Συναγερμός για την ιλαρά: Στην εντατική δύο παιδιά με επιπλοκές

ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός για την ιλαρά: Στην εντατική δύο παιδιά με επιπλοκές

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται δύο παιδιά λόγω επιπλοκών της ιλαράς. Το ένα παιδί έχει εκδηλώσει μία από τις σοβαρότερες επιπλοκές της ιλαράς που είναι η εγκεφαλίτιδα και το άλλο νοσηλεύεται λόγω μίας πιο σπάνιας επιπλοκής η οποία οφείλεται σε βλάβη των εγκεφαλικών κυττάρων λόγω του ιού και εκδηλώνεται λίγα χρόνια μετά την προσβολή του […]

29.09.2017 | 08:22

Σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται δύο παιδιά λόγω επιπλοκών της ιλαράς.

Το ένα παιδί έχει εκδηλώσει μία από τις σοβαρότερες επιπλοκές της ιλαράς που είναι η εγκεφαλίτιδα και το άλλο νοσηλεύεται λόγω μίας πιο σπάνιας επιπλοκής η οποία οφείλεται σε βλάβη των εγκεφαλικών κυττάρων λόγω του ιού και εκδηλώνεται λίγα χρόνια μετά την προσβολή του ατόμου από τη νόσο. Την προηγούμενη εβδομάδα ένα ακόμα παιδί το οποίο εκδήλωσε εγκεφαλίτιδα λόγω της ιλαράς νοσηλεύτηκε στη ΜΕΘ του ίδιου μεγάλου νοσοκομείου της Αθήνας, όμως πλέον έχει επιστρέψει στο σπίτι του.

Οι επιπλοκές εμφανίζονται στο πεπτικό σύστημα, στο αναπνευστικό και το κεντρικό νευρικό σύστημα

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ περίπου 30% των περιπτώσεων ιλαράς έχουν μια ή περισσότερες επιπλοκές. Αυτές είναι συχνότερες σε παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών και σε ενήλικες ηλικίας άνω των 20. Μάλιστα το Κέντρο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς τριάντα νέα κρούσματα ιλαράς προστέθηκαν την τελευταία εβδομάδα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 196.

Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας, κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών, που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

«Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας, η εντατικοποίηση των εμβολιασμών και η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών αποτελούν απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου» τονίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, δήλωσε ότι 350.000 παιδιά, ηλικίας από 15 μηνών έως τεσσάρων ετών, είναι ανεμβολίαστα και μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν γίνει 100.000 εμβολιασμοί MMR.

 

Exit mobile version