Δωροδοκίες από στελέχη της Siemens για τις συμβάσεις προμήθειας υλικού του ΟΣΕ το 1999, διαπιστώνει ο εισαγγελέας Εφετών, Γιώργος Βούλγαρης, ο οποίος προτείνει την παραπομπή σε δίκη του Μιχάλη Χριστοφοράκου και άλλων έξι κατηγορουμένων. Με πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών, ο κ. Βούλγαρης ζητά να δικαστούν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για αδικήματα που […]
Δωροδοκίες από στελέχη της Siemens για τις συμβάσεις προμήθειας υλικού του ΟΣΕ το 1999, διαπιστώνει ο εισαγγελέας Εφετών, Γιώργος Βούλγαρης, ο οποίος προτείνει την παραπομπή σε δίκη του Μιχάλη Χριστοφοράκου και άλλων έξι κατηγορουμένων.
Με πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών, ο κ. Βούλγαρης ζητά να δικαστούν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για αδικήματα που αφορούν δωροδοκίες ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, τόσο ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Siemens, όσο και άλλα έξι στελέχη της εταιρείας.
Κατά τον εισαγγελικό λειτουργό για την υπόθεση της προμήθειας υλικού του ΟΣΕ πρέπει να λογοδοτήσουν, πλην του κ. Χριστοφοράκου και οι: Διονύσης Παναγιωτίδης, Christoph Michael Gebauer, Reinhard Herbert Siekaczek, Bryno Norbert Flad, Friedrich Smaxvil και Hans Martin Schabert.
Η δικογραφία αφορά τρεις συμβάσεις που καταρτίστηκαν το 1999, μεταξύ του ΟΣΕ και της Siemens για την προμήθεια υλικού. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει προσκομίσει στην Δικαιοσύνη ο ΟΣΕ, επικαλούμενος πραγματογνωμοσύνη που διενεργήθηκε, οι επίδικες συμφωνίες προκάλεσαν ζημιά, καθώς, μεταξύ άλλων, υπήρξε καθυστέρηση στην παράδοση του τροχαίου υλικού.
Μάλιστα, σύμφωνα με καταγγελίες που περιέχονται στον φάκελο της υπόθεσης, η γερμανική εταιρεία φέρεται να προέβη σε «ωφέλιμες πληρωμές» ύψους 2 εκατ. ευρώ, ώστε να μην ενεργοποιηθούν οι ρήτρες για τις καθυστερήσεις παράδοσης του υλικού.
Για την υπόθεση του ΟΣΕ φέρεται να είχε απευθυνθεί, μετά το 2001, ο εκ των κατηγορουμένων Διονύσης Παναγιωτίδης, γενικός διευθυντής Συγκοινωνιών και Ηλεκτροτεχνικών Έργων της «Siemens», στον συγκατηγορούμενό του πλέον, Bryno Norbert Flad, στέλεχος της μητρικής το επίμαχο διάστημα, προκειμένου να του ζητήσει να γίνουν «πληρωμές» για τις καθυστερήσεις με τις συμβάσεις.
Τον ισχυρισμό αυτό έχει προβάλει ο ίδιος ο κ. Flad σε κατάθεσή του, λέγοντας μάλιστα πως δεν τον εξέπληξε το αίτημα του συναδέλφου του, γιατί ήξερε πως αυτά συνέβαιναν στην Ελλάδα. Ωστόσο, το περιστατικό το έχει αρνηθεί το στέλεχος της ελληνικής εταιρείας.
Ο εισαγγελέας με την πρόταση του προς το Συμβούλιο Εφετών, ζητά να διατηρηθεί η ισχύς των ενταλμάτων σύλληψης που έχουν εκδοθεί σε βάρος των κκ Χριστοφοράκου και Siekaczek για την συγκεκριμένη υπόθεση.
Τις επόμενες ημέρες η δικογραφία θα κριθεί από το Συμβούλιο Εφετών που θα αποφανθεί αν θα παραπέμψει ή όχι τους κατηγορούμενους στην υπόθεση.