Ρωσία σε Ελλάδα: Παράνομη η απόφαση σας για τον «μάγο του bitcoin»

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρωσία σε Ελλάδα: Παράνομη η απόφαση σας για τον «μάγο του bitcoin»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

«Παράνομη» χαρακτηρίζει η Ρωσία την απόφαση ελληνικού δικαστηρίου για την έκδοση του χάκερ Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστού ως «μάγου του bitcoin», στις ΗΠΑ. Η ρωσική πλευρά τόνισε σήμερα ότι η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης να εκδοθεί ο Βίνικ στις ΗΠΑ παραβιάζει την παγκόσμια νομοθεσία. Η Ρωσία έχει καταθέσει επίσημο αίτημα, διαμέσου του υπουργείου Εξωτερικών της, και […]

06.10.2017 | 17:32

«Παράνομη» χαρακτηρίζει η Ρωσία την απόφαση ελληνικού δικαστηρίου για την έκδοση του χάκερ Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστού ως «μάγου του bitcoin», στις ΗΠΑ.

Η ρωσική πλευρά τόνισε σήμερα ότι η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης να εκδοθεί ο Βίνικ στις ΗΠΑ παραβιάζει την παγκόσμια νομοθεσία. Η Ρωσία έχει καταθέσει επίσημο αίτημα, διαμέσου του υπουργείου Εξωτερικών της, και την έκδοση του «μάγου του bitcoin» στη χώρα και ισχυρίζεται ότι έχει προτεραιότητα επειδή πρόκειται για Ρώσο πολίτη.

«Θεωρούμε ότι η απόφαση είναι παράνομη και παραβιάζει τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου» αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Η αμερικανική δικαιοσύνη θεωρεί ότι ο Βίνικ είναι ο «εγκέφαλος» σπείρας ξεπλύματος bitcoins ύψους 4 δισ. δολαρίων. Αν κριθεί ένοχο, βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης έως και 55 ετών.

Ο 37χρονος χάκερ αρνείται τις κατηγορίες που του προσάπτουν οι ΗΠΑ και επιμένει πως δεν έχει διαπράξει τα διαδικτυακά εγκλήματα που του αποδίδονται από ρωσικής πλευράς.

Μετά την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, που άναψε το «πράσινο φως» για την έκδοσή του στις ΗΠΑ, η νομική ομάδα που εκπροσωπεί τον Βίνικ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να προσφύγει στον Αρειο Πάγο.

Το χρονικό της σύλληψης

Ο Βίνικ συνελήφθη στις 25 Ιουλίου σε πολυτελές ξενοδοχείο της Ουρανούπολης, όπου απολάμβανε τις διακοπές του μαζί με τη σύντροφό του και τα δύο ανήλικα παιδιά τους. Ένα 24ωρο αργότερα οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες έκδοσής του στις ΗΠΑ.

Ο ίδιος αρνήθηκε την έκδοσή του στις ΗΠΑ και κατόπιν κρίθηκε ότι πρέπει να κρατηθεί μέχρι να αποφανθεί το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης επί του αιτήματος έκδοσής του στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα διωκτικά έγραφα των Αμερικανικών Αρχών, ο 37χρονος κατηγορείται ότι είχε στήσει τη μεγαλύτερη πλατφόρμα παράνομης ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων, όπου κατέληγαν bitcoin, προερχόμενα από λύτρα που εισέπρατταν διαδικτυακοί πειρατές, κλοπές ψηφιακών νομισμάτων και φορολογικών στοιχείων.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη σύλληψή του, από το 2011 μέχρι σήμερα στην πλατφόρμα αυτή έγιναν καταθέσεις 7 εκατομμυρίων bitcoin και αναλήψεις άλλων 5,5 εκατ., ενώ ο Ρώσος κρατούμενος κατηγορείται από τη Δικαιοσύνη των ΗΠΑ για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, ύψους τουλάχιστον 4 δισ. δολαρίων.

 

Exit mobile version