Προκλητικό «nein» από τη Γερμανία στην Πολωνία

ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Προκλητικό «nein» από τη Γερμανία στην Πολωνία

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που διεκδικεί αποζημιώσεις από τη Γερμανία για τις  κτηνωδίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και η Πολωνία. Ωστόσο σήμερα ήρθε το ηχηρό «όχι», με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης να τονίζει πως η Γερμανία δεν υποχρεούται να καταβάλει πολεμικές αποζημιώσεις στην Πολωνία, καθώς το θέμα έχει διευθετηθεί «από το 1953». […]

08.09.2017 | 16:03

Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που διεκδικεί αποζημιώσεις από τη Γερμανία για τις  κτηνωδίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και η Πολωνία.

Ωστόσο σήμερα ήρθε το ηχηρό «όχι», με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης να τονίζει πως η Γερμανία δεν υποχρεούται να καταβάλει πολεμικές αποζημιώσεις στην Πολωνία, καθώς το θέμα έχει διευθετηθεί «από το 1953».

Αυτό ήρθε σαν απάντηση στη δήλωση της Βαρσοβίας πως πιθανόν θα πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Βιτόλντ Βαστσικόφσκι, δήλωσε τέσσερις ημέρες πριν ότι η Γερμανία θα πρέπει να καταβάλει στη χώρα του ως αποζημίωση πάνω από ένα τρισ. δολάρια.

Ο δε υπουργός Άμυνας, Άντονι Ματσιέρεβιτς, κατηγόρησε ευθέως τους Ευρωπαίους ότι επιχείρησαν να σβήσουν από την ιστορία και τη μνήμη τα δεινά που υπέστησαν οι Πολωνοί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με περισσότερους από 6 εκατ. πολίτες να χάνουν τη ζωή τους.

«Από την πλευρά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αμφισβητηθεί η νομική ισχύς της αποκήρυξης των αποζημιώσεων του 1953. Από τότε για εμάς το θέμα αυτό έχει οριστικά διευθετηθεί νομικά και πολιτικά» δήλωσε σήμερα ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ.

Υπογράμμισε δε, πως η Βαρσοβία «επιβεβαίωσε την αποκήρυξη των αποζημιώσεων πολλές φορές, κυρίως το 1970 και το 2004».

Η κυβέρνηση της Πολωνίας αμφισβητεί την εγκυρότητα της παραίτησής της από αξιώσεις το 1953, εκτιμώντας πως η Βαρσοβία, που ήταν τότε μέλος του κομμουνιστικού μπλοκ, πιέστηκε από την ΕΣΣΔ.

Η Πολωνή πρωθυπουργός, Μπεάτα Σίντλο, εκτίμησε χθες πως η χώρα της έχει «δικαίωμα» σε αποζημιώσεις, αλλά πως η «πολιτική απόφαση» να ζητηθούν δεν έχει ληφθεί ακόμη.

Και ο επικεφαλής του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, κατηγόρησε τη Γερμανία ότι αρνείται την ευθύνη της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κάτι που δεν δέχεται το Βερολίνο.

Εκπρόσωπος της Μέρκελ υποστήριξε σήμερα πως η Γερμανία «αναλαμβάνει την ευθύνη της για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» και δεν μπορεί να «υπάρχει καμία αμφιβολία για το θέμα αυτό».

«Η Γερμανία επιτέθηκε στην Πολωνία. Ήταν η αρχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που ξεκίνησε η εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία και η αρχή αδιανόητων εγκλημάτων που διαπράχθηκαν σε βάρος του Πολωνού γείτονά μας» προσέθεσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το τουρκικό υπουργείο Παιδείας βάζει ως μάθημα στα σχολεία τη "Γαλάζια Πατρίδα" - Άλλαξαν όνομα και στο Αιγαίο 08.09.2017 | 16:03
Το βαρύ ζεϊμπέκικο του Κουτσούμπα από τις ΗΠΑ - Δείτε βίντεο 08.09.2017 | 16:03
Λαμία: Σφοδρή σύγκρουση αυτοκινήτου με μηχανή - Στο νοσοκομείο ο δικυκλιστής 08.09.2017 | 16:03
«Ξεφτίλες, παιδιά δεν έχετε;» - Οργή συγγενών μετά την απόφαση για την τραγωδία στο Μάτι 08.09.2017 | 16:03
Δημητρακόπουλος για την υπόθεση Καλλιάνου: Εκαναν οι γιατροί συνωμοσία για να κοροϊδέψουν την οικογένειά του; 08.09.2017 | 16:03
Λουτσέσκου για την ένταση στο φινάλε: Το 2018 δεν στείλατε εδώ το BBC για να δείτε πως έκλεψε το πρωτάθλημα η ΑΕΚ 08.09.2017 | 16:03
Έντονο φραστικό επεισόδιο Ιωαννίδη με οπαδό: «Εγώ δεν τιμάω το τριφύλλι, που παίζω με έξι ενέσεις;» 08.09.2017 | 16:03
Αλμέιδα: Γιατί υπήρχε τόσος κόσμος μέσα στο γήπεδο; Κακή η αντίδρασή μου, αλλά με έσπρωξαν 08.09.2017 | 16:03
Exit mobile version