Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

04

Ιουνίου 2023

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Υπόθεση Siemens: Ένοχος αλλά… ελεύθερος ο Τάσος Μαντέλης
ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Siemens: Ένοχος αλλά… ελεύθερος ο Τάσος Μαντέλης

Κάθειρξη 8 ετών αλλά ελεύθερος μέχρι το Εφετείο, αφού ανέστειλε την εκτέλεση της ποινής του μέχρι τότε, ήταν η ετυμηγορία του Εφετείου Κακουργημάτων για τον πρώην υπουργό Τάσο Μαντέλη, ο οποίος είναι ο δεύτερος υπουργός του ΠΑΣΟΚ που καταδικάζεται για υποθέσεις δωροδοκίας. Το δικαστήριο αφού προηγουμένως είχε αποφανθεί πως το αδίκημα της δωροδοκίας έχει παραγραφεί του […]

o-mantelis-epistrefei-ti-miza-gia-na-pesei-sta-malaka.w_hr

Κάθειρξη 8 ετών αλλά ελεύθερος μέχρι το Εφετείο, αφού ανέστειλε την εκτέλεση της ποινής του μέχρι τότε, ήταν η ετυμηγορία του Εφετείου Κακουργημάτων για τον πρώην υπουργό Τάσο Μαντέλη, ο οποίος είναι ο δεύτερος υπουργός του ΠΑΣΟΚ που καταδικάζεται για υποθέσεις δωροδοκίας.

Το δικαστήριο αφού προηγουμένως είχε αποφανθεί πως το αδίκημα της δωροδοκίας έχει παραγραφεί του επέβαλλε  ποινή κάθειρξης 8 ετών για τη μίζα των 450.000 γερμανικών μάρκων, την οποία ομολόγησε.

Από τους συγκατηγορούμενούς του δύο ακόμα, το στέλεχος της Siemens, Ηλ. Γεωργίου, και ο πρώην συνεργάτης του υπουργού, Αλ. Μαντάς, κρίθηκαν ένοχοι.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο  κ. Μαντέλης  πέτυχε να αποκρύψει περιουσιακό όφελος που «απαίτησε» μέσω τρίτου από τη Siemens, προκειμένου να εγκρίνει προγραμματική σύμβαση 8002/97 με τον ΟΤΕ και καταδικάσθηκε για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Ï ðñþçí õðïõñãüò ÔÜóïò ÌáíôÝëçò (Ä) áðï÷ùñåß áðü ôï êôßñéï ôïõ Åöåôåßïõ Áèçíþí óõíïäåõüìåíïò áðü ôïí äéêçãüñï ôïõ (Á), ÔåôÜñôç 09 Éïõíßïõ 2010. Ï ÔÜóïò ÌáíôÝëçò ðñïóÞëèå óôç óõíåäñßáóç ôïõ Óõìâïõëßïõ Åöåôþí ãéá ôçí ïñéóôéêïðïßçóç ôçò áðáãüñåõóçò åîüäïõ ôïõ áðü ôçí ÷þñá. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÓÕÌÅËÁ ÐÁÍÔÆÁÑÔÆÇ

Στον 72χρονο πρώην υπουργό αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, ενώ το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα αναστολής έως την έφεση με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της διατήρησης της ήδη καταβληθείσας εγγυοδοσίας μέχρι το ποσό των 50.000 ευρώ.

Ποινή κάθειρξης 12 ετών επιβλήθηκε στο 80χρονο στέλεχος της Siemens, Ηλ. Γεωργιου, για τα αδικήματα της ενεργητικής δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, ενώ ανεστάλη η εκτέλεση της ποινής του με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της καταβολής εγγυοδοσίας ύψους 50.000 ευρώ.

Επίσης καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 40 μηνών με αναστολή μέχρι την έφεση, για  απλή συνδρομής στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ο πρώην συνεργάτης του υπουργού, Αλ. Μαντάς. Αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς. Απαλλάχθηκε από την κατηγορία της απλής συνδρομής σε παθητική δωροδοκία. Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν  η Αντωνία Μάρκου, ελλείψει δόλου, και ο κουμπάρος του πρώην υπουργού, Γ. Τσουγκράνης.

EC4E2778811DF7E15CAD89D3E1C8F185

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων απέρριψε τη δήλωση κατηγορουμένων για επιστροφή των χρημάτων και προχώρησε στη δήμευση του ποσού των 230.000 ευρώ που έχει κατασχεθεί και κατατεθεί.

Τάσος Μαντέλης και Γ. Τσουγκράνης σε μια προσπάθεια να τύχουν πιο ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης, είχαν δηλώσει ότι παραχωρούν το σύνολο του ποσού των 450.00 γερμ. μάρκων (230.000 ευρώ) που χαρακτηρίστηκε ως ζημία, στο Δημόσιο.

Αφορά στο ποσό των 175.000 ευρώ, που έχει κατασχεθεί, και ακόμη 55.000 ευρώ που έχουν καταβληθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Ωστόσο, το αίτημά τους απερρίφθη.

Δεκτές έγιναν οι αιτήσεις της πολιτικής αγωγής για αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης. Ειδικότερα, επιδίκασε το ποσό των 50.000 ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο. Αντίστοιχα, για τον ΟΤΕ δέχθηκε αποζημίωση του ποσού των 30 ευρώ, με επιφύλαξη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις