Παναγιώτης Περάκης: «Το νέο πρόσωπο των Ελλήνων δικηγόρων»

ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΣΑ

Παναγιώτης Περάκης: «Το νέο πρόσωπο των Ελλήνων δικηγόρων»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Πιστεύει στον πλούτο των διαφορετικών απόψεων και στην αξία της ειλικρινούς και ουσιαστικής διαφωνίας. Θεωρεί ότι υπάρχουν άξιοι παντού, γι’ αυτό και χαρακτηρίζει «πολύχρωμη την εξαιρετική ομάδα συναδέλφων, που μου κάνει την τιμή να συντάσσεται μαζί μου σ’ αυτή την προσπάθεια που κάνουμε ν’ αλλάξουμε τον Δικηγορικό Σύλλογο και τη δικηγορία στην Ελλάδα». Ο γνωστός […]

14.10.2017 | 13:23

Πιστεύει στον πλούτο των διαφορετικών απόψεων και στην αξία της ειλικρινούς και ουσιαστικής διαφωνίας. Θεωρεί ότι υπάρχουν άξιοι παντού, γι’ αυτό και χαρακτηρίζει «πολύχρωμη την εξαιρετική ομάδα συναδέλφων, που μου κάνει την τιμή να συντάσσεται μαζί μου σ’ αυτή την προσπάθεια που κάνουμε ν’ αλλάξουμε τον Δικηγορικό Σύλλογο και τη δικηγορία στην Ελλάδα». Ο γνωστός δικηγόρος και υποψήφιος για την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Παναγιώτης Πετράκης δηλώνει πως «για τη δικηγορία το σημαντικό είναι να ξανακερδίσει στη χώρα μας τη θέση που της αξίζει στην κοινωνική κλίμακα και στα μάτια των πολιτών».

Ποιός είναι ο Παναγιώτης Περάκης;

«Μεγάλωσα στα Χανιά, σπούδασα στη Νομική Αθηνών, έκανα μεταπτυχιακά στη Γαλλία, στο δίκαιο των νέων τεχνολογιών της πληροφορίας και τη νομική πληροφορική και ασκώ καθημερινά τη δικηγορία, τόσο στα δικαστήρια, όσο και συμβουλευτικά. Έχω τρία παιδιά, έχω φίλους που αγαπώ και μ’ αγαπούν, δεν κάνω δημόσιες σχέσεις και παρέες από υποχρέωση. Παρακολουθώ τα δημόσια πράγματα, γιατί δεν μ’ αρέσει ν’ αποφασίζουν άλλοι για μένα και συνηθίζω να λέω τη γνώμη μου ελεύθερα, όπου θεωρώ πως κάθε υπεύθυνος πολίτης οφείλει να παίρνει θέση».

Η υποψηφιότητα Περάκη εντάσσεται σε στενά κομματικά πλαίσια;

«Καθόλου. Η υποψηφιότητα Περάκη είναι αληθινά ανεξάρτητη. Έχω μεν τις δικές μου πολιτικές απόψεις, γνωστές άλλωστε, πιστεύω όμως πολύ στον πλούτο των διαφορετικών απόψεων και στην αξία της ειλικρινούς και ουσιαστικής διαφωνίας, πολλές φορές μάλιστα την επιδιώκω, γιατί μπορεί να μας αποκαλύψει κάτι που δεν είχαμε καθόλου σκεφτεί. Υπάρχουν άξιοι παντού. Γι’ αυτό και είναι πολύχρωμη η εξαιρετική ομάδα συναδέλφων που μου κάνει την τιμή να συντάσσεται μαζί μου σ’ αυτή την προσπάθεια που κάνουμε ν’ αλλάξουμε τον Δικηγορικό Σύλλογο και τη δικηγορία στην Ελλάδα».

Το όραμα του Παναγιώτη Περάκη για το μέλλον του Δικηγορικού Συλλόγου και του επαγγέλματος;

«Οραματίζομαι έναν Δικηγορικό Σύλλογο σύγχρονο, στιβαρό, με κύρος στην ελληνική κοινωνία, αρωγό των δικηγόρων και προστάτη της αξιοπρέπειάς τους, υπερασπιστή της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Πιστεύω ειλικρινά πως μπορούμε να καταφέρουμε να φτάσουμε σ’ αυτό πολύ γρήγορα. Για τη δικηγορία, το σημαντικό είναι να ξανακερδίσει στη χώρα μας τη θέση που της αξίζει στην κοινωνική κλίμακα και στα μάτια των πολιτών, όπως συμβαίνει σε όλες τις άλλες πολιτισμένες χώρες του κόσμου. Την οραματίζομαι σύγχρονη, με αξιοπρεπείς συνθήκες άσκησής της, με δικηγόρους που σέβονται απόλυτα τη δουλειά τους και τηρούν απαρέγκλιτα τη δεοντολογία, που έχουν τον σεβασμό της κοινωνίας και που ανταμείβονται γι’ αυτό που κάνουν. Αυτά θ’ απαιτήσουν περισσότερο χρόνο, προϋπόθεση όμως για να γίνουν είναι ένας ισχυρός και σύγχρονος ΔΣΑ, με όλα όσα προανέφερα».

Ο κλάδος των δικηγόρων είναι από τους πρώτους που επλήγησαν από τα κυβερνητικά μέτρα κατά την διάρκεια των μνημονίων. Υπάρχει σχέδιο αλλαγής αυτής της κατάστασης που οδηγεί στη συρρίκνωση του επαγγέλματος;

«Υπάρχει σχέδιο, κυρίως προς την κατεύθυνση εξεύρεσης νέας δικηγορικής ύλης, ιδίως για τους νέους και τους πιο αδύναμους. Έχω πολύ συγκεκριμένες προτάσεις γι’ αυτά, όπως επέκταση και αναμόρφωση του θεσμού της νομικής βοήθειας, αξιοποίηση των δικηγόρων στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, παροχή δικηγορικών υπηρεσιών εκεί που μπορούν να επιλυθούν υπαρκτά προβλήματα, αξιοποίηση υπαρκτών κονδυλίων. Και ταυτόχρονα, στήριξη όσων την έχουν ανάγκη, της γυναίκας δικηγόρου, των ανήμπορων συναδέλφων».

Συχνά ο δικηγορικός «κόσμος» κατηγορείται για συνδιαλλαγή με τους πολιτικούς και για φαινόμενα διαφθοράς. Μπορεί αυτή η αντίληψη να αλλάξει και με ποιούς τρόπους;

«Με τη διδασκαλία και την τήρηση της δεοντολογίας απ’ όλους τους δικηγόρους, με την καλή λειτουργία των πειθαρχικών μας οργάνων, με το αναβαθμισμένο κύρος του ΔΣΑ που θα μπορεί να προστατεύσει την εικόνα όλων μας. Όπως δεν πρέπει να χαριζόμαστε σε οποιονδήποτε από μας παραβιάζει τις αρχές και τους κανόνες άσκησης της δικηγορίας, δεν πρέπει να επιτρέπουμε σε κανέναν να προσβάλλει τη συλλογική μας αξιοπρέπεια. Η συντριπτική πλειοψηφία των δικηγόρων μοχθεί καθημερινά, κουβαλώντας με ευσυνειδησία τα προβλήματα όλων και αξίζει την αναγνώριση και τον σεβασμό της κοινωνίας».

Ο Δικηγορικός Σύλλογος και οι απόψεις του συχνά αποτελούσαν σημείο αναφοράς στον δημόσιο διάλογο. Αυτό όμως άρχισε να «φθίνει» τα τελευταία χρόνια. Πώς θα αποκτήσει ο κλάδος και οι λειτουργοί του την χαμένη αξιοπιστία και θα βρουν πάλι την θέση τους στον δημόσιο διάλογο;

«Με τις ουσιαστικές παρεμβάσεις του ΔΣΑ, με τη σοβαρότητα του λόγου του, με την άνοδο του επιπέδου των εκλεγμένων εκπροσώπων μας. Γι’ αυτό είναι κρίσιμες οι εκλογές».

Το 25% των νέων δικηγόρων δεν πραγματοποίησαν ούτε μια παράσταση το 2017. Πώς προτίθεστε να το αντιμετωπίσετε;

«Είναι μεγαλύτερο το ποσοστό. Και γι’ αυτό ακριβώς οφείλουμε όλοι οι υποψήφιοι να είμαστε υπεύθυνοι και προσεκτικοί να μην παίζουμε με τις αγωνίες χιλιάδων νέων ανθρώπων, μοιράζοντας ψεύτικες υποσχέσεις. Σας ανέφερα κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις πριν, το σχέδιο που ρεαλιστικά έχουμε κάνει. Πιστεύω πως μπορεί να έχουμε σοβαρά αποτελέσματα, θαύματα όμως δεν μπορούν να γίνουν απ’ τη μια μέρα στην άλλη. Η εξασφάλιση δικηγορικής ύλης στους νέους και η ενίσχυση του δικηγορικού εισοδήματος είναι κάτι που μπορεί να γίνει σταδιακά, χρειάζεται σοβαρή και συστηματική προσπάθεια για να τα καταφέρουμε κι εγώ δεσμεύομαι γι’ αυτό. Πιστεύω απόλυτα ότι οι νέοι δικηγόροι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες που κανείς δεν φαντάζεται, δικαιούνται να έχουν αυτό που ονειρεύτηκαν».

Exit mobile version