Αθήνα

°C

Σάββατο

16

Οκτωβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ / Αλλάζει η ασφάλιση όλων των εκλεγμένων
ΕΛΛΑΔΑ

Αλλάζει η ασφάλιση όλων των εκλεγμένων

Το νέο νομοσχέδιο επιτρέπει στους αιρετούς να προσθέτουν στις συντάξιμες αποδοχές τους και το εισόδημα από τις άλλες δραστηριότητές τους για μεγαλύτερη σύνταξη. Τους δίνει το δικαίωμα πληρωμής μίας εισφοράς για το λειτούργημα, όχι για το επάγγελμα που ασκούσαν πριν διοριστούν. Επιτρέπεται στα πρόσωπα που διορίζονται σε θέσεις βουλευτών, δημάρχων, διοικητών κ.λπ. να καταβάλουν μία […]

364_as_oikonomia_c

Το νέο νομοσχέδιο επιτρέπει στους αιρετούς να προσθέτουν στις συντάξιμες αποδοχές τους και το εισόδημα από τις άλλες δραστηριότητές τους για μεγαλύτερη σύνταξη. Τους δίνει το δικαίωμα πληρωμής μίας εισφοράς για το λειτούργημα, όχι για το επάγγελμα που ασκούσαν πριν διοριστούν. Επιτρέπεται στα πρόσωπα που διορίζονται σε θέσεις βουλευτών, δημάρχων, διοικητών κ.λπ. να καταβάλουν μία εισφορά για κύρια και επικουρική ασφάλιση, καθώς και για υγειονομική περίθαλψη.

Έως τώρα οι δήμαρχοι πλήρωναν ασφαλιστική εισφορά επί της αντιμισθίας ως δήμαρχοι (ύψους 20%, επιμερισμένη κατά 13,35% στον «εργοδότη» δήμο και κατά 6,65% στον αιρετό) και δεύτερη ασφαλιστική εισφορά για την προγενέστερη απασχόλησή τους, για να μην υπάρχει κενό στην ασφάλισή τους. Τώρα ο δήμαρχος θα καταβάλλει μόνο μία εισφορά υπέρ του ΕΦΚΑ. Εξαιρούνται όσοι ασκούν παράλληλα την προηγούμενη επαγγελματική δραστηριότητά τους, για την οποία υποχρεούνται να καταβάλλουν και άλλη ασφαλιστική εισφορά (πλην εκείνης του Δημοσίου). Πλέον οι εισφορές των αιρετών ορίζονται σε 10% για κύρια σύνταξη (20% για όσους διορίζονται από 1/1/2017 και έπειτα), 7,10% για υγειονομική περίθαλψη και 7% για το επικουρικό. Για δικηγόρους που εκλέγονται δήμαρχοι, τελούν σε υποχρεωτική αναστολή της δικηγορίας, με τις ασφαλιστικές εισφορές να βαρύνουν τους δήμους. Αν δεν προκύπτει χρόνος ασφάλισης 5 ή 10 χρόνων μετά το 2002 για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών των υπαλλήλων-λειτουργών του Δημοσίου και των στρατιωτικών αναζητείται ο χρόνος αυτός και πριν από την 1η/1/2002. Όλα αυτά στην πράξη σημαίνουν ρουσφετάκι στους αιρετούς.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις