Νικήτρια αλλά “μουδιασμένη” η Μέρκελ, ανησυχία για την εκρηκτική άνοδο του AfD

ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Νικήτρια αλλά “μουδιασμένη” η Μέρκελ, ανησυχία για την εκρηκτική άνοδο του AfD

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

  Στα χέρια της Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται για τέταρτη συνεχόμενη θητεία η Καγκελαρία της Γερμανίας, αν και μια νίκη όμως με πολύ λιγότερα χαμόγελα. Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα κατέγραψε τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων δεκαετιών συγκεντρώνοντας το 33% των ψήφων στις εκλογές της Κυριακής, κάτι που αποδίδεται στην στάση της Μέρκελ απέναντι στο προσφυγικό. «Με την Άνγκελα […]

25.09.2017 | 06:48

 

Στα χέρια της Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται για τέταρτη συνεχόμενη θητεία η Καγκελαρία της Γερμανίας, αν και μια νίκη όμως με πολύ λιγότερα χαμόγελα.

Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα κατέγραψε τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων δεκαετιών συγκεντρώνοντας το 33% των ψήφων στις εκλογές της Κυριακής, κάτι που αποδίδεται στην στάση της Μέρκελ απέναντι στο προσφυγικό.

«Με την Άνγκελα Μέρκελ, η Γερμανία παραμένει ο ισχυρός και αξιόπιστος εταίρος στην Ευρώπη», έγραψε στο Twitter ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος ανήκει στην παράταξη της καγκελαρίου.

Αποτυχία θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς και το μόλις 20,5% που πήρε το Σοσιαλιστικό κόμμα του αντιπάλου της σιδηράς κυρίας, Μάρτιν Σουλτς.

Οι σοσιαλιστές κατέγραψαν τα χειρότερα αποτελέσματα στην μεταπολεμική πολιτική ιστορία της Γερμανίας.

Αυτό όμως που τρομάζει την Ευρώπη είναι η ραγδαία αύξηση των ψηφοφόρων της ακροδεξιάς με το «Εναλλακτική για τη Γερμανία» να αναδεικνύεται σε τρίτη δύναμη με ποσοστό 12,6% και να μπαίνει στην Μπούντεσταγκ για πρώτη φορά ακροδεξιό κόμμα, μετά το 1945.

«Θα κυνηγήσουμε την κυρία Μέρκελ και θα πάρουμε πίσω τη χώρα μας» δήλωσε ο πρόεδρος του ακροδεξιού – ευρωσκεπτικιστικού AfD. 

Τέταρτη κοινοβουλευτική δύναμη στη Γερμανία αναδείχθηκαν οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) με 10,7%, που πιθανόν θα αποτελέσουν τον βασικό κυβερνητικό εταίρο των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ.

Στην εξακομματική βουλή, τέλος, θέση πήραν τόσο το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) με ποσοστό 9,2% όσο και οι Πράσινοι (8,9%) που το βασικό σενάριο τους θέλει να είναι το τρίτο κόμμα στο νέο κυβερνητικό συνασπισμό .

Διαμαρτυρίες για την ακροδεξιά

Ήδη πριν από το πρώτο exit poll στο στρατόπεδο των ακροδεξιών, ενώ μετά την ανακοίνωση του ποσοστού στήθηκε πάρτι στο εκλογικό κέντρο στο Βερολίνο.

Το AfD ξεπέρασε την Ένωση Χριστιανοδημοκρατών σε ποσοστό ψήφων στη Σαξονία.

Την ίδια στιγμή πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με συνθήματα, όπως «Κάτω οι Ναζί!», «Όλο το Βερολίνο μισεί την AfD», ενώ δεν έλειψαν και τα επεισόδια.

Από την πλευρά του Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Κογκρέσο εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για την επίδοση του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στις βουλευτικές εκλογές, ενώ κάλεσε τα υπόλοιπα κόμματα της Μπούντεσταγκ να μην σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού μαζί του.

Δήλωση «βόμβα» Σουλτς

Μετά την δήλωση επικεφαλής του SPD, Μάρτιν Σουλτς, μεγάλου χαμένου των εκλογών, ότι «ο μεγάλος συνασπισμός τελειώνει» και το κόμμα του θα βρίσκεται στην αντιπολίτευση, η Άνγκελα Μέρκελ θα αναζητήσει σε Φιλελεύθερους και Πράσινους τους επόμενους εταίρους της.

«Έχουμε την εντολή να σχηματίσουμε κυβέρνηση. Χωρίς εμάς δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση», δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, στις πρώτες δηλώσεις της

Αν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ CDU, FDP και Πρασίνων δεν οδηγήσουν στο σχηματισμό τρικομματικής κυβέρνησης συνασπισμού τότε λογικά θα πρέπει να προκηρυχθούν νέες εκλογές, κάτι το οποίο σχεδόν αποκλείουν οι αναλυτές.

 

 

Exit mobile version