Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / WWF για Σαλαμίνα: Άσκηση ετοιμότητας για θαλάσσια ρύπανση
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

WWF για Σαλαμίνα: Άσκηση ετοιμότητας για θαλάσσια ρύπανση

Με ανακοίνωσή της η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάδος σχολιάζει το περιστατικό της βύθισης του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη» και τη συνακόλουθη περιβαλλοντική μόλυνση, ψέγοντας την έλλειψη κυβερνητικού σχεδιασμού και ετοιμότητας, εν όψει μάλιστα των σχεδιαζόμενων ερευνών για υδρογονάνθρακες στην περιοχή. Αναλυτικά η ανακοίνωση της οργάνωσης: «Η βύθιση του αγκυροβολημένου δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» και η μεγάλης […]

unnamed

Με ανακοίνωσή της η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάδος σχολιάζει το περιστατικό της βύθισης του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη» και τη συνακόλουθη περιβαλλοντική μόλυνση, ψέγοντας την έλλειψη κυβερνητικού σχεδιασμού και ετοιμότητας, εν όψει μάλιστα των σχεδιαζόμενων ερευνών για υδρογονάνθρακες στην περιοχή. Αναλυτικά η ανακοίνωση της οργάνωσης: «Η βύθιση του αγκυροβολημένου δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» και η μεγάλης έκτασης πετρελαιοκηλίδα που έχει ρυπάνει από προχθές παραλίες της Σαλαμίνας και του Σαρωνικού Κόλπου κάνει δυστυχώς πραγματικότητα τον εφιάλτη του πετρελαίου για την υγεία των ακτών και της θάλασσας.

Μία χώρα με μεγάλη θαλάσσια κυκλοφορία  -διελεύσεις δεξαμενόπλοιων και άλλων σκαφών- παρουσιάζεται ανέτοιμη να αντιδράσει έγκαιρα, προστατεύοντας τον θαλάσσιο πλούτο και τις ακτές της, ακόμη και σε ένα περιστατικό που ήταν αρχικά σχετικά περιορισμένης έκτασης. Δυστυχώς, ο κίνδυνος για περιστατικά θαλάσσιας ρύπανσης είναι υπαρκτός και μπορεί γίνει εύκολα κατανοητός, κοιτάζοντας τους χάρτες που αφορούν σε κίνηση tankers και σε ατυχήματα θαλάσσιων μεταφορών στις ελληνικές θάλασσες.

GR_06_Transport_liquid_EL

Με μία διάθεση της Ελλάδας να επενδύσει στην εξόρυξη υδρογονανθράκων, το εύλογο ερώτημα που δημιουργείται είναι κατά πόσο η χώρα μας θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ένα πολύ μεγαλύτερο ατύχημα πετρελαϊκής ρύπανσης. Το ίδιο το περιστατικό δημιουργεί έντονο προβληματισμό και απαιτεί άμεση και διεξοδική διερεύνηση. Ως περιβαλλοντικό έγκλημα, η εκτεταμένη ρύπανση απαιτεί παραδειγματική τιμωρία των ενόχων και βεβαίως ανάληψη του κόστους αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς.

Παρότι είναι νωρίς ακόμα για συμπεράσματα, αλλά και για πλήρη εκτίμηση της περιβαλλοντικής καταστροφής, τονίζουμε την ανάγκη για διαφάνεια και τεκμηριωμένη δημόσια ενημέρωση. Αυτή τη στιγμή, προτεραιότητα έχει η αντιμετώπιση της καταστροφής. Ως προς αυτό, το WWF Ελλάς δηλώνει «παρών» σε κάθε πιθανό κάλεσμα από το Λιμενικό Σώμα για συμμετοχή εθελοντών σε επιχείρηση καθαρισμού. Οι περιβαλλοντικές κρίσεις αντιμετωπίζονται με άμεσο έλεγχο και σχέδιο, αυστηρή εφαρμογή των περιβαλλοντικών νόμων και κοινωνική εγρήγορση».

Photo credits: Γιώργος Μουτάφης

GR_06_Transport_accidents_EL

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις