Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Σπαράζει καρδιές το αντίο της ετοιμοθάνατης Mama στον άνθρωπό της (vid)
PLUS

Σπαράζει καρδιές το αντίο της ετοιμοθάνατης Mama στον άνθρωπό της (vid)

Σπαράζει την καρδιά η αντίδραση της Μama, ενός 59χρονου ετοιμοθάνατου θηλυκού χιμπατζή, την στιγμή που συνάντησε τον καθηγητή Jan van Hooff για τελευταία φορά. Η αρχηγός των χιμπατζήδων στο ζωολογικό κήπο Royal Burgers του Άρνεμ της Ολλανδίας δεν ήθελε να φάει ούτε και να πιει νερό το τελευταίο διάστημα, μέχρι που την επισκέφτηκε ο παλιός […]

Σπαράζει την καρδιά η αντίδραση της Μama, ενός 59χρονου ετοιμοθάνατου θηλυκού χιμπατζή, την στιγμή που συνάντησε τον καθηγητή Jan van Hooff για τελευταία φορά.

Η αρχηγός των χιμπατζήδων στο ζωολογικό κήπο Royal Burgers του Άρνεμ της Ολλανδίας δεν ήθελε να φάει ούτε και να πιει νερό το τελευταίο διάστημα, μέχρι που την επισκέφτηκε ο παλιός της φίλος, που τον γνώριζε από το 1972.

Η Mama δεν γνώρισε στην αρχή τον καθηγητή και καθόταν αδύναμη και κουλουριασμένη στη γωνία.

Όταν όμως κατάλαβε ποιος είναι, η Mama γύρισε το κεφάλι της και σήκωσε το χέρι προσπαθώντας να τον αγκαλιάσει σ’ ένα συγκινητικό στιγμιότυπο που κατέγραψε ο φακός.

Η Mama πέθανε μια εβδομάδα αργότερα.

Ο van Hoof, καθηγητής Συμπεριφορικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης ήταν ένας απ’ τους ιδρυτές της αποικίας χιμπατζήδων της Mama -της πρώτης που μεγάλωσε σε ζωολογικό κήπο. Η Mama είχε γεννηθεί ελεύθερη, αλλά γρήγορα κυριάρχησε στην αποικία της.

«Είχε μια ασυνήθιστα ισχυρή, επιβλητική προσωπικότητα. Κανείς δεν μπορούσε να την αμφισβητήσει. Ταυτόχρονα επενέβαινε στους καυγάδες και φρόντιζε να ηρεμεί τα πνεύματα», είπε ο Frans de Waal, ένας από τους επιστήμονες που μελετούσαν τη συμπεριφορά των χιμπατζήδων στον ζωολογικό κήπο. Και πρόσθεσε: «Θα μας λείψει, γιατί σπάνια έχω συναντήσει τέτοιο θαυμάσιο χαρακτήρα, είτε σε πιθήκους, είτε σε ανθρώπους».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις