Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

01

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / “Τουφεκιές με τίμημα τις ζωές παιδιών”: Υποχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα αλλαγής φύλου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Τουφεκιές με τίμημα τις ζωές παιδιών”: Υποχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα αλλαγής φύλου

Αναταραχή επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς ο σάλος για την αλλαγή φύλου από την ηλικία των 15, ήταν μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο και έτσι η κυβέρνηση αναζητά ανώδυνους τρόπους να μετριάσει την αντίδραση της Εκκλησίας χωρίς παράλληλα να θεωρηθεί ως νέα «άτακτη οπισθοχώρηση». Το σχέδιο νόμου για την ταυτότητα φύλου που εισάγεται σήμερα στις 12 […]

4174735

Αναταραχή επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς ο σάλος για την αλλαγή φύλου από την ηλικία των 15, ήταν μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο και έτσι η κυβέρνηση αναζητά ανώδυνους τρόπους να μετριάσει την αντίδραση της Εκκλησίας χωρίς παράλληλα να θεωρηθεί ως νέα «άτακτη οπισθοχώρηση».

Το σχέδιο νόμου για την ταυτότητα φύλου που εισάγεται σήμερα στις 12 το μεσημέρι στην Ολομέλεια της Βουλής για να ψηφιστεί το μεσημέρι της Τρίτης, έχει ήδη έχει συγκεντρώσει τις ενστάσεις της επιστημονικής κοινότητας, την οργισμένη αντίδραση της Εκκλησίας, την αρνητική στάση των ΑΝΕΛ και ορισμένων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και αρκετών κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο Σταύρος Κοντονής υπολογίζει μόνο στην στήριξη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού για να σχηματίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Και η γενική γραμματέας Δικαιοσύνης Μαρία Γιαννακάκη χαρακτήριζε τον περασμένο Μάιο ενδεχόμενη προσθήκη ανηλίκων στις διαδικασίες διόρθωσης φύλου ως «τουφεκιά στον αέρα» που απειλεί τις ζωές των παιδιών. Παράλληλα, η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδας σε επιστολή της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή ] επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «εκφράζουμε την αντίθεσή μας για την επέκταση της δυνατότητας αλλαγής φύλου σε άτομα αυτής της ηλικίας, ηλικία η οποία χαρακτηρίζεται από ρευστότητα της διαμορφούμενης ταυτότητας φύλου καθώς και τις ανησυχίες μας ότι η εμπλοκή των εν λόγω νέων στην διαδικασία θα επιβαρύνει παρά θα βελτιώσει την ψυχική τους κατάσταση.

Πηγές του κυβερνητικού κόμματος εξέφραζαν την δυσφορία τους για τον κ. Κοντονή εξηγώντας ότι μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα κατάφερε να προκαλέσει σημαντική πολιτική ζημιά στην κυβέρνηση, πρώτα με την τροπολογία που αφορά και την αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» και τώρα με τους χειρισμούς του στο σχέδιο νόμου για την ταυτότητα φύλου.

Οι τόνοι αναμένεται να ανέβουν ιδιαίτερα, με τον Κωστή Χατζηδάκη να δηλώνει σε συνέντευξή του πως «στην Ολομέλεια θα δούμε τις αλλαγές που θα φέρει η κυβέρνηση και αναλόγως θα πράξουμε».

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με άρθρο του στο θέμα της Ταυτότητας Φύλου με τίτλο «πολύς γαρ ο φιλελευθερισμός λίγοι δε οι φιλελεύθεροι», τονίζει ότι η Αριστερά θεωρεί ότι χρειάζεται διεύρυνση των ατομικών δικαιωμάτων και υποστήριξή τους από κοινωνικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ θα καταθέσει πρόταση με σειρά αλλαγών που θα ζητήσει να γίνουν αποδεκτές από την κυβέρνηση προκειμένου να ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Η τροπολογία της ΝΔ θα περιλαμβάνει δικαίωμα διόρθωσης φύλου μία φορά, μετά από ιατρική παρακολούθηση – γνωμάτευση και μόνο για άτομα άνω των 18 ετών. Επίσης, θα ορίζει ρητά πως απαγορεύεται ο γάμος ομόφυλων βιολογικά ζευγαριών καθώς και η τεκνοθεσία.

Αυτά που ακούγονται ως διορθώσεις στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνουν ενίσχυση των προϋποθέσεων για την διαδικασία διόρθωσης φύλου 15χρονων παιδιών, αλλά και το «σπάσιμο» του άρθρου 3 σε δύο ξεχωριστά με «απομόνωση» της διάταξης που αφορά τους δεκαπεντάχρονους ώστε ενδεχόμενη καταψήφιση να μην συμπαρασύρει και την ρύθμιση «φυλομετάβασης» για ενήλικους .

Σκέφτονται όμως και την πλήρη απόσυρση των ανήλικων από το νομοσχέδιο με την υπόσχεση επαναφοράς τους σε νομοσχέδιο που ήδη έχει προαναγγείλει το υπουργείο Δικαιοσύνης και αφορά το λεγόμενο «τρίτο φύλο».

Από τους 153 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κατά της ρύθμισης για τους 15χρονους προσανατολίζονται να ψηφίσουν οι: Γεωργία Γεννιά (ΣΥΡΙΖΑ), Δημήτρης Καμμένος (ΑΝΕΛ), Κώστας Κατσίκης (ΑΝΕΛ) και Βασίλης Κόκκαλης (ΑΝΕΛ). Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον 4-5 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείεται να εκφράσουν την διαφωνία τους δια της απουσίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις