Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

01

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Δημοσίευμα “βόμβα” του Guardian, για τα “βρώμικα” έσοδα της Κύπρου
ΚΟΣΜΟΣ

Δημοσίευμα “βόμβα” του Guardian, για τα “βρώμικα” έσοδα της Κύπρου

Μια σοβαρή αποκάλυψη η βρετανική εφημερίδα «The Guardian», που αφορά στον «σκοτεινό» τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση της Κύπρου αντλεί έσοδα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι και μέλη της ουκρανικής ελίτ, κατηγορούμενοι όλοι για διαφθορά, έχουν αποκτήσει διαβατήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο των αμφιλεγόμενων προγραμμάτων “χρυσής βίζας”. Μαζί τους, εκατοντάδες ακόμα άνθρωποι. […]

Dmitry-Rybolovlev

Μια σοβαρή αποκάλυψη η βρετανική εφημερίδα «The Guardian», που αφορά στον «σκοτεινό» τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση της Κύπρου αντλεί έσοδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι και μέλη της ουκρανικής ελίτ, κατηγορούμενοι όλοι για διαφθορά, έχουν αποκτήσει διαβατήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο των αμφιλεγόμενων προγραμμάτων “χρυσής βίζας”.

Μαζί τους, εκατοντάδες ακόμα άνθρωποι. Η κυπριακή κυβέρνηση έχει βάλει έτσι στα ταμεία της περισσότερα από τέσσερα δισ. ευρώ από το 2013, παρέχοντας υπηκοότητα στους ξένους μεγιστάνες και δίνοντάς τους το δικαίωμα να ζουν και να εργάζονται σε όλη την Ευρώπη.

Εκείνοι ως αντάλλαγμα, εμπιστεύονται τα κεφάλαια τους, επενδύοντας.

Για το 2016, εκτιμάται ότι εκδόθηκαν περισσότερα από 400 διαβατήρια, στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος.

Πριν από το 2013, η κυπριακή υπηκοότητα δινόταν μόνο επιλεκτικά από υπουργούς, σε μία πιο «ανεπίσημη» εκδοχή του σημερινού προγράμματος.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι έχει στην κατοχή της μία λίστα με ονόματα που διέρρευσε, στην οποία περιλαμβάνονται εξέχοντες επιχειρηματίες και άτομα με σημαντική πολιτική επιρροή.

Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ

Dmitry Rybolovlev

Πρόκειται για την πρώτη φορά που αποκαλύπτεται λίστα με τα ονόματα των ολιγαρχών που έχουν αποκτήσει κυπριακή υπηκοότητα. Μεταξύ αυτών βρίσκεται ένα πρώην μέλος του ρωσικού Κοινοβουλίου, ο ιδρυτής της μεγαλύτερης εμπορικής τράπεζας της Ουκρανίας και ένας δισεκατομμυριούχος από τον χώρο των τυχερών παιχνιδιών.

Ο γνωστός από τις σχέσεις του με τη χώρα μας Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, όπως και ο Ραμί Μακλούφ είναι από τους πρώτους στη λίστα.

Πρόκειται για τον ξάδελφο του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ της Συρίας, ο οποίος υπέστη για πρώτη φορά αμερικανικές κυρώσεις το 2008, για διαφθορά. Η Κύπρος του έδωσε την υπηκοότητα το 2010, χωρίς να είναι σαφής ο τρόπος και το αν ο έλεγχος ήταν πλήρης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η «μαύρη» λίστα αναδεικνύει αυτή την εξαιρετικά επικερδή πτυχή που σχεδόν κανείς δεν γνώριζε.

Ωστόσο, τα ερωτήματα για τις κυπριακές αρχές και τον τρόπο που λειτουργούν, είναι πολύ σοβαρά.

Ραμί Μακλούφ 

In this picture taken on April 24, 2010, Syrian President Bashar Assad's cousin Rami Makhlouf, Syria's most influential businessman, looks on during the laying the foundation stone of a hotel project, in Damascus, Syria. Syria's President Bashar Assad, beset by a popular upheaval that won't die, appears to be turning more and more to a tiny coterie of relatives, the backbone of a family dynasty that has kept Syria's 22 million people living in fear for decades. (AP Photo)
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις