Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Απονεμήθηκε το φετινό Νομπέλ Ειρήνης: Ισχυρό μήνυμα στον πλανήτη
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απονεμήθηκε το φετινό Νομπέλ Ειρήνης: Ισχυρό μήνυμα στον πλανήτη

Στη Διεθνή Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Οπλων (ICAN) απονέμεται το φετινό βραβείο Νομπέλ Ειρήνης από τη Νορβηγική Επιτροπή των βραβείων. Ανάμεσα στα φαβορί για το Νομπέλ Ειρήνης για το 2017 ήταν όπως και πέρυσι ο Πάπας Φραγκίσκος, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η εθελοντική ομάδα Λευκά Κράνη στη Συρία καθώς και οι «αρχιτέκτονες» […]

nobelplaque1

Στη Διεθνή Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Οπλων (ICAN) απονέμεται το φετινό βραβείο Νομπέλ Ειρήνης από τη Νορβηγική Επιτροπή των βραβείων.

Ανάμεσα στα φαβορί για το Νομπέλ Ειρήνης για το 2017 ήταν όπως και πέρυσι ο Πάπας Φραγκίσκος, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η εθελοντική ομάδα Λευκά Κράνη στη Συρία καθώς και οι «αρχιτέκτονες» της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν, η επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Ιρανός ομόλογός της.

Ένα από τα ενδιαφέροντα φαβορί της φετινής χρονιάς ήταν και ο Τούρκος δημοσιογράφος και επικεφαλής της εφημερίδας «Τζουμχουριέτ», Τζαν Ντουντάρ που το 2015 συνελήφθη με τις κατηγορίες της κατασκοπείας, της αποκάλυψης εμπιστευτικών εγγράφων και της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση.

Η λίστα με τις υποψηφιότητες παρέμεινε κρυφή μέχρι την τελευταία στιγμή, με την επιτροπή των βραβείων να αναφέρει απλά πως πρόκειται για 318 υποψηφίους.

Η επιλογή αυτή της Νορβηγικής Επιτροπής ερμηνεύεται ως ένα μήνυμα στη Βόρεια Κορέα και τον Κιμ Γιονγκ Ουν που απειλούν με χρήση πυρηνικών όπλων καθώς όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση «ζούμε σε ένα κόσμο όπου ο κίνδυνος της χρήσης πυρηνικών όπλων είναι μεγαλύτερος από ό,τι έχει υπάρξει το τελευταίο διάστημα».

«Ορισμένες χώρες εκσυγχρονίζουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια και υπάρχει πραγματικός κίνδυνος απόκτησης πυρηνικών όπλων από περισσότερες χώρες όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Βόρειας Κορέας» προσθέτουν τα μέλη της επιτροπής.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις