένες, ακόμη και κάτω από τα 200 ευρώ, έχει «παγώσει» την έκδοσή τους και αναμένεται να διαπραγματευτεί με τους εκπροσώπους των πιστωτών την καθιέρωση ενός κατώτατου ορίου της τάξης των 384 ευρώ.

Από τα στοιχεία αποδεικνύεται ότι ο μεγαλύτερος αριθμός αιτήσεων αφορά πλέον τον νόμο Κατρούγκαλου. Από τις 133.998 εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, οι 41.936 είναι παλαιές, έχουν δηλαδή κατατεθεί πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, ενώ οι 92.063 αφορούν αιτήσεις που κατατέθηκαν από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά.

Στο μικροσκόπιο θα τεθούν επίσης τα έσοδα του ΕΦΚΑ, η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του νέου φορέα για το τρέχον έτος αλλά και για το 2018, καθώς και η διαδικασία επανυπολογισμού των συντάξεων για τον προσδιορισμό της προσωπικής διαφοράς, η οποία θα περικοπεί το 2019.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις